Honkonge sulaikyta aktyvistė „močiutė Wong“, surengusi piketą Tiananmeno įvykiams atminti

Honkongo policija areštavo vieną pagyvenusią demokratijos šalininkų judėjimo aktyvistę, surengusią vieno asmens piketą prieš kruviną demonstracijų numalšinimą Kinijos Tiananmeno aikštėje.

65 metų Alexandra Wong buvo sulaikyta sekmadienį dėl įtariamo dalyvavimo nesankcionuotame renginyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
65 metų Alexandra Wong buvo sulaikyta sekmadienį dėl įtariamo dalyvavimo nesankcionuotame renginyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-31 11:12

Šie valdžios veiksmai tapo vaizdingu įrodymu, kad tarptautinio finansų centre centre nebetoleruojami jokie protestai.

65 metų Alexandra Wong buvo sulaikyta sekmadienį dėl įtariamo dalyvavimo nesankcionuotame renginyje, jai einant Pekinui atstovaujančio Ryšių biuro link.

A. Wong, savo gimtajame mieste vadinama „močiute Wong“, buvo tapusi didžiulių demokratijos šalininkų protestų, supurčiusių Honkongą 2019 metais, veidu.

Ji ne kartą buvo pastebėta mojuojanti Jungtinės Karalystės vėliava, tapusia nepasitenkinimo Pekino valdymu šioje buvusioje Britanijos kolonijoje, sugrąžintoje Kinijai 1997 metais, ženklu.

Honkonge protestai dabar faktiškai yra uždrausti.

Vietos valdžia žengė tokį žingsnį, pasinaudojusi tiek koronaviruso grėsme, tiek nerimu dėl saugumo padėties.

Aktyvistų prašymas leisti ateinantį penktadienį – per Pekino susidorojimo su Tiananmeno aikštėje demonstracijų už demokratiją ir žmogaus teises dalyviais 32-ąsias metines – surengti piketą buvo atmestas antrus metus iš eilės.

Valdžia savo sprendimą motyvavo koronaviruso pavojumi, nors Honkonge per pastarąjį mėnesį neužfiksuota nė vieno nežinomos kilmės vietinio užsikrėtimo atvejo.

Aktyvistai taip pat prašė išduoti leidimą sekmadienį surengti nedidelį su Tiananmeno aikštės įvykių paminėjimu susijusį žygį Ryšių biuro, Honkonge atstovaujančio centrinei valdžiai, link, tačiau šis prašymas irgi buvo atmestas.

A. Wong vis tiek pasirodė tą popietę, rankose laikydama transparantą su užrašu „32, birželio 4-oji, Tiananmeno gedulas“, taip pat geltoną skėtį, tapusį Honkongo prodemokratinio judėjimo simboliu.

Laikraščio „The South China Morning Post“ žiniomis, pensininkė ėmė skanduoti šūkius parke, o paskui pasuko Ryšių biuro link, ją sekant ir filmuojant policijai.

Aktyvistė buvo dukart sustabdyta.

„Esu čia viena, esu paprasta senolė. Kam man stabdyti?“ – A. Wong pokalbį su pareigūnais citavo leidinys.

Kiek vėliau ji buvo sulaikyta.

Policija patvirtino, kad 65 metų moteris, pavarde Wong, buvo areštuota už „sąmoningą dalyvavimą nesankcionuotame susibūrime ir mėginimą paskatinti kitus prisijungti prie nesankcionuoto susibūrimo“.

Honkongo prodemokratinis judėjimas buvo nuslopintas per pernai pradėtą didelio masto susidorojimo kampaniją. Be kita ko, mieste įsigaliojo griežtas nacionalinio saugumo įstatymas, kuriuo buvo reikšminga dalis disidentinės veiklos buvo pripažinta baudžiamosiomis veikomis.

Nuo 2019 metų vidurio A. Wong buvo dingusi daugiau nei metams.

Paskui ji vėl pasirodė viešumoje ir tvirtino, kad buvo sulaikyta žemyninės Kinijos teisėsaugos pareigūnų per kelionę į Šendženą – kaimyninį miestą, kur ji tuomet gyveno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.