A. Lukašenkos režimas S. Sapegą suėmė dviem mėnesiams, ji – KGB sulaikymo centre

Baltarusijos teisėsauga dviem mėnesiams suėmė Rusijos pilietę Sofiją Sapegą, kuri kartu su baltarusių opozicijos aktyvistu Ramanu Pratasevičiumi buvo sulaikyta per prievartą Minske nutupdžius iš Graikijos į Lietuvą skridusį „Ryanair“ lėktuvą.

 S.Sapega.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Sapega.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S. Sapega.<br>Instagram nuotr.
 S. Sapega.<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-25 15:39, atnaujinta 2021-05-25 18:46

„Mediazona“ skelbia, kad S.Sapega yra laikoma Baltarusijos KGB sulaikymo centre.

S.Sapega buvo apklausta. Ji oficialiai įtariama padarius nusikalstamą veiklą Baltarusijoje. Kardomoji priemonė – 2 mėnesiai laisvės atėmimo. Tai pranešė jos advokatas Aleksandras Filanovičius.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova skelbė, kad S.Sapega buvo sulaikyta trims paroms kaip įtariamoji. Teigta, kad sprendimą dėl tolesnių veiksmų Aliaksandro Lukašenkos režimo pareigūnai turėjo priimti praėjus trims dienoms po sulaikymo.

„Baltarusijos pusė patvirtino Sapegos sulaikymo 72 valandoms dėl jos atžvilgiu iškilusių įtarimų įvykdžius 2020 metais nuo rugpjūčio iki rugsėjo nusikaltimų, apibrėžtų keliais Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsniais, – sakoma Rusijos URM tinklalapyje paskelbtame pranešime. – Sukakus trims paroms jos atžvilgiu bus priimtas sprendimas dėl kardomosios priemonės arba paleidimo.“

M. Zacharova pridūrė, kad Rusijos ambasada pateikė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai prašymą oficialiai patvirtinti, ar buvo sulaikyta Rusijos pilietė, taip pat kuo greičiausiai sudaryti galimybes suteikti jai konsulinę pagalbą.

URM atstovė teigė, kad pirmadienį Rusijos konsulas susitiko su S. Sapegos tėvais.

„Jis informavo juos apie ambasados dedamas pastangas ir patarė prireikus pasinaudoti advokato, turinčio didelę patirtį ginant Rusijos piliečių teises, kvalifikuota pagalba. Jis jau pradėjo darbą“, – kalbėjo M. Zacharova.

„Artimiausiu laiku laukiame leidimo konsulo susitikimui su Sapega“, – pridūrė ji.

Vėliau antradienį Rusijos URM pranešė, kad Rusijos ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas telefonu kalbėjosi su savo Baltarusijos kolega Vladzimiru Makėjumi.

„Šalys aptarė einamuosius tarpusavio bendradarbiavimo klausimus ir būsimus užsienio reikalų ministerijų kontaktus. Atskirai buvo kalbama apie įvykius, susijusius su oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvo avariniu nusileidimu Minsko oro uoste gegužės 23 dieną“, – sakoma pranešime.

„Kalbant apie Rusijos pilietės Sapegos, taip pat buvusios lėktuve, sulaikymą, Baltarusija pažadėjo artimiausiu laiku užtikrinti galimybę jai sutikti su Rusijos konsuliniais darbuotojais“, – pabrėžė Rusijos URM.

Pranešime taip pat sakoma, kad Rusija palankiai įvertino Baltarusijos valdžios institucijų pasirengimą pateikti reikiamą medžiagą ir užtikrinti kruopštų, išsamų ir skaidrų įvykio tyrimą.

Sekmadienį bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste – neva dėl teroristinio išpuolio pavojaus, nors vėliau jokios grėsmės nebuvo rasta.

Lėktuve buvęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas R. Pratasevičius ir Europos humanitarinio universiteto (EHU) Vilniuje studentė S. Sapega buvo sulaikyti Baltarusijos pareigūnų.

Pasak Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos, S. Sapega yra laikoma kardomojo kalinimo įstaigoje Minsko Akrescinos rajone.

ES ir JAV griežtai pasmerkę „Ryanair“ lainerio priverstinį nutupdymą ir reikalavo paleisti Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos kritiką S. Pratasevičių, kuriam yra iškelti kaltinimai dėl „ekstremistinės“ veiklos. 26 metų opozicionierius savo šalyje gali būti nuteistas ilgam laikui kalėti arba jam netgi galėtų būti skirta mirties bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją