S. Sapegai pareikšti kaltinimai pagal 3 straipsnius: gresia keli dešimtmečiai kalėjimo

Žurnalisto Ramano Pratasevičiaus draugei, kartu su juo keliavusiai iš Graikijos į Vilnių, Sofijai Sapegai pareikšti kaltinimai pagal tris Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnius straipsnius: „neapykantos kurstymu rasės, tautybės, religijos ar kitu pagrindu“; viešosios tvarkos pažeidimais ir pareigūnų nurodymų nevykdymais; maišto ir neramumų kurstymu.

S.Sapega.<br>Instagram nuotr.
S.Sapega.<br>Instagram nuotr.
S.Sapega.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Sapega.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Sapega.<br>lrytas.lt koliažas.
S.Sapega.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-27 17:52, atnaujinta 2021-05-27 18:13

BBC rašo, kad pagal pirmąjį straipsnį jai jai gresia iki 12 metų laisvės atėmimo bausmė, pagal antrąjį – 3 metų, trečiajį – 15 metų.

Praėjusį sekmadienį Minsko oro uoste buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

„Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas, aktyvistas ir vienas iš opozicijos informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų 26 metų R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo 23 metų mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė S. Sapega.

S. Sapega Baltarusijoje įtariama tam tikrais nusikaltimais, galimai padarytais po ginčijimų 2020 metų prezidento rinkimų. Išvakarėse buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame įtariamoji sako, kad yra redagavusi „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją buvo kelis mėnesius apėmę beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtojų buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius, nors opozicija ir Vakarų šalys rinkimus laiko suklastotais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.