Išpuolio Barselonoje vykdytojams padėję asmenys nuteisti kalėti 8–53 metus

Ispanijos teismas ketvirtadienį paskyrė 8–53 metų laisvės atėmimo bausmes trims asmenims, padėjusiems džihadistams, 2017 metais Barselonoje surengusiems 16 gyvybių pareikalavusius išpuolius.

 Išpuolio Barselonoje vykdytojams padėję asmenys nuteisti kalėti 8–53 metus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Išpuolio Barselonoje vykdytojams padėję asmenys nuteisti kalėti 8–53 metus.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 5:25 PM, atnaujinta May 27, 2021, 7:39 PM

Atsakomybę už kruvinus išpuolius, per kuriuos mikroautobusas traiškė žmones populiarioje La Ramblos gatvėje Barselonos širdyje, o netoliese esančiame kurortiniame Kambrilso miestelyje teroristai badė žmones peiliu, prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

Po lapkritį prasidėjusio bylos nagrinėjimo Nacionalinis teismas 24-erių Mohamedą Houli Chemlalą ir 32-ejų Drissą Oukabirą nuteisė kalėti atitinkamai 53 ir 46 metus. Jie buvo pripažinti kaltais dėl dalyvavimo teroristų kuopelės veikloje.

Be to, jie nuteisti už sprogmenų gamybą ir laikymą, taip pat už žalą ir nuostolius, susijusius su terorizmu, tačiau išteisinti dėl 14 kaltinimų teroristiniu nužudymu ir kitų kaltinimų, išdėstytų 1 tūkst. puslapių byloje.

26-erių Saidas Ben Iazza už bendradarbiavimą su ta teroristų kuopele buvo pasiųstas už grotų aštuoneriems metams.

Kaltinamiesiems skirtos bausmės yra griežtesnės, nei reikalavo prokuroras, siūlęs M. H. Chemlalui ir D. Oukabirui atitinkamai skirti 41 ir 36 metų laisvės atėmimo bausmes.

Nepaisant nuteistiesiems teismo skirtų bausmių, teisėjai pareiškė, kad jie abu nekalės ilgiau nei 20 metų.

Praėjusią savaitę Katalonijos regiono prezidentu išrinktas Pere Aragonesas sakė, kad tą rugpjūtį teroristų įvykdytos skerdynės „paliko žymę mums visiems laikams“.

„Šiandien geriau nei kada nors anksčiau prisimename visas aukas ir mylime jų šeimas. Neužmirškime saugumo ir specialiosios paskirties pajėgų darbo tomis dienomis“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

10 metų draudžiama sugrįžti

Nors šešis išpuolio vykdytojus nušovė policijos pareigūnai, prieš teismą stoję kaltinamieji buvo teisiami už jiems suteiktą pagalbą.

2017 metų rugpjūčio 17 dieną Barselonos La Ramblos gatvėje mikroautobusui įsirėžus į pėsčiųjų minią žuvo 14 žmonių.

Sprukdamas iš įvykio vietos mikroautobuso vairuotojas, 22 metų marokietis, peiliu mirtinai subadė jauną vyriškį ir pagrobė jo automobilį.

Po kelių valandų, penktadienį, 1 valandą nakties, automobilis su penkiais šio marokiečio bendrininkais pasirodė maždaug už 120 km į pietus nuo Barselonos esančiame Kambrilso kurorte, kur penki džihadistai puolė badyti žmonių. Užpuolikus nukovė policija, tačiau vienas jų spėjo peiliu mirtinai sužaloti moterį.

Dar po kelių dienų policija nušovė ir mikroautobuso vairuotoją.

Tyrimo metu M. H. Chemlalas pripažino, kad kuopelė iš pradžių planavo surengti išpuolį tokiose vietose kaip Barselonos Šv. Šeimynos bazilika. Policija rado dokumentų, susijusių su futbolo stadionu „Camp Nou“ ir Eiffelio bokštu Paryžiuje.

Tačiau džihadistams teko paspartinti savo planus po rugpjūčio 16 dieną netyčia įvykusio sprogimo viename name Alkanare, esančiame tarp Barselonos ir Valensijos, kur kuopelė ruošė sprogmenis.

Per sprogimą žuvo grupės dvasinis lyderis, o M. H. Chemlalas buvo sužeistas. Po šio incidento grupuotė nusprendė greitai improvizuoti išpuolius Barselonoje.

Teismo nuosprendyje taip pat sakoma, kad M.H. Chemlalui ir D. Oukabirui išėjus iš kalėjimo draudžiama dar 10 metų sugrįžti į Alkanarą. S. Ben Iazza į į šį miestą negalės sugrįžti penkerius metus.

Liudyti teismo posėdžiuose buvo pakviesta daugiau nei 200 liudininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.