Briuselis ragina Maroką užkirsti kelią migrantų plūdimui į Seutą Ispanijos premjeras žada „atkurti tvarką“ Seutoje

Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson antradienį paragino Maroką „užkirsti kelią neteisėtam išvykimui“ migrantų, kai Ispanijai priklausantį Seutos anklavą Šiaurės Afrikoje iš kaimyninio Maroko pasiekė maždaug 6 tūkst. atvykėlių.

Migrantai ant Maroko ir Ispanijos sienos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Migrantai ant Maroko ir Ispanijos sienos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 3:12 PM, atnaujinta May 18, 2021, 3:48 PM

Europos Parlamente kalbėjusi Y. Johansson tokio skaičiaus migrantų atvykimą į Seutą pavadino „beprecedenčiu“ ir „keliančiu nerimą“. Ji pabrėžė, kad „labai didelį skaičių jų sudaro vaikai“.

„Dabar yra svarbiausia, kad Marokas ir toliau įsipareigotų užkirsti kelią neteisėtam [migrantų] išvykimui, o tie, kurie neturi teisės pasilikti, būtų tvarkingai ir veiksmingai sugrąžinti atgal“, – sakė eurokomisarė.

„Ispanijos sienos yra Europos sienos“, – pridūrė ji.

Migrantai į Seutą pradėjo plūsti pirmadienį. Daugelis jų pasiekė anklavą plaukte arba perbridę nusekusią jūrą iš kaimyninio Maroko paplūdimių, esančių už kelių kilometrų į pietus. Dar 86 migrantai pasiekė Melilją – dar vieną Ispanijos anklavą Maroke.

Ispanija antradienį pranešė jau sugrąžinusi 2,7 tūkst. iš 6 tūkst. migrantų.

Atvykimų banga kilo išaugus įtampai tarp Madrido ir Rabato dėl Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimo lyderio buvimo Ispanijoje.

Maroką supykdė žinia, kad fronto POLISARIO lyderis Brahimas Ghali nuo balandžio vidurio gydomas Ispanijoje dėl COVID-19.

POLISARIO jau ilgą laiką kovoja už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko.

Pasak Y. Johansson, „Europos Sąjunga nori su Maroku kurti pasitikėjimu ir bendrais įsipareigojimais grįstus santykius. Migracija yra šiuo požiūriu svarbus elementas“.

Eurokomisarė taip pat pareiškė, kad ji ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis palaiko ryšį su Ispanijos valdžia dėl šių įvykių.

Ispanijos premjeras žada „atkurti tvarką“ Seutoje

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas antradienį pažadėjo „atkurti tvarką“ jo šaliai priklausančiame Seutos anklave Šiaurės Afrikoje, kurį iš kaimyninio Maroko pasiekė keli tūkstančiai migrantų.

„Kuo greičiau atkursime tvarką mieste ir pasienyje“, – sakė jis ir pridūrė, kad vėliau antradienį aplankys Seutą ir Melilją – dar vieną Ispanijos anklavą Šiaurės Afrikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?