Kinija neigia kankinusi dėl šnipinėjimo teisiamą australų rašytoją

Kinijos vyriausybės atstovas antradienį atmetė vieno australų rašytojo pareiškimus, kad jis per tardymą prieš teismą dėl kaltinimų šnipinėjus buvo kankinamas.

Apkaltinamasis nuosprendis jam beveik neabejotinas, tačiau neaišku, kada verdiktas bus paskelbtas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Apkaltinamasis nuosprendis jam beveik neabejotinas, tačiau neaišku, kada verdiktas bus paskelbtas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 1:28 PM

Užsienio reikalų ministerijos atstovas taip pat apkaltino Australiją „nepagrįsta provokacija“, šios šalies vyriausybei pareiškus, kad Yang Hengjuno kalinimas nuo 2019 metų sausio yra nederamas savavališkas sulaikymas.

„Nėra jokio savavališko sulaikymo ar prievartinio prisipažinimo su Yang Juno kankinimu“, – sakė atstovas Wang Wenbinas, pavadindamas rašytoją Kinijos pareigūnų vartojamu jo vardu.

„Patariame australams liautis badžius pirštais ir sustabdyti nepagrįstą provokaciją prieš Kinijos įstatymo viršenybę, nebešūkauti dėl šio reikalo ir nedaryti spaudimo, šiurkščiai kišantis į Kinijos teismų sistemos suverenumą“, – sakė Wang Wenbinas.

Yang Hengjunas, kriminalinių romanų autorius ir tinklaraštininkas, prieš savo teismą praėjusią savaitę paprašė teisėjo nepriimti jo tardymo įrašų, nes jis buvo kankinamas, rodo jo pasakojimas, kurio kopiją matė naujienų agentūra AP.

„Tai neteisėta. Kankinimas“, – sakoma rašytojo šalininkų išplatintame Yang Hengjuno pasakojime.

Kinijos pareigūnai nepaskelbė jokių detalių apie kaltinimus Yang Hengjunui, anksčiau, kaip pranešama, dirbusiam Valstybės saugumo ministerijai žvalgybos agentu.

Yang Hengjunas sakė, kad teisėjas atmetė jo prašymą teismo metu pateikti įrodymus ir iškviesti liudytojus, bet sutiko įtraukti į bylos medžiagą kone 100 puslapių gynybos dokumentų.

Yang Hengjunas neigia visus įtarimus. Apkaltinamasis nuosprendis jam beveik neabejotinas, tačiau neaišku, kada verdiktas bus paskelbtas.

Už šnipinėjimą gali būti skirta mažiausiai trejų metų įkalinimo ar net mirties bausmė.

Yang Hengjuno teismas vyksta blogėjant Kinijos ir Australijos santykiams.

Pekinas blokavo Australijos prekių importą, taip atsakydamas į įstatymą, nukreiptą prieš užsienio kišimąsi į politiką, draudimą telekomunikacijų įrangos milžinei „Huawei“ dalyvauti vystant Australijos naujos kartos telefono ryšio tinklą, taip pat raginimą ištirti 2019 metų pabaigoje Kinijoje atsiradusio pandeminio koronaviruso kilmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.