Minint G. Floydo nužudymo metines prie memorialo pasigirdo šūviai J. Bidenas susitiks su aukos artimaisiais

Mineapolio mieste keletas šūvių pasigirdo prie vietos, kur būrys žmonių buvo susirinkę paminėti afroamerikiečio George'o Floydo žūties dėl baltojo policininko veiksmų pirmųjų metinių, pranešė policija ir įvykio liudininkai.

 G.Floydo memorialas Mineapolyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Floydo memorialas Mineapolyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 8:29 PM

Policija reagavo į pranešimus apie šūvius ir automobilį, nuvažiavusį iš įvykio vietos „dideliu greičiu“, sakė vienas policijos atstovas šiame Minesotos valstijos mieste.

„Neilgai trukus į ligoninę „Abbott Northwestern“ atvyko vienas asmuo, kuriam buvo padaryta šautinė žaizda“, – pridūrė atstovas. Pasak jo, vyro sužalojimas gyvybei pavojaus nekelia.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas, buvęs Mineapolio sankryžoje, žinomoje kaip George'o Floydi memorialinė aikštė, sakė, kad būrys žmonių buvo susirinkęs paminėti pirmųjų G. Floydo nužudymo, išprovokavusio didžiulę protestų prieš policijos žiaurų elgesį bangą Jungtinėse Valstijos ir kitose šalyse. Pasigirdus šūviams, žmonės pradėjo bėgti į visas puses.

Fotografas sakė matęs ant žemės gulinčių šovinių tūtelių ir išdaužytą kirpyklos vitriną.

Buvęs Mineapolio policininkas Derekas Chauvinas , kuris 2020 metų gegužės 25 dieną daugiau kaip devynias minutes keliu spaudė G. Floydui kaklą, kol jis mirė, praėjusį mėnesį buvo nuteistas už nužudymą. Bausmė jam turi būti paskirta birželį.

G. Floydo šeimos nariai antradienį bus priimti Baltuosiuose rūmuose JAV prezidento Joe Bideno. Jie ketina paraginti Kongresą priimti policijos reformų paketą, žinomą kaip George'o Floydo teisingumo palaikant teisėtvarką aktas.

G. Floydo duktė Gianna, jo motina, sesuo ir broliai dalyvaus privačiame susitikime su J. Bidenu, sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

„Šios šeimos, ypač jo dukters Giannos, drąsos ir maloningumo prezidentas tikrai negali pamiršti, – reporteriams sakė J. Psaki. – Jis labai nori išklausyti jų požiūrį.“

G. Floydo mirtis visoje šalyje, kur dėl J. Bideno ir Donaldo Trumpo rinkimų kovos ir taip tvyrojo didžiulė įtampa, išprovokavo protestus prieš rasinę neteisybę ir policijos brutalumą.

Po teismo verdikto J. Bidenas norėjo pasinaudoti politiniu impulsu ir paragino Kongresą iki G. Floydo žūties pirmųjų metinių priimti platų policijos reformos įstatymą.

Amerikiečiai privalo stoti prieš „sisteminį rasizmą“, kurį atskleidė G. Floydo nužudymas, sakė jis.

Tačiau iki šio ambicingo termino įstatymo projektą – George'o Floydo teisingumo palaikant teisėtvarką aktą – priėmė tik Atstovų Rūmai, o Senatas ir toliau ginčijasi dėl svarbių detalių.

Prieš nuvykdama į Baltuosius rūmus G. Floydo šeima susitiks su Atstovų Rūmų pirmininke demokrate Nancy Pelosi ir Atstovų Rūmų nare Karen Bass – svarbiausia Rūmų derybininke dėl šio reformų įstatymo.

Įstatymo projektu siekiama reformuoti šalies policijos pajėgas, kurios, kritikų teigimu, tampa vis smurtingesnės ir neatsakingesnės.

Oponentai tvirtina, kad policija kaltinama neteisingai, nes tik bando dirbti pavojingoje, daug ginklų turinčioje visuomenėje.

Tačiau J. Bidenas ir reformų šalininkai sako, kad dėl nebaudžiamumo kultūros ir rasizmo tokių incidentų kaip G. Floydo žūtis vis daugėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.