Pelių antplūdis Australijoje verčia žmones griebtis už galvos: neišmano, kaip jas naikinti

Pietryčių Australijoje siaučia graužikų maras: pelės graužia kabelius, sukelia gaisrus ir nutraukia komunikacijas.

 Pietryčių Australijoje siaučia graužikų maras: pelės graužia kabelius, sukelia gaisrus ir nutraukia komunikacijas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Pietryčių Australijoje siaučia graužikų maras: pelės graužia kabelius, sukelia gaisrus ir nutraukia komunikacijas.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2021, 2:48 PM

Ūkininkai sako, kad jau kelis mėnesius prašė vyriausybės imtis veiksmų, o gegužės mėnesį buvo paskelbta, kad kovai su pelių maru bus skirta 50 mln. dolerių (41 mln. eurų).

Tačiau „užkratas“ toliau plinta, kaip tik tuo metu, kai ūkininkai pradėjo atsigauti po neseniai užklupusios sausros ir praėjusių metų krūmynų gaisrų.

Naujojo Pietų Velso ūkininkų asociacijos viceprezidentas Xavieras Martinas „ITV News“ sakė, kad pelės jau yra visur, kur gali būti.

„Kai kuriose vietovėse matome tiesiog milžinišką pelių ir žiurkių skaičiaus augimą, o kitose – mažėjimą, – sakė jis. – Kai joms pritrūksta maisto, kai pritrūksta sėklų, jos pradeda kanibalizuoti, ėsti viena kitą. Tai gana bjaurūs gyvūnai ir, žinoma, jie užėmė daugybę mūsų namų, tvartų, transporto priemonių, traktorių, sudegė net mašinos.“

X.Martinas pasakojo, kad visai neseniai dėl pelių sukeltų problemų sudegė namas.

„Žiūrėkite, net šiame name jos suėdė žarną indaplovės gale, todėl, kai indaplovė veikė, užtvindė virtuvę. Pirmadienį graužikai išjungė 44 mūsų telekomunikacijų bokštus visoje pietinėje Naujojo Pietų Velso dalyje, – kalbėjo jis. – Šiandien pelės išjungė vieną iš pagrindinių mūsų vyriausybės serverių viename iš departamentų.“

Anot X.Martino, pelės jau yra visur: išėjus į lauką, jos kartais pradeda kabintis net į kelnes.

Ekspertai įspėja, kad pelių maras po kelių savaičių gali užklupti Sidnėjų, nes žiemos šalčiai jas išstumia į šiltesnius kraštus, praneša Australijos televizija.

Tikėtasi, kad lietus ir vėsesnė oro temperatūra gerokai sumažins pelių skaičių prieš žieminių javų sėją, tačiau abu šie veiksniai turėjo mažai įtakos.

Parengta pagal „ITV“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą