Prabilo sulaikyto R. Pratasevičiaus mama: tik pamatę, kad užgrobtas lėktuvas, suprato – jame buvo sūnus

Baltarusijos žurnalisto ir opozicionieriaus Romano Pratasevičiaus mama teigia, kad apie savo sūnaus sulaikymą sužinojo iš žiniasklaidos.

 Baltarusijos žurnalisto ir opozicionieriaus Romano Protasevičiaus (nuotr.) mama teigia, kad apie savo sūnaus sulaikymą sužinojo iš žiniasklaidos.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijos žurnalisto ir opozicionieriaus Romano Protasevičiaus (nuotr.) mama teigia, kad apie savo sūnaus sulaikymą sužinojo iš žiniasklaidos.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 11:44 AM, atnaujinta May 25, 2021, 1:05 AM

„Jis saugojo mane, kad be reikalo netraumuotų dėl mano sveikatos problemų. Žinau tik tai, kas pasirodė „Telegram“ kanaluose. Kaip motina ir sūnus, žinoma, bendravome, susirašinėjome, tačiau šiandien nuo ankstyvo ryto su juo nepavyko susisiekti, – sekmadienį su portalu „Belsat“ kalbėjo jo mama. – Rašiau, klausiau, kas vyksta, bet nieko. Ir tik vėliau perskaičiau ir sužinojau, kas įvyko.“

Moteris teigė, kad į Graikiją atostogauti R.Pratasevičius vyko dviem savaitėms. Iš pradžių jis planavo sugrįžti anksčiau, tačiau jis iki paskutinės minutės nenurodė konkrečios grįžimo datos.

„Apie jo skrydį žinojau iš mūsų asmeninio susirašinėjimo. Niekas kitas apie tai negalėjo žinoti, nebent Romanas pats apie tai kam nors papasakojo“, – sakė moteris.

Savo mamai apie tai, kad galėjo būti stebimas ar sulaukė grasinimu, R.Pratasevičius nepasakojo.

Interviu su naujienų portalu tut.by R.Pratasevičiaus mama taip pat teigė, kad netiki nė vienu Baltarusijos žodžiu ir labai prašo pagalbos.

„Mes iškarto supratome, kad tai yra visiška nesąmonė, kad viskas – suplanuota. Mes supratome, kad tokiu būdu jie tiesuog norėjo Romaną suimti, – kalbėjo opozicionieriaus mama. – Nėra žodžių, jus patys žinote, koks Romanas atsidavęs Baltarusijai, kaip mes mes jį palaikome, kaip mylime, kaip jaudinamės. Mano sūnus yra tiesiog herojus... Aš labai tikiuosi, kad užsienio bendruomenė pakils. Mums dabar labai sunku.“

Moteris taip pat teigė, kad sūnui niekaip negalėjo prisiskambinti, o pats R.Pratasevičius vėliau pasakė, kad kažkas yra ne taip su jo mobiliojo ryšio kortele. 

„Ryanair“ lėktuvu sekmadienį skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R.Pratasevičius lėktuvui nusileidus Minske buvo sulaikytas. Be to, buvo sulaikyta jo draugė Sofia Sapega.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.