Nauja A. Lukašenkos versija: žinutė apie lėktuvo užminavimą atkeliavo iš Šveicarijos

Po trijų dienų sumaišties, tylą nutraukė Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka. 

Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka pradėjo susitikimą su parlamentarais, Konstitucinės komisijos nariais ir vyriausybės organų atstovais.​<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka pradėjo susitikimą su parlamentarais, Konstitucinės komisijos nariais ir vyriausybės organų atstovais.​<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka pradėjo susitikimą su parlamentarais, Konstitucinės komisijos nariais ir vyriausybės organų atstovais.​<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandas Lukašenka pradėjo susitikimą su parlamentarais, Konstitucinės komisijos nariais ir vyriausybės organų atstovais.​<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 10:16 AM, atnaujinta May 26, 2021, 11:38 AM

Susitikime su parlamentarais, Konstitucinės komisijos nariais ir vyriausybės organų atstovais valstybės autoritarinis lyderis kalbą pradėjo nuo skambių žodžių: „Šiandien paskelbti pareiškimai taps pagrindiniais Baltarusijos politikos principais.“

Autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka trečiadienį pareiškė, esą „atakos“ prieš jo šalį peržengė „raudonas linijas“, kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl Minsko režimo priverstinai nutupdyto „Ryanair“ keleivinio lėktuvo ir disidento sulaikymo.

„Kaip ir prognozavome, mums bloga linkintieji namuose ir užsienyje pakeitė valstybės puolimo metodus. Jie peržengė daugybę raudonų linijų ir peržengė sveiko proto bei žmogiškos moralės ribas“, – kreipdamasis į parlamento narius sakė A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A.Lukašenka nurodė, kad žinutė apie lėktuvo užminavimą neva atkeliavo iš Šveicarijos.

Šalies lyderis pakomentavo diplomatinį karą su Latvija: „Baltarusija elgėsi taip, kaip elgiasi suvereni valstybė.“

Jis tvirtino, kad tai, jog „lainerį leistis privertė naikintuvas „MiG-29“, yra absoliutus melas“.

Autoritarinis prezidentas sakė, esą naikintuvo užduotis buvo užtikrinti ryšį ir padėti laineriui nusileisti, jei kiltų kritinė situacija.

„Teiginiai, kad oro uoste įgulą ir keleivius laikė ginkluoti žmonės, yra dar viena nesąmonė. Ekipažas septynias valandas kažkam skambino telefonu ir nenorėjo išvykti“, – sakė A. Lukašenka.

A. Lukašenka tvirtina, kad šalis veikė pagal visus galiojančius teisės aktus ir „tarptautines taisykles bandant apsaugoti žmones“. Jis taip pat tikino, kad lėktuvo kryptis buvo pakeista, kai jis skrido netoli Astravo atominės elektrinės.

„Lėktuvas apsuktas netoli Baltarusijos (Astravo) atominės elektrinės. O jei staiga atominės elektrinės saugumo sistemos būtų buvusios pervestos į visiškos kovinės parengties režimą?“ – sakė A. Lukašenka.

Diktatorius taip pat tikina, kad apie bombą lėktuve pranešimą gavo keli oro uostai: Atėnų, Vilniaus ir Minsko.

Kalbai pakrypus apie Ramaną Pratasevičių, A.Lukašenka pripažino, jog turėjo informacijos, kad lėktuve buvo „teroristas“, režimas apie tai žinojo kai jis dar buvo „toli už Baltarusijos Respublikos sienų.“

"Ar buvo bomba, ar nebuvo, bet jei man pasakytų, kad lėktuve yra teroristas, aš iškart duočiau įsakymą nuleisti lėktuvą", - tvirtino Baltarusijos autokratinis lyderis.

Nors ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje bei aviacijos organizacijuose, A.Lukašenka drąsiai pareiškė: „Vakarai atsisakė tirti.“

Apibendrindamas dabartinę įtampa su vakarais A. Lukašenka paskelbė: „Mes esame net ne ant šaltojo, o ledo karo slenksčio.“

„Valdžia atkakliai reaguos į iššūkius, net jei kam tai nepatiks. Jų tikslas yra suskaldyti Baltarusijos žmones ir pradėti smaugti jų amžiną priešą – rusą“, - kalbėdamas apie ateitį ir Vakarų šalis pareiškė diktatorius.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.