NATO vadovas ragina pradėti tyrimą dėl Baltarusijos veiksmų Lenkija sieks Baltarusijos aviakompanijų skrydžių į ES uždraudimo

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ragina atlikti tarptautinį tyrimą po to, kai sekmadienį Baltarusija priverstinai nutupdė „Ryanair“ avialinijų lėktuvą, informuoja naujienų agentūra dpa.

NATO vadovas ragina pradėti tyrimą dėl Baltarusijos veiksmų.<br> LRVK/Dariaus Janučio nuotr.
NATO vadovas ragina pradėti tyrimą dėl Baltarusijos veiksmų.<br> LRVK/Dariaus Janučio nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>SIPA/Scanpix nuotr,
Ursula von der Leyen.<br>SIPA/Scanpix nuotr,
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 7:02 PM, atnaujinta May 23, 2021, 10:27 PM

„Tai rimtas ir pavojingas incidentas dėl kurio reikia atlikti tarptautinį tyrimą. Baltarusija privalo garantuoti saugų įgulos ir keleivių grįžimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė NATO vadovas.

Jis pridėjo, kad Aljansas įdėmiai stebi situaciją, įskaitant pranešimus apie lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridusio Baltarusijos opozicijos aktyvisto Romano Protasevičiaus suėmimą Minske.

„Laikome Baltarusijos vyriausybę atsakinga už visų keleivių ir orlaivio saugumą“, – per „Twitter“ parašė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„VISIEMS keleiviams privalo būti sudaryta galimybė nedelsiant tęsti savo kelionę“, – pridūrė jis ir tiesiogiai pareikalavo paleisti sulaikytą tuo lėktuvu skridusį baltarusių opozicijos aktyvistą Romaną Protasevičių.

„Mums reikalingas nedelsiamas Baltarusijos vyriausybės paaiškinimas dėl [oro bendrovės] „RyanAir“ reiso Europos Sąjungos viduje nukreipimo į Minską ir numanomo žurnalisto sulaikymą“, – per „Twitter“ parašė Vokietijos URM valstybės sekretorius Miguelis Bergeris.

Minsko oro uoste sekmadienį nutupdytas bendrovės „RyanAir“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, jis buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, tam panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius Romanas Protasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas.

Į incidentą sureagavo ir Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen. Ji pabrėžė, kad už tarptautinių oro susisiekimo taisyklių pažeidimai turi susilaukti pasekmių ir reikalavo, kad visi keleiviai nedelsiant būtų paleisti.

EK narys Carlas Bildtas Baltarusijos poelgį pavadino piratavimu.

Lenkija sieks Baltarusijos aviakompanijų skrydžių į ES uždraudimo

Lenkija mano, kad dėl sekmadienio incidento su „Ryanair“ lėktuvu Baltarusijos aviakompanijas reikėtų įtraukti į Europos Sąjungos naujų sankcijų Baltarusijai sąrašą, uždraudžiant joms skraidinti į ES valstybes, pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas M. Morawieckis .

„Sankcijos pirmiausia turėtų paliesti oro eismą virš Baltarusijos teritorijos bei šios šalies aviakompanijų skrydžių draudimą. Pasekmes taip pat turėtų prisiimti asmenys, tiesiogiai atsakingi už teroristinius veiksmus“, – M. Morawieckį cituoja Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Kiek ansčiau Lenkijos premjeras pareiškė, kad baltarusių opozicijos aktyvisto Romano Protasevičiaus sulaikymas, kai jį iš Atėnų į Vilnių skraidinusį Airijos oro vežėjos „RyanAir“ keleivinį lainerį Baltarusijos valdžia su karinių orlaivių pagalba privertė neplanuotai nusileisti Minske, yra „valstybinio terorizmo aktas“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ M. Morawieckis nurodė paprašęs Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio, kad pirmadienį ES surengtų diskusijas dėl „nedelsiamų sankcijų“ Baltarusijai, pabrėžęs, kad R. Protasevičiaus sulaikymas „negali likti nenubaustas“.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sekmadienį pareiškė, kad baltarusių opozicijos aktyvisto Ramano Protasevičiaus sulaikymas, kai jį skraidinusį oro bendrovės „RyanAir“ keleivinį lainerį Baltarusijos valdžia privertė neplanuotai nusileisti Minske, yra „valstybinio terorizmo aktas“.

„Kuo griežčiausiai smerkiu Baltarusijos valdžios įvykdytą Ramano Protasevičiaus sulaikymą, kai buvo užgrobtas „RyanAir“ keleivinis orlaivis. Tai yra smerktinas valstybinio terorizmo aktas“, – per „Twitter“ parašė lenkų premjeras.

M. Morawieckis taip pat nurodė paprašęs Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio, kad pirmadienį ES surengtų diskusijas dėl „nedelsiamų sankcijų“ Baltarusijai, pabrėžęs, kad R. Protasevičiaus sulaikymas „negali likti nenubaustas“.

Baltarusijos ambasados Varšuvoje laikinasis reikalų patikėtinis buvo iškviestas į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl šio incidento, pranešė televizija TVN24.

Lenkija griežtai kritikuoja Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą ir kartu su Lietuva ėmėsi vadovaujamo vaidmens Europoje, ragindamos Minskui įvesti vis griežtesnių sankcijų už kruviną susidorojimą su protestuotojais ir tolesnes represijas.

Buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, kuris taip pat yra buvęs Lenkijos premjeras, per „Twitter“ sekmadienį parašė, kad A. Lukašenko „tapo grėsme ne vien savo paties piliečiams, bet ir tarptautiniam saugumui“.

Jis paragino „nedelsiamos ir griežtos visų Europos vyriausybių ir institucijų reakcijos“.

Prancūzija smerkia keleivinio lainerio priverstinį nutupdymą Minske

Baltarusijai sekmadienį privertus nusileisti Minske keleivinį lainerį, kuriuo skrido baltarusių opozicijos veikėjas, Europos Sąjunga turi imtis „stipraus ir vieningo“ atsako, pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

„Baltarusijos valdžios įvykdytas @Ryanair skrydžio nukreipimas yra nepriimtinas. Būtinai reikalingas stiprus ir vieningas europiečių atsakas“, – per „Twitter“ parašė J.-Y. Le Drianas.

Jungtinė Karalystė: Baltarusija dėl lėktuvo nutupdymo sulauks „rimtų padarinių“

Londonas, gegužės 23 d. (AFP-BNS). Jungtinė Karalystė sekmadienį perspėjo Baltarusiją, kad ji sulauks „rimtų padarinių“ dėl keliomis valandomis anksčiau įvykusio incidento.

„Jungtinė Karalystė sunerimusi dėl pranešimų apie @nexta_tv žurnalisto Romano Protasevičiaus sulaikymą ir aplinkybių, kuriomis jo lėktuvas buvo priverstas nusileisti Minske“, – per „Twitter“ parašė britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Koordinuojame veiksmus su savo sąjungininkais. Šis groteskiškas [Baltarusijos prezidento Aliaksandro] Lukašenkos elgesys sulauks rimtų padarinių“, – pridūrė jis.

Latvijos premjeras: lainerio nutupdymas Baltarusijoje prieštarauja tarptautinei teisei

Iš Atėnų į Vilnių skridusio oro bendrovės „RyanAir“ lėktuvo priverstinis nutupdymas Minske prieštarauja tarptautinei teisei, sekmadienį pareiškė Latvijos ministras pirmininkas Edgaras Rinkevičius.

„Tai visiškai nepriimtina. Lėktuvas ir visi jo keleiviai privalo būti tučtuojau paleisti; jie privalo toliau vykti į savo kelionės tikslą. Tarptautinis atsakas privalo būti stiprus ir veiksmingas“, – per „Twitter“ parašė latvių premjeras.

E. Rinkevičius pridūrė, kad Užsienio reikalų ministerija šiuo metu renka informaciją apie tuo reisu galėjusius skristi Latvijos piliečius.

„Prireikus pasiūlysime jiems paramą“, – pabrėžė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.