Peru patikslinus duomenis koronaviruso aukų skaičius šalyje išaugo daugiau kaip dvigubai

Peru pirmadienį daugiau kaip dvigubai padidino savo oficialų koronaviruso aukų skaičių ir tapo šalimi, pasižyminčia didžiausiu mirtingumu nuo COVID-19 pasaulyje.

Koronavirusas Peru.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Peru.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 8:10 AM, atnaujinta Jun 1, 2021, 10:33 AM

Vyriausybė informavo, kad oficialus mirusių COVID-19 pacientų skaičius buvo padidintas nuo 69 342 iki 180 764, sveikatos apsaugos ekspertų komisijai nustačius, kad dalis aukų nebuvo įtrauktos į statistiką.

Atlikus šį patikslinimą Peru pirmauja pasaulyje pagal mirtingumą nuo COVID-19 – milijonui gyventojų tenka 5 484 mirtys, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai.

Apie 33 mln. gyventojų turinti šalis anksčiau pagal šį rodiklį pasaulyje užėmė 13-ą vietą, nes tuomet milijonui gyventojų teko 2 103 COVID-19 pacientų mirtys, rodo AFP duomenys.

Antroje vieta dabar yra Vengrija, kur milijonui gyventojų tenka 3 077 mirtys, siejamos su koronavirusine infekcija.

Iki šiol Peru yra užregistravusi daugiau kaip 1,9 mln. užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų. Pastaraisiais mėnesiais šalyje labai stigo medicininio deguonies, reikalingo COVID-19 pacientams.

Ministrė pirmininkė Violeta Bermudez sakė, kad aukų skaičius buvo patikslintas rekomendavus komisijai, patarusiai pakeisti Peru duomenų rinkimo kriterijus.

Pakeista skaičiavimo metodika

Komisija savo ataskaitoje nurodė, kad dėl taikytos skaičiavimo metodikos į statistiką nebuvo įtraukta dalis mirčių nuo koronavirusinės infekcijos.

Buvo išplėsti kriterijai, kad statistika atspindėtų ne tik testais patvirtintus užsikrėtimo atvejus, bet ir „tikėtinus“ atvejus, kai esama „epidemiologinių sąsajų su patvirtintu atveju“.

Dabar į statistiką bus įtraukiami ir galimai virusu užsikrėtę žmonės su klinikiniais šios ligos požymiais.

Balandį sušauktą komisiją sudarė ekspertai iš Peru viešųjų ir privačių sveikatos apsaugos įstaigų, taip pat Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO).

„Šios komandos darbo dėka... turėsime išsamesnius duomenis, kurie bus labai naudingi stebint pandemiją ir imantis kovai su ja reikalingų priemonių“, – sakė premjerė.

Peru vakcinavimo kampaniją pradėjo vasario 9 dieną, tačiau ji vyksta lėtai: iki šiol bent vieną skiepų dozę yra gavę vos 5 proc. suaugusių šalies gyventojų.

Ši Andų valstybė nuo gruodžio grumiasi su antrąja pandemijos banga. Balandžio 1-ąją šalyje buvo užregistruotas rekordinis per parą nustatytų COVID-19 atvejų skaičius – beveik 13 tūkstančių.

Šiuo metu Peru ligoninėse gydoma beveik 12 tūkst. COVID-19 pacientų, tačiau sveikatos apsaugos sistemos apkrova kiek sumažėjo, palyginti su balandžio 20 dieną užfiksuotu piku, kai ligoninėse buvo užimta 15 547 lovos.

Patikslintas koronaviruso aukų skaičius paskelbtas likus šešioms dienoms iki Peru prezidento rinkimų antrojo turo, kuriame varžysis kraštutinių kairiųjų politikas, profesinės sąjungos lyderis Pedro Castillo ir dešiniojo sparno populistė Keiko Fujimori.

Abu kandidatai žada, kad pergalės atveju dės visas pastangas spartinti vakcinavimo kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.