JT komisarė: Izraelio atakos Gazos Ruože gali prilygti „karo nusikaltimams“

Izraelio pajėgų neseniai vykdyti aukų pareikalavę antskrydžiai Gazos Ruože gali prilygti karo nusikaltimams, ketvirtadienį perspėjo JT žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet, pažymėjusi, kad ji nematė jokių įrodymų, kad bombarduoti pastatai buvo naudojami kariniais tikslais.

Suniokiotas Gazos ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Suniokiotas Gazos ruožas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-27 13:51, atnaujinta 2021-05-27 13:52

Dalyvaudama specialioje Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos sesijoje M. Bachelet išreiškė didelį susirūpinimą dėl anksčiau šį mėnesį įvykusio smurto proveržio tarp izraeliečių ir palestiniečių.

„Nors Izraelis ėmėsi tam tikrų atsargumo priemonių, tokių kaip išankstinis įspėjimas apie atakas kai kuriais atvejais, per antskrydžius tokiose tankiai apgyvendintose vietovėse žuvo ar nukentėjo daug civilių gyventojų, taip pat buvo smarkiai suniokota civilinė infrastruktūra“, – sakė komisarė.

„Jei tokie išpuoliai bus pripažinti beatodairiškais ir neproporcingais, kalbant apie poveikį civiliams gyventojams ir civiliniams objektams, jie gali būti priskirti karo nusikaltimams“, – pareiškė ji.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, prieš įsigaliojant paliauboms praėjusį penktadienį Izraelio 11 dienų rengti antskrydžiai ir artilerijos apšaudymai pareikalavo 253 palestiniečių, įskaitant 66 vaikus, gyvybių, taip pat buvo sužeisti daugiau nei 1,9 tūkst. žmonių.

Tuo metu iš pajūrio anklavo paleistos raketos ir kiti sviediniai žydų valstybėje pražudė 12 žmonių, įskaitant vieną vaiką bei Izraelio arabų kilmės paauglį, nurodo medikai. Per konfliktą Izraelyje buvo sužeisti dar apie 357 asmenys.

M. Bachelet paragino „Hamas“ ir visas kitas ginkluotas grupuotes susilaikyti nuo beatodairiško raketų ir minosvaidžių naudojimo, už kurį turi būti numatyta atsakomybė“.

„Neabejotina, kad Izraelis turi teisę ginti savo piliečius ir gyventojus, – sakė ji. – Tačiau teises turi ir palestiniečiai. Tas pačias teises.“

„Nors buvo pranešama apie smūgius ginkluotų grupuočių nariams ir jų karinei infrastruktūrai, per Izraelio atakas žuvo ir buvo sužeista daug civilių gyventojų, taip pat buvo smarkiai suniokota ir apgadinta civilinių objektų“, – pridūrė komisarė.

Ji atkreipė dėmesį, jog nukentėjo nemažai viešosios paskirties pastatų, gyvenamųjų namų, tarptautinių humanitarinių organizacijų objektų, gydymo įstaigų ir žiniasklaidos biurų.

„Nepaisant Izraelio pareiškimų, kad daugelyje šių pastatų veikė ginkluotos grupuotės, arba kad jie buvo naudojami kariniams tikslams, nematėme įrodymų šiuo atžvilgiu“, – pabrėžė M. Bachelet.

47 narių Taryba ketvirtadienį svarstė rezoliucijos projektą dėl siūlymo nuodugniai ir tarptautiniu mastu ištirti pažeidimus, susijusius su vėliausiu smurtu Gazos Ruože, taip pat „sistemingą“ piktnaudžiavimą palestiniečių teritorijose bei pačiame Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.