B. Netanyahu laikas baigėsi? Izraelio nacionalistų vėliavnešys jungiasi prie premjero oponentų stovyklos

Izraelio griežtojo kurso šalininkas nacionalistas Naftali Bennettas sekmadienį pareiškė, kad prisijungs prie potencialios koalicinės vyriausybės, galinčios užbaigti ilgiausiai žydų valstybės premjero pareigas einančio Benjamino Netanyahu valdymą.

Siekdamas pašalinti iš posto B. Netanyahu, Y. Lapidas pasiūlė 49 metų N. Bennettui dalytis valdžia ir rotaciniu principu eiti premjero pareigas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Siekdamas pašalinti iš posto B. Netanyahu, Y. Lapidas pasiūlė 49 metų N. Bennettui dalytis valdžia ir rotaciniu principu eiti premjero pareigas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 10:44 AM, atnaujinta May 31, 2021, 1:28 PM

Dešiniojo sparno premjero nepalaikantys įstatymų leidėjai veda intensyvias derybas artėjant trečiadieniui, kai baigsis koalicijai suformuoti nustatytas galutinis terminas, tebegaliojant trapioms paliauboms, sudarytoms po pastarojo kruvino konflikto su Gazos Ruožą valdančiu islamistų judėjimu „Hamas“.

71 metų B. Netanyahu, teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, bando išsaugoti valdžią šalį krečiant politinei suirutei po ketverių aiškaus nugalėtojų neiškėlusių rinkimų per dvejų metų laikotarpį.

Po kovą vykusių rinkimų, per kuriuos B. Netanyahu partija gavo daugiausiai vietų Knesete, bet vėl nesugebėjo sudaryti vyriausybės, opozicijos lyderiui ir buvusiam televizijos laidų vedėjui Yairui Lapidui buvo suteiktas mandatas pamėginti suformuoti naują koaliciją.

57 metų Y. Lapidas bando suburti įvairialypį politinį aljansą, kuriam priklausytų ir N. Bennettas bei Izraelio arabams atstovaujantys įstatymų leidėjai. Izraelio žiniasklaida šį aljansą jau praminė „bloku už permainas“.

Siekdamas pašalinti iš posto B. Netanyahu, Y. Lapidas pasiūlė 49 metų N. Bennettui dalytis valdžia ir rotaciniu principu eiti premjero pareigas. Tokiu atveju pirmasis premjero poste dirbtų N. Bennettas.

N. Bennettas sekmadienį po susitikimo su savo religinės pakraipos nacionalistinės partijos „Yamina“ („Dešinėn“) nariais pareiškė: „Padarysiu viską, kad būtų suformuota nacionalinės vienybės vyriausybė su mano draugu Yairu Lapidu.“

Kovo 23 dieną vykusiuose rinkimuose „Yamina“ užsitikrino septynias vietas, bet vienas deputatas atsisakė jungtis prie koalicijos, siekiančios nuversti B. Netanyahu.

Jau 12 metų premjero poste dirbantis B. Netanyahu po kelių minučių per televiziją paskelbtame kreipimesi griežtai pasmerkė šį planą ir sakė, kad tai kelia grėsmę Izraelio saugumui.

Anksčiau sekmadienį jis pabandė užsitikrinti galimybę išsaugoti valdžią pasiūlydamas susitarimą dėl valdžios pasidalijimo keliems buvusiems sąjungininkams, tarp jų N. Bennettui.

Jis įspėjo, kad priešingu atveju Izraelį valdys pavojingas „kairiojo sparno“ aljansas.

Y. Lapidas koaliciją turi suformuoti iki trečiadienio 23 val. 59 min. (ir Lietuvos laiku). Koaliciją turi sudaryti bent 61 deputatas, kad ji turėtų daugumą 120 vietų Knesete.

„Beviltiška padėtis“

Y. Lapido vyriausybėje taip pat dirbtų buvusio kariuomenės vado, centristo Benny Gantzo aljansas „Mėlyna ir balta“ bei buvusio B. Netanyahu sąjungininko Gideono Saaro partija „Tikva Hadasha“ („Naujoji viltis“).

Prie koalicijos taip pat prisijungtų už nausėdijų plėtrą pasisakanti Avigdoro Liebermano nacionalistinė partija „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“), istoriškai įtakingi leiboristai ir kairiojo sparno partija „Meretz“.

Kad trapi koalicija būtų patvirtinta parlamente, jai būtų reikalinga palestiniečių kilmės įstatymų leidėjų parama.

Intensyvios derybos dėl koalicijos vyksta po vėliausios smurto tarp izraeliečių ir palestiniečių eskalacijos, įskaitant 11 dienų trukusius Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože ir raketų leidimą iš šio anklavo į žydų valstybės teritoriją.

Karas su „Hamas“, pasibaigęs gegužės 21 dieną įsigaliojus paliauboms, taip pat smurtas okupuotame Vakarų Krante ir žydų bei arabų gyvenamuose Izraelio miestuose, regis, sustiprino B. Netanyahu šansus išsaugoti valdžią.

Tačiau Jeruzalės hebrajų universiteto politikos mokslų profesorė Gayil Talshir sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, jog dabar Izraelis „kaip niekada anksčiau“ yra arti „permainų koalicijos“ suformavimo.

„B. Netanyahu yra beviltiškoje padėtyje“, – pridūrė jis.

B. Netanyahu partija „Likud“ kovą vykusiuose rinkimuose užsitikrino 30 vietų, tačiau nesugebėjo suformuoti valdančiosios koalicijos, kai premjero ultradešiniojo sparno partneriai atsisakė dirbti su arabų frakcijomis ar priimti jų paramą.

Tada Y. Lapidui, kurio partija gavo 17 vietų, buvo suteiktas mandatas pamėginti per keturias savaites suformuoti vyriausybę.

B. Netanyahu anksčiau ragino vėl organizuoti rinkimus – jau penktuosius per kiek ilgesnį nei dvejų metų laikotarpį.

Vėl rinkimai?

Sekmadienį B. Netanyahu pateikė savo pasiūlymą dėl vadovavimo vyriausybei rotacine tvarka su N. Bennettu ir G. Saaru. Tačiau G. Saaras tviteryje pareiškė, jog lieka ištikimas tikslui „pakeisti B. Netanyahu režimą“.

Tada B. Netanyahu vaizdo kreipimesi paragino G. Saarą ir N. Bennettą „nedelsiant“ su juo susitikti ir priimti jo pasiūlymą, įspėdamas, kad atėjo „lemiamas momentas Izraelio valstybės saugumui, reputacijai bei ateičiai“.

Y. Lapido pastangoms suformuoti „permainų koaliciją“ taip pat dar esama kliūčių.

Kai kurie dešiniojo sparo įstatymų leidėjai prieštarauja bendradarbiavimui su politikais atstovaujančiais Izraelio arabų mažumai, sudarančiai maždaug penktadalį visų gyventojų.

Pastarasis Gazos konfliktas išprovokavo susirėmimus tarp vietos bendruomenių žydų ir Izraelio arabų gyvenamuose miestuose.

Arabų politikai taip pat skirtingai vertina galimybę prisijungti prie vyriausybės, kuriai vadovautų N. Bennettas, pasisakantis už žydų nausėdijų plėtrą okupuotame Vakarų Krante.

Netgi palaikoma arabų partijos, nauja koalicija vargiai atneštų esminių pokyčių į Izraelio nausėdijų politiką ar greitu laiku susitartų dėl taikos su Gazos Ruožą valdančiu islamistų judėjimu „Hamas“.

Jei B. Netanyahu oponentų stovyklai nepavyks iki nustatyto galutinio termino suformuoti vyriausybės, parlamento dauguma – 61 įstatymų leidėjas – gali nubalsuoti už tai, kad prezidento būtų paprašyta paskirti naują premjerą.

Kitas scenarijus būtų nauji rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.