JAV blokavo trečią JT pareiškimo dėl smurto Artimuosiuose Rytuose projektą, Turkija kaltina J. Bideną

Jungtinės Valstijos pirmadienį – jau trečią kartą per pastarąją savaitę – blokavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos bendro pareiškimo, kuriuo raginama sustabdyti smurtą tarp Izraelio ir palestiniečių, priėmimą, sakė diplomatai.

JAV ir vėl blokavo bendrą pareiškimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV ir vėl blokavo bendrą pareiškimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-17 20:10, atnaujinta 2021-05-17 20:57

Kinijos, Tuniso ir Norvegijos parengtas tekstas, kuriame raginama „nutraukti smurtą ir gerbti tarptautinę humanitarinę teisę, įskaitant civilių, ypač vaikų, apsaugą“, buvo pateiktas vėlai sekmadienį, tęsiantis daugiau nei 200 žmonių gyvybių per praėjusią savaitę nusinešusiam konfliktui.

15 narių Saugumo Taryba tekstą turėjo tvirtinti pirmadienį, bet Jungtinės Valstijos užsiminė, kad „šiuo metu negali paremti“ jokio Saugumo Tarybos pareiškimo, naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatas.

Tekste, su kuriuo susipažino AFP, reiškiamas JT Saugumo Tarybos „didelis susirūpinimas“ dėl Gazos Ruožo krizės ir „rimtas susirūpinimas“ dėl galimo palestiniečių šeimų iškeldinimo iš namų Rytų Jeruzalėje, taip pat priešinamasi „vienašališkiems veiksmams“, kurie gali dar labiau padidinti įtampą.

Be to, pareiškimo projekte sveikinamos tarptautinės pastangos deeskaluoti situaciją, neminint Jungtinių Valstijų, ir pakartojama, kad JT Saugumo Taryba remia dviejų valstybių sprendinį, kuris leistų izraeliečiams ir palestiniečiams „taikiai gyventi vieniems šalia kitų esant saugioms ir pripažintoms sienoms“.

Turkų lyderis kaltina J.Bideną „kruvinomis rankomis rašant istoriją“ dėl paramos Izraeliui

Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad JAV prezidentas „kruvinomis rankomis rašo istoriją“ dėl savo paramos Izraeliui besitęsiančiame žydų valstybės konflikte su palestiniečiais.

„Rašote istoriją savo kruvinomis rankomis, – per televiziją sakė turkų lyderis, kreipdamasis į J. Bideną. – Jūs privertėte mus taip pasakyti. Negalime trauktis atgal.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?