ES lyderiai paskelbė pirmuosius sprendimus dėl Baltarusijos

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, taip pat paragino Bendrijos oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės.

ES lyderiai paragino oro bendroves aplenkti Baltarusiją.<br>AP/Scanpix nuotr.
ES lyderiai paragino oro bendroves aplenkti Baltarusiją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 11:52 PM

Pranešime, paskelbtame Briuselyje vykstant ES viršūnių susitikimui, sakoma, kad Europos Vadovų Taryba „griežtai smerkia „Ryanair“ lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske 2021 metų gegužės 23 dieną sukeliant pavojų aviacijos saugumui“, taip pat Baltarusijos tarnybų įvykdytą „žurnalistų Ramano Pratasevičiaus ir Sofijos Sapegos sulaikymą“, taip pat nurodė, kad Bendrija turėtų kuo greičiau apsvarstyti naujas tikslines ekonomines sankcijas Minsko režimui.

ES lyderiai pareikalavo, kad abu sulaikytieji, skridę iš Atėnų į Vilnių, būtų „nedelsiant paleisti ir kad būtų užtikrinta jų judėjimo laisvė“, sakoma pranešime.

Jie taip pat paragino Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją (ICAO) skubiai ištirti šį „beprecedentį ir nepriimtiną incidentą“.

Visos ES įsikūrusios oro bendrovės raginamos vengti skrydžių Baltarusijos oro erdvėje, sakoma lyderių pranešime.

Be to, ES Taryba raginama „priimti būtinų priemonių, kad būtų uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžiai ES oro erdvėje ir uždaryta prieiga prie ES oro uostų reisams, aptarnaujamiems tokių oro bendrovių“.

ES lyderiai išreiškė solidarumą su Latvija, Baltarusijai priėmus sprendimą išsiųsti beveik visus šios Baltijos šalies ambasados Minske darbuotojus dėl incidentą Rygoje, kai oficiali Baltarusijos vėliava buvo pakeista istorine baltos ir raudonos spalvų baltarusių vėliava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.