Baltarusijoje pasiųsti už grotų kankinimu besiskundę du žurnalistai

Baltarusijoje šeštadienį buvo nuteisti kalėti 20 parų du žurnalistai, pasiskundę, kad jie buvo buvo kankinami areštinėje, pranešė Baltarusijos žurnalistų asociacija (BAŽ).

Pasak asociacijos ir transliuotojo, per teismo posėdį A. Burakovas pranešė apie „kankinimus ir nežmonišką elgesį“ areštinėje. (Asociatyvi nuotr.)<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Pasak asociacijos ir transliuotojo, per teismo posėdį A. Burakovas pranešė apie „kankinimus ir nežmonišką elgesį“ areštinėje. (Asociatyvi nuotr.)<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2021, 11:53 AM

Vokiečių transliuotojui „Deutsche Welle“ (DW) dirbantis laisvai samdomas žurnalistas Aliaksandras Burakovas ir vietos naujienų portalo „Mahiliouski rehijon“ žurnalistas Uladzimiras Lapcevičius trečiadienį buvo sulaikyti prie teismo rūmų rytiniame Mogiliavo mieste.

Abu ten lankėsi norėdami nušviesti opozicijos politiko Pavelo Seviaryneco ir dar kelių asmenų teismo procesą.

Mogiliavo teismas šeštadienį pripažino A. Burakovą ir U. Lapcevičių kaltais dėl dalyvavimo „nesankcionuotame renginyje“, informavo BAŽ.

Pasak asociacijos ir transliuotojo, per teismo posėdį A. Burakovas pranešė apie „kankinimus ir nežmonišką elgesį“ areštinėje.

„Jis sakė, kad naktį jis daugelį kartų buvo žadinamas, o sargybiniai vertė jį apsinuoginti“, – nurodė DW.

Pasak BAŽ, U. Lapcevičius taip pat pranešė apie kankinimus areštinėje.

Abu žurnalistai reikšdami protestą paskelbė bado streiką, pažymėjo Asociacija.

„Deutsche Welle“ paragino Baltarusijos valdžią nedelsiant panaikinti nuosprendį žurnalistams, teigdamas, kad autokrato prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas „vis negailestingiau“ elgiasi su žurnalistais.

„Griežtai protestuojame dėl Konstitucijos garantuojamų spaudos teisių pažeidimo Baltarusijoje“, – pareiškime cituojamas DW generalinis direktorius Peteris Limbourgas.

Baltarusiją buvo kelis mėnesius apėmę beprecedenčiai masiniai protestai, 66 metų A. Lukašenkai rugpjūtį pasiskelbus ginčijamų prezidento rinkimų nugalėtoju ir užsitikrinus šeštąją kadenciją.

Šalies saugumo pajėgos ėmė brutaliai malšinti demonstracijas: tūkstančiai protestuotojų buvo sulaikyti, o opozicijos lyderiai buvo priversti pasitraukti į užsienį.

Vėliau prasidėjo kampanija nepriklausomai žiniasklaidai nutildyti, o kai kurie žurnalistai atsidūrė už grotų.

BAŽ duomenimis, šiuo metu šalyje kalinami 16 reporterių.

Anksčiau šią savaitę nepriklausoma žurnalistė Taciana Kapitonova buvo apkaltinta dalyvavimu nesankcionuotame mitinge ir nuteista kalėti 10 parų.

Penktadienį populiaraus Baltarusijos naujienų portalo tut.by žurnalistė Liubov Kaspiarovič buvo sulaikyta, jai nušviečiant studentų teismo procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.