Vakarų šalys neslepia pasipiktinimo: Baltarusijos poelgį vadina šokiruojančiu lėktuvo užgrobimu „Ryanair“ vadovas: lėktuvo nutupdymas Minske buvo „valstybės remiamas užgrobimas“

Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.

 Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.<br>Skaitytojo nuotr.
 Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.<br>Skaitytojo nuotr.
 Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Vakarų šalys išreiškė pasipiktinimą dėl lėktuvo, kuriuo sekmadienį ES vidaus reisu skrido baltarusių aktyvistas, priversitinio nukreipimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 24, 2021, 10:37 AM, atnaujinta May 24, 2021, 3:56 PM

ES vadovai pirmadienį aptars savo atsaką į įvykį, kurį Sąjungos vykdomoji institucija pavadino „užgrobimu“. Tuo metu JAV valstybės departamentas pareiškė, kad tai „šokiruojantis veiksmas“.

Baltarusija privertė lėktuvą, skridusį į Vilnių, nusileisti Minske, teigdama, kad lėktuvui grasinama bomba. Lėktuvui nusileidus, vietos valdžia suėmė baltarusių žurnalistą ir aktyvistą Romaną Pratasevičių.

Lėktuvas turėjo leistis Vilniuje, tačiau vis dar buvo Baltarusijos oro erdvėje, kai Baltarusijos valdžios institucijos iškvietė naikintuvą ir nukreipė jį į šalies sostinę.

Liudininkai pasakojo, kad aktyvistas buvo „labai išsigandęs“ ir kitiems keleiviams sakė, kad jam gresia mirties bausmė.

Baltarusijos valstybinė žiniasklaida teigė, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka asmeniškai davė įsakymą perkelti lėktuvą. Lėktuvas Vilniuje nusileido praėjus daugiau nei šešioms valandoms po numatyto atvykimo.

Incidentą griežtai pasmerkė visa Europos Sąjunga, o šalys paragino nedelsiant paleisti A. Pratasevičių ir atlikti išsamų tyrimą.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį vykusiame Sąjungos vadovų susitikime paragino ES įvesti naujas ekonomines sankcijas Baltarusijai.

Jis sakė BBC, kad tokie žingsniai „galėtų padaryti didelį poveikį Baltarusijos režimo elgesiui“.

Dešimtims Baltarusijos pareigūnų, įskaitant prezidentą A. Lukašenką, jau taikomos ES sankcijos, įskaitant draudimą keliauti ir turto įšaldymą, kurios buvo įvestos reaguojant į represijas prieš oponentus.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen sakė, kad „pasipiktinimą keliantis ir neteisėtas elgesys turės pasekmių“.

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pasmerkė „šokiruojantį veiksmą“ ir sakė, kad prezidento Joe Baideno administracija „su partneriais derina tolesnius veiksmus“.

JAV Senato Užsienio reikalų komiteto vadovas Bob Menendezas kartu su kai kuriais savo kolegomis iš Europos Parlamento paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė „piratavimo aktą“ ir paragino uždrausti skrydžius virš Baltarusijos.

Tuo metu Graikijos užsienio reikalų ministras šį įvykį įvertino kaip lėktuvo užgrobimą.

„Mes smerkiame neteisėtą Baltarusijos aktyvisto Romano Pratasevičiaus, kuriam gresia mirties bausmė, suėmimą. R. Pratasevičius priklausė Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos vadovaujamai delegacijai, kuri neseniai dalyvavo Delfų forume,“ – teigiama Graikijos pareiškime.

„Ryanair“ vadovas: lėktuvo nutupdymas Minske buvo „valstybės remiamas užgrobimas“

Ryanair“ vadovas: lėktuvo nutupdymas Minske buvo „valstybės remiamas užgrobimas“

Baltarusijos pareigūnų sprendimas priverstinai Minske nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį airių oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą ir sulaikyti jame buvusį ieškomą baltarusių opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių buvo „valstybės remiamas užgrobimas“, pirmadienį pareiškė oro linijų vadovas Michaelas O'Leary.

Jį cituoja airių valstybinis transliuotojas RTE ir radijas „Newstalk“.

„Tai buvo valstybės remiamo užgrobimo – valstybės remiamo piratavimo – atvejis“, – pareiškė M. O'Leary.

„Atrodo, kad pareigūnų tikslas buvo pašalinti žurnalistą ir jo kelionės draugę. Manome, kad oro uoste [iš lėktuvo] taip pat išlipo keli KGB (Baltarusijos valstybinio saugumo komiteto) agentai“, – sakė jis.

„Ryanair“, kurios būstinė įsikūrusi Dubline, garsėja itin pigiais, trumpų nuotolių skrydžiais Europoje.

„Manau, kad tai yra pirmas kartas, kai tai nutinka Europos aviakompanijai“, – sakė M. O'Leary.

NATO sąjungininkės antradienį susirinks aptarti Europos keleivinio lainerio, kuriuo skrido vienas baltarusių opozicijos aktyvistas, priverstinio nutupdymo Baltarusijoje.

„Sąjungininkės konsultuojasi dėl Baltarusijos [įvykdyto] „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo, ir ambasadoriai tai aptars rytoj“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas NATO pareigūnas.

„Aviacijos piratavimas“

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney kiek anksčiau pavadino šį sekmadienio incidentą „valstybės remiamu aviacijos piratavimu“.

„Negalime leisti, kad šis incidentas praeitų su įspėjimais ar griežtais pranešimais spaudai. Manau, kad čia turi būti pritaikytos realios sankcijos“, – sakė jis, pridūręs, kad Baltarusijos valdžia neturi demokratinio legitimumo.

„Tai buvo airių oro linijos, Lenkijoje regsitruotas lėktuvas buvo pilnas ES piliečių, keliavusių tarp dviejų ES sostinių“, – kalbėjo S. Coveney.

„Tai gali būti pavadinta tik aviacijos piratavimu“, – pridūrė jis.

„Jei šiuo atveju ES pademonstruos neryžtingumą arba silpnumą, tai sustiprins Baltarusijos sprendimų priėmėjų mintį, kad jie viską padarė gerai“, – kalbėjo airių diplomatijos vadovas.

„Taigi, manau, kad atsakas turi būti aiškus, tvirtas, ir jis turi įvykti greitai“, – pridūrė jis.

S. Coveney pabrėžė, kad pirmadienį rengiamo Europos Sąjungos viršūnių susitikimo dalyviai turės galimybę priimti aiškius sprendimus šiuo klausimu.

Airijos URM vadovas sakė tiksliai nežinantis, ar teisingi pranešimai, kad „Ryanair“ lėktuve buvo KGB pareigūnų.

Jis sakė, kad penki ar šeši žmonės nesugrįžo į lėktuvą, prieš šiam išskrendant iš Minsko į Vilnių.

„Bet iš tikrųjų buvo areštuotas tik vienas ar du žmonės“, – sakė S. Coveney.

„Taigi, tai tikrai rodytų, kad keli kiti žmonės, kurie paliko lėktuvą, buvo iš slaptųjų tarnybų. Mes nežinome, iš kurios šalies, bet [jie] aiškiai susiję su Baltarusijos režimu“, – pridūrė jis.

Baltarusija: pareigūnai elgėsi „teisėtai“

„Ryanair“ lėktuvu sekmadienį skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius lėktuvui nusileidus Minske buvo sulaikytas. Taip pat buvo sulaikyta ir jo draugė.

Lėktuvui nusileidus Minske, Lietuvos oro uostai teigė, kad laineris buvo priverstas keisti kursą dėl konflikto tarp įgulos ir keleivių, tuo metu Minsko oro uostas viešumoje buvo pateikęs kitokią versiją – laineris buvo nukreiptas dėl pranešimo apie sprogmenis. Nė viena iš šių versijų nepasitvirtino.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

Baltarusių URM atstovas Anatolis Hlazas savo ruožtu pirmadienį tvirtino, kad šalies pareigūnai tupdydami keleivinį lėktuvą elgėsi „teisėtai“, ir kaltino Vakarus „nepagrįstų“ pretenzijų reiškimu dėl politinių priežasčių.

Pasak A. Hlazo, „liūdna“, kad to lėktuvo keleiviai „patyrė tam tikrų nepatogumų“.

„Tačiau aviacijos saugumo taisyklės – absoliutus prioritetas“, – pridūrė jis.

Tuo metu Rusija sakė buvusi „sukrėsta“ Vakarų reakcijos į sekmadienio incidentą.

Nebuvo atsitiktinumo galimybės

„Mes reikalaujame neatidėliotino tarptautinio tyrimo“, – airių transliuotojui RTE sakė į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Smurto eskalavimas Baltarusijoje yra nebaudžiamumo rezultatas, todėl turime daug labiau spausti režimą“, – pridūrė ji.

Tuo metu S. Cichanouskajos patarėjas, R. Pratasevičiaus draugas Franakas Viačiorka BBC radijui sakė, kad nebuvo „atsitiktinumo galimybės... jokios galimybės, kad šis lėktuvas buvo nukreiptas į Minską dėl kitų priežasčių“.

F. Viačiorka sakė, kad palaikė ryšį su savo draugu prieš šiam paliekant Atėnus, ir pridūrė, jog R. Pratasevičius buvo susirūpinęs, kad jis buvo sekamas oro uoste.

„Neįsivaizduoju, kas šiuo metu su juo vyksta“, – pridūrė jis.

„Kartu su juo buvo areštuota jo mergina. Ji yra Rusijos pilietė. Jie abu buvo paimti iš to paties skrydžio... Jie keršys, baus abu“, – kalbėjo F. Viačiorka.

Parengta remiantis BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.