J. Bidenas pavedė JAV žvalgybai per 90 dienų parengti ataskaitą apie COVID-19 kilmę

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį įpareigojo šalies žvalgybos tarnybas per tris mėnesius parengti ataskaitą, ar pandeminis koronavirusas, pirmąsyk aptiktas Kinijoje, persimetė žmonėms nuo kokio nors gyvūno, ar pasklido iš laboratorijos.

J. Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2021, 10:48 PM

Agentūros turėtų „padvigubinti savo pastangas rinkti ir analizuoti informaciją, galinčią priartinti mus prie galutinės išvados ir pranešti man [apie taip] per 90 dienų“, sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame J. Bideno pranešime.

Pasak J. Bideno, agentūros šiuo metu nėra galutinai išsiaiškinusios, kuris iš dviejų galimų šaltinių buvo tikroji COVID-19 pandemijos, nuo 2019 metų pabaigos pasaulyje nusinešusios daugiau kaip 3,4 mln. žmonių gyvybių, priežastis. Pasak ekspertų, tikrasis pandemijos aukų skaičius yra gerokai didesnis už oficialųjį.

J. Bideno nurodymas žymi aštrėjančią kontroversiją dėl naujojo koronaviruso kilmės. Manoma, kad juo galėjo užsikrėsti žmonės, kontaktavę su gyvūnais viename turguje vidurio Kinijos mieste Uhane, arba užkratas galėjo pasklisti iš tame pačiame mieste veikiančios virusologijos laboratorijos.

Jeigu į šį klausimą pavyktų aiškiai atsakyti, tai galėtų sukelti didžiulių padarinių tiek Kinijai, teigiančiai, kad ji nėra atsakinga už pandemiją, tiek JAV politikai, nes viruso pasklidimo iš laboratorijos prielaida buvo tapusi įrankiu respublikonams spausti Pekiną.

J. Bidenas sakė, kad kovo mėnesį jis paprašė parengti ataskaitą apie viruso kilmę ir kad pavedė išsiaiškinti, „ar jis pasklido dėl žmogaus kontakto su užsikrėtusiu gyvūnu, ar per nelaimingą atsitikimą laboratorijoje“.

„Šiuo metu JAV žvalgybos bendruomenė „susitelkė aplink du tikėtinus scenrijus“, bet nepriėjo galutinės išvados šiuo klausimu“, – pridūrė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.