Nemaloni žinia iš Europos: nors fiksuojamas atvejų mažėjimas, Lietuva pakilo į pirmą vietą pagal sergamumą

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 2021 m. 18–19 savaitėmis, palyginti su 17–18 savaitėmis, naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje (JK) sparčiai mažėjo.

Lietuva pakilo į pirmą vietą pagal sergamumą ECDC statistikoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuva pakilo į pirmą vietą pagal sergamumą ECDC statistikoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 3:14 PM

27 šalyse sergamumas mažėjo. Beveik dviem trečdaliais skaičiai krito Maltoje, o Kipre – beveik dvigubai, mažiausi sergamumo skaičiai fiksuoti Maltoje (9,3) ir Islandijoje (10,2), trečią savaitę paeiliui mažėjimas buvo matomas Lietuvoje.

Dviejose šalyse – Norvegijoje ir Airijoje situacija per savaitę mažai keitėsi trečią savaitę paeiliui sergamumas Norvegijoje stabiliai laikosi netoli 100 naujų atvejų / 100 000 gyventojų / 14 dienų, situacija Airijoje per paskutines savaites svyruoja apie 100–140 naujų atvejų / 100,000 gyventojų / 14 dienų.

Trijose šalyse sergamumas augo. Penktą savaitę paeiliui skaičiai nuosekliai auga Danijoje, bet augimas nėra spartus, daugiau naujų užsikrėtimų fiksuota Portugalijoje ir Šveicarijoje.

Tik 2 šalyse – Lietuvoje ir Švedijoje – sergamumas buvo didesnis nei 400 naujų atvejų / 100 000 gyventojų / per paskutines 14 dienų. Kadangi kitose šalyse sergamumas mažėjo sparčiau nei Lietuvoje, Lietuva pakilo į pirmą vietą pagal sergamumą ECDC statistikoje.

Situacijos pokyčiai

Švedijoje – mažėjo nuo 577,5 iki 427,1. Po kelių savaičių atidėjimo nuo birželio 1 d. švelninamos priemonės: ilginamas restoranų ir kavinių darbo laikas, didinimas žiūrovų, galinčių vienu metu stebėti sporto varžybas arenose, skaičius, didinamas lankytojų muziejuose ir pramogų parkuose.

Latvijoje – mažėjo nuo 431,3 iki 366,0. Nuo kovo 1 d. pradėta ribojimus švelninti.

Susisiekimo ministerija pateikė tarpinstitucinei koordinacinei grupei pasiūlymą atšaukti draudimą atvykti į Latviją nebūtinų kelionių (šiuo metu užsieniečiai į šalį gali atvykti tik turėdami tam būtiną priežastį). Tikimasi, kad šis klausimas bus svarstomas artimiausiame vyriausybės posėdyje.

Restoranams, kavinėms leista lankytojus aptarnauti iki 24 val. (iki šiol buvo leidžiama iki 21 val.) – ne daugiau kaip 10 asmenų iš ne daugiau kaip 2 šeimų/namų ūkių prie vieno stalo.

Nuo birželio 1 d. į ledo ritulio varžybas arenose įleidžiamas ribotas skaičius žiūrovų, kurie: turi vakcinavimą patvirtinantį dokumentą (14 dienų po antros dozės ir 22–90 d. po „AstraZeneca“ pirmos dozės ar iškart po „AstraZeneca“ antros dozės), gali patvirtinti, kad persirgo ir pasveiko nuo COVID-19.

Nyderlanduose – mažėjo nuo 483,1 iki 361,7. Toliau krenta naujų užsikrėtimų skaičius. Daugiausia naujų užsikrėtimų fiksuojama 18–24 m. amžiaus grupėje. Užkrečiamumo rodiklis nukrito iki 0,82. Pacientų skaičius ligoninėse mažiausias per paskutinius 8 mėnesius. Reikšmingai mažėja besiregistruojančiųjų COVID-19 testui.

Nuo gegužės 25 d. darbą visa apimtimi gali pradėti vidurinės mokyklos, o nuo birželio 7 d. jos privalo visiškai atsidaryti. Mokiniai tarpusavyje socialinio atstumo gali nesilaikyti, bet turi laikytis atstumo nuo suaugusiųjų.

Nuo gegužės 31 d., daugiau nei savaite anksčiau, nei buvo planuota, įgyvendinamas trečiasis priemonių palengvinimo etapas: leidžiama restoranams ir kavinėms aptarnauti klientus uždarose patalpose, atveriamos viduje veikiančios kultūros įstaigos (muziejai, kino teatrai, teatrai, kt.), namuose leidžiama priimti 4 svečius per dieną.

Kipre – mažėjo nuo 521,8 iki 279,2. Nuo gegužės 10 d. priemonės švelninamos.

Graikijoje – mažėjo nuo 286,1 iki 259,4. Nuo kovo 22 d. dalis ribojimų atšaukiami nacionaliniu lygiu.

Estijoje – mažėjo nuo 320,8 iki 250,7. Nuo balandžio 26 d. priemonės švelninamos.

Danijoje – augo nuo 234,7 iki 247,7. Nuo gruodžio 16 d. sugriežtintos ribojančios priemonės visoje šalies teritorijoje. Nuo kovo 1 d. švelninami ribojimai nacionaliniu ir regionų lygiu.

Prancūzijoje – remiantis šalies skelbiamais statistikos duomenimis, mažėjo nuo 335,0 iki 222,2. Nuo gegužės 3 d. priemonės pradėtos švelninti. Naujų užsikrėtimų skaičius nukrito iki žemiausio lygio nuo 2020 m. rugsėjo vidurio.

Nuo gegužės 31 d. iš JK leidžiama atvykti tik turint būtiną priežastį, pvz., laidotuvės, vaiko priežiūra, būtina pagalba sergantiems ir neįgaliems asmenims, grįžimas į pagrindinę gyvenamąją vietą, būtini įsipareigojimai darbe, studijos.

Vokietijoje – mažėjo nuo 207,9 iki 149,6. Užkrečiamumo rodiklis nukrito iki 0,7. Naujų užsikrėtimų skaičiai nukrito iki žemiausio lygio per paskutinius 7 mėnesius (nuo 2020 m. spalio mėn.) – savaitės pabaigos duomenimis, per paskutines 7 d. naujų užsikrėtimų atvejų 100 000 gyventojų nustatyta 37,5, tačiau sumažėjęs ir testavimo lygis.

Ispanijoje – mažėjo nuo 159,4 iki 139,7. Ribojančios priemonės dažniausiai taikomos / švelninamos regionų lygiu.

Nors naujų užsikrėtimų skaičius krenta, tačiau pasigirsta įspėjimų apie prasidėjusią infekcijos mažėjimo stagnaciją, kuri siejama su susirgimų augimu gyventojų amžiaus grupėje iki 50 metų bei jaunesnio amžiaus gyventojų nenoru vakcinuotis.

Italijoje – mažėjo nuo 191,7 iki 135,9. Skelbiama apie tolesnį priemonių švelninimą baltose ir geltonose zonose.

Nuo birželio 1 d. bus leidžiama klientus aptarnauti restoranų, kavinių ir barų uždarose patalpose, bus leidžiami susibūrimai atviroje erdvėje (o nuo liepos 1 d. ir uždarose patalpose), įskaitant sporto varžybas – ne daugiau kaip 25 proc. pajėgumo, ne daugiau kaip 1 000 asmenų atviroje erdvėje ir ne daugiau kaip 500 asmenų uždarose patalpose).

Nuo birželio 15 d. su „žaliuoju pažymėjimu“ bus leidžiama dalyvauti šventėse ir religinėse ceremonijose.

Nuo liepos 1 d. planuojama atidaryti baseinus uždarose patalpose ir kitas vandens pramogas (pvz., SPA centrus), atidaryti žaidimų, lažybų sales, kultūros, socialinius ir rekreacinius centrus, veido kaukių dėvėjimo atviroje erdvėje planuojama atsisakyti, kai bus paskiepyta 60 proc. gyventojų, „žaliasis pažymėjimas“ Italijoje gaunamas po pirmos vakcinavimo dozės ir galioja 9 mėnesius – atvykę turistai, turintys tokį pažymėjimą, neprivalo izoliuotis.

Slovakijoje – mažėjo nuo 164,5 iki 114,3. Nuo gegužės 17 d. atšaukta ekstremalioji padėtis.

Norvegijoje – padidėjo nuo 107,9 iki 110,5. Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA) Priežiūros tarnyba priėmė sprendimą pradėti oficialią bylą prieš Norvegiją dėl šios šalies taikomų ribojimų Europos ekonominės erdvės (EEE) šalių piliečiams judėti. Sprendimas priimtas po užsitęsusių ir mažai rezultatyvių diskusijų su Norvegijos institucijomis.

ELPA Priežiūros tarnybos teigimu, EEE šalys turi teisę apriboti EEE piliečių judėjimą, siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją, tačiau ribojimai negali viršyti to, kas yra būtina, ir privalo būti nuoseklūs ir nediskriminuojantys.

Užsienio reikalų ministerija iki liepos 1 d. pratęsė rekomendaciją susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į užsienį. Teigiama, kad dar tebesama didelės rizikos, kad dėl masinių kelionių į užsienį gali išaugti užsikrėtimo atvejų ir gali būti įvežta naujų viruso atmainų, dėl to būtų sunkiau šalyje atkurti įprastą veiklą.

Airijoje – padidėjo nuo 101,4 iki 102,6. Nuo balandžio 12 d. ribojimai švelninami. Skelbiama apie naujus atlaisvinimų etapus.

Nuo birželio 2 d. – atidaromi viešbučiai, svečių namai, B&B, kitos nakvynės paslaugos

Nuo birželio 7 d. restoranams, kavinėms, aludėms leidžiama aptarnauti klientus lauko terasose, atidaromi teatrai, kino teatrai, atidaromi sporto klubai / salės, atviroje erdvėje leidžiami renginiai, kai dalyvauja ne daugiau kaip 200 žiūrovų erdvėje, turinčioje 5 000 ir daugiau vietų, arba ne daugiau kaip 100 žiūrovų erdvėje, turinčioje mažiau nei 5 000 vietų, bus rengiami bandomieji renginiai uždarose patalpose, kuriuose galės dalyvauti ne daugiau kaip 500 žiūrovų.

Nuo liepos 5 d. – ketinama leisti restoranams, kavinėms, aludėms aptarnauti klientus uždarose patalpose.

Nuo liepos 19 d. planuojama atšaukti rekomendaciją atsisakyti nebūtinų tarptautinių kelionių, kai įsigalios europinis skaitmeninis sertifikatas atšaukti rekomendaciją dirbti iš namų planuojama ne anksčiau kaip rugpjūčio mėn.

Lenkijoje – mažėjo nuo 130,2 iki 81,9. Nuo birželio 4 d. leidžiama organizuoti koncertus po atviru dangumi, kuriuose gali dalyvauti ne daugiau kaip 250 žmonių su sąlyga, kad tarp dalyvių išlaikomas 1,5 m atstumas.

Portugalijoje – augo nuo 47,8 iki 55,6. Nors bendrai šalyje skaičiai išlieka stabilūs, pastarąją savaitę buvo pastebimas augimas sostinėje Lisabonoje, ypač jaunesnio amžiaus suaugusiųjų grupėje, kurie yra socialiai aktyviausi ir mažiausia laikosi atsargumo priemonių. Šalyje jau atšaukta dauguma veiklą ribojančių priemonių.

Jungtinėje Karalystėje – mažėjo nuo 44,9 iki 40,7. Atliekami tyrimai rodo, kad viruso indiškas variantas jau gali sudaryti ¾ nustatomų naujų užsikrėtimų. Užfiksuotas infekcijos šuolis Škotijos Glazgo mieste.

Mokslininkai įspėjo vyriausybę neskubėti atšaukti nuo birželio 21 d. visų epidemiologinės situacijos kontrolės priemonių, palikti privalomą kaukių dėvėjimą didžiausią riziką keliančiose viešose vietose, skatinti nuotolinį darbą.

Maltoje – mažėjo nuo 25,3 iki 9,3. Bent pirma doze vakcinuota jau 70 proc. gyventojų, baigta skiepyti daugiau nei 40 proc. gyventojų.

Lengvinant taikomas priemones: sušvelninti restoranų ir sporto salių veiklos ribojimai, paplūdimiuose ir prie baseinų kaukių dėvėti nebeprivaloma, tačiau kitose viešose vietose kaukių dėvėjimas išliks privalomas. Nuo birželio mėn. planuoja leisti atnaujinti teatrų ir kino teatrų veiklą, leisti dirbti barams.

Birželio 1 d. planuojama atverti šalį turizmui – prieš įlaipinimą keleiviai turės pateikti vakcinavimo dokumentą arba testo neigiamą atsakymą.

Parengta pagal Lietuvos atstovybių užsienyje inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.