Valstybės išdavimu kaltinamam prokremliškam Ukrainos parlamentarui skirtas namų areštas

Kijevo teismas ketvirtadienį skyrė namų areštą įtakingam prorusiškam parlamentarui Viktorui Medvedčukui, įtariamam valstybės išdavimu, tačiau jis pažadėjo toliau aktyviai dalyvauti politikoje.

Kijevo teismas ketvirtadienį skyrė namų areštą įtakingam prorusiškam parlamentarui Viktorui Medvedčukui.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Kijevo teismas ketvirtadienį skyrė namų areštą įtakingam prorusiškam parlamentarui Viktorui Medvedčukui.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 9:29 AM

66 metų verslo magnatas, laikantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną vienu iš savo draugų, Ukrainoje vertinamas itin prieštaringai dėl savo ryšių su Maskva, remiančia prorusiškus separatistus jų kare su Kijevu.

V. Medvedčukas yra vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje: žurnalas „Forbes“ jo turtą vertina 620 mln. JAV dolerių. Parlamentaras yra sakęs, kad V. Putinas yra jo jauniausios dukters Darjos krikštatėvis.

Ukrainos prokurorai šią savaitę pranešė, kad V. Medvedčukas ir dar vienas promaskvietiškas parlamentaras – Tarasas Kozakas – „įtariami valstybės išdavimu ir bandymais grobstyti nacionalinius išteklius Ukrainos Kryme“, kurį 2014 metais aneksavo Maskva.

Kijevo teismas ketvirtadienį vakare atmetė prokurorų prašymą suimti D. Medvedčuką ir skyrė jam kitą kardomąją priemonę – namų areštą iki liepos 9 dienos.

V. Medvedčukui gresia iki 15 metų nelaisvės, jei bus pripažintas kaltu.

„Toliau kovosime“, – sakė parlamentaras, teisėjui paskelbus savo sprendimą.

V. Medvedčukas sakė, kad jam kaltinimai pareikšti už jo poziciją ir yra politiškai motyvuoti.

Generalinė prokurorė šią savaitę sakė, kad V. Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie slaptą Ukrainos karinį dalinį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis uždraudė tris prorusiškus televizijos kanalus, kurių oficialus savininkas yra T. Kozakas, tačiau jie yra siejami su V. Medvedčuku.

V. Zelenskio spaudos tarnyba šiuos televizijos kanalus pavadino „propagandos įrankiu“ ir sakė, kad jie gauna finansavimą iš Rusijos.

Kremlius trečiadienį pareiškė neplanuojantis kištis, tačiau norėtų būti tikras, kad V. Medvedčukui iškelta byla nėra politiškai motyvuota.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Kijevas kaltina Maskvą, kad ši į Ukrainos rytus siunčia karių ir ginklų, siekdama kurstyti konfliktą, jau pareikalavusį per 13 tūkst. gyvybių. Rusija tai neigia, nors įrodymai rodo priešingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų