Baltarusijos valdžia paviešino R. Pratasevičiaus draugės S. Sapegos vaizdo įrašą

Baltarusijos režimas antradienio vakarą išplatino vaizdo įrašą, kuriame – sulaikyto baltarusių opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus draugė Rusijos pilietė Sofija Sapegą.

 S.Sapega.<br> Baltarusijos tarnybų išplatinto įrašo kadras.
 S.Sapega.<br> Baltarusijos tarnybų išplatinto įrašo kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 8:18 PM, atnaujinta May 25, 2021, 10:23 PM

Vaizdo įrašas pasirodė praėjus šiek tiek daugiau nei valandai po to, kai jos advokatas paskelbė, kad Baltarusijos tarnybos S.Sapegą sulaukė dviem mėnesiams. Jai Aleksandro Lukašenkos režimas pateikė kaltinimus dėl padarytos nusikalstamos veikos.

Trumpame vaizdo įraše S.Sapega sėdo ant kėdės ir prisistato. Ji pamini, kad gyvena Vilniuje, kur studijuoja, taip pat – kad skrido priverstinai Minske nutupdytu „Ryanair“ lėktuvu iš Graikijos į Lietuvos sostinę.

S.Sapega teigė, kad yra socialinio tinklo „Telegram“ paskyros „Black Book of Belarus“ (Juodoji Baltarusijos knyga) redaktorė.

S.Sapega vaizdo įraše aiškiai rodo, kad yra išmokusi tekstą mintinai.

Anksčiau antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova informavo, kad Baltarusijos tarnybos sulaikė S. Sapegą trims paroms „dėl jos atžvilgiu iškilusių įtarimų įvykdžius 2020 metais nuo rugpjūčio iki rugsėjo nusikaltimų, apibrėžtų keliais Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniais“.

„Šiandien buvo Sofijos apklausa. Ją įtaria baudžiamuoju nusikaltimu. Paskirta kardomoji priemonė – suėmimas dviem mėnesiams. Įtariamosios laikymo vieta – KGB (Valstybės saugumo komiteto) tardymo izoliatorius“, – RBK kanalu platformoje „Telegram“ antradienį paskelbtoje žinutėje cituojamas S. Sapegos advokatas Aliaksandras Filanovičius.

Vokietijos URM vadovas: A. Lukašenka sumokės didžiulę kainą už „žiaurų“ priverstinį lėktuvo nutupdymą

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas antradienį pareiškė, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sumokės „didžiulę kainą“ už „žiaurų“ priverstinį lėktuvo, kuriuo skrido šalies opozicijos aktyvistas, nutupdymą.

„Bet kuris diktatorius, kuris žaidžia su tokiomis idėjomis, turi būti priverstas suprasti, kad sumokės didžiulę kainą, – reporteriams Berlyne sakė H. Maasas, praėjus dienai po to, kai ES lyderiai susitarė dėl rekomendacijos vengti Baltarusijos oro erdvės ir dėl tolesnių ekonominių sankcijų šiai šaliai. – Mūsų tikslas visuomet buvo šiomis priemonėmis paveikti A. Lukašenką ir jo valdžios aparatą, o ne civilius gyventojus.“

Po priverstinio „Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, nutupdymo Minske ir po to vykusio opozicijos žurnalisto Ramano Pratasevičiaus ir jo draugės sulaikymo pasigirdo raginimų imtis griežtų veiksmų prieš ilgametį Baltarusijos lyderį A. Lukašenką.

H. Maasas teigė, kad aptars planuojamas priemones su savo ES kolegomis vėliau šią savaitę Lisabonoje vyksiančiame jų susitikime.

Jis taip pat teigė, kad ES „artimai koordinuoja“ savo veiksmus su Jungtinėmis Valstijomis.

Vokietijos URM vadovas pavadino priverstinį lėktuvo nutupdymą „žiauriu veiksmu“, kuris sukėlė pavojų daugiau kaip 170 žmonių gyvybėms.

„Tai buvo išpuolis prieš aviacijos saugumą, žiniasklaidos laisvę ir kartu skridusius Europos piliečius“, – teigė H. Maasas.

 JT Saugumo Taryba trečiadienį surengs susitikimą dėl Baltarusijos

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba trečiadienį surengs neformalų, už uždarų durų vyksiantį susitikimą dėl Baltarusijos, kuri kaltinama užgrobus keleivinį lėktuvą, kad galėtų suimti opozicijos žurnalistą, teigė diplomatiniai šaltiniai.

Po to, kai atlaikė protestų ir Vakarų sankcijų bangą, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka susidūrė su nauju spaudimu dėl sekmadienį įvykdyto priverstinio iš Atėnų į Vilnių vykusio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske ir juo skridusio disidento Ramano Pratasevičiaus sulaikymo.

„Rytoj bus surengtas (susitikimas)“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatas, o šiuos planus patvirtino dar du diplomatiniai šaltiniai.

Diplomatai AFP teigė, kad mažai tikėtina, jog taryba per susitikimą susitars dėl bendro pareiškimo.

Antradienį prie raginimų paleisti R. Pratasevičių prisijungė daugiau Vakarų lyderių. ES pirmadienį per susitikimą susitarė dėl rekomendacijos vengti Baltarusijos oro erdvės ir naujų ekonominių sankcijų.

A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams jau taikoma serija Vakarų sankcijų dėl brutalaus susidorojimo su opozicijos protestais, kurie kilo dėl ginčijamo jo perrinkimo pernai rugpjūtį šeštajai kadencijai.

66-erių lyderis trečiadienį turėtų kreiptis į šalies parlamentą ir tai turėtų būti pirmieji jo komentarai po to, kai siekiant nutupdyti „Ryanair“ orlaivį buvo pakelti du kariniai lėktuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.