Izraelio premjero oponentai turi iki vidurnakčio suformuoti „permainų koaliciją“

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu politiniai oponentai trečiadienį skuba iki nustatyto galutinio termino vidurnaktį užbaigti rengti susitarimą dėl koalicinės vyriausybės, turintį nutraukti 12 metų trukusį jo valdymą.

 Izraelio premjero oponentai turi iki vidurnakčio suformuoti „permainų koaliciją“.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Izraelio premjero oponentai turi iki vidurnakčio suformuoti „permainų koaliciją“.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 12:00 PM

71 metų B. Netanyahu yra ilgiausiai Izraelio premjero pareigas einantis politikas.

Centristas Yairas Lapidas ir nacionalistų vėliavnešys Naftali Bennettas suvienijo jėgas ir sutarė dėl vadovavimo vyriausybei rotacine tvarka. Pirmasis premjeras pareigas eitų N. Bennettas. Tačiau jiems dar reikia baigti lipdyti valdančiąją koaliciją, kurioje dirbs visam politiniam spektrui atstovaujančios partijos.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad dar esama nesutarimų dėl kai kurių žemo rango politinių paskyrimų, tačiau Y. Lapidas kažkuriuo metu trečiadienį turėtų paskelbti apie pasiektą susitarimą.

Y. Lapidas turi vėliausiai iki vidurnakčio informuoti prezidentą Reuveną Rivliną, kad suformavo daugumos koaliciją, turėsiančią bent 61 vietą Knesete. Vėliau parlamentas turės per savaitę surengti balsavimą dėl vyriausybės paskyrimo.

Be to, įstatymų leidėjai trečiadienį turėtų slaptu balsavimu išrinkti vieną iš dviejų kandidatų, pakeisiantį R. Rivliną prezidento poste ir tapsiantį 11-uoju žydų valstybės vadovu nuo Izraelio įkūrimo 1948 metais.

Viena iš kandidatų yra 67 metų Miriam Peretz, anksčiau dirbusi mokyklos direktore vienoje nausėdijoje. Ji buvo praminta „sūnų motina“, kai prarado du iš šešių savo vaikų, kai jie tarnavo Izraelio kariuomenės karininkais.

Antrasis kandidatas – 60-metis Isaacas Herzogas, buvęs centro kairiosios Darbo partijos lyderis ir ministras, kilęs iš įtakingos Tel Avivo šeimos. Jis pasisako už konflikto su palestiniečiais užbaigimą įkuriant Palestinos valstybę.

Naujų rinkimų tikimybė

Tuo metu dienraštis „Yedioth Ahronoth“ trečiadienį pranešė, kad Y. Lapido partija „Yesh Atid“ ir buvusio kariuomenės vado, centristo Benny Gantzo aljansas „Mėlyna ir balta“ pasiekė susitarimą dėl koalicijos suformavimo.

Partijų pareiškime rašoma, kad joms pavyko susitarti „dėl pagrindinių naujos vyriausybės darbo principų ir tikslų“, taip pat išspręsti klausimus, susijusius su „Izraelio demokratijos ir visuomenės stiprinimu“.

Jei Y. Lapidui nepavyks iki vidurnakčio suformuoti vadinamosios permainų koalicijos, Izraeliui veikiausiai teks rengti penktuosius per kiek ilgesnį nei dvejų metų laikotarpį rinkimus ir B. Netanyahu gaus naują šansą išsaugoti valdžią, vykstant jo teismui dėl dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

B. Netanyahu partija „Likud“ kovą vykusiuose rinkimuose iškovojo daugiausiai vietų, tačiau premjerui nepavyko suburti koalicijos, kuri turėtų daugumą Knesete. Taip nutiko, nes N. Netanyahu palaikantis kraštutinių dešiniųjų aljansas „Religinis sionizmas“ atsisakė bendradarbiauti su maža arabų partija „Raam“, kurios parama tapo lemiamu veiksniu formuojant valdančiąją koaliciją.

B. Netanyahu vylėsi pratęsti savo valdymą ir gintis nuo kaltinimų korupcija stovint prie vyriausybės vairo. Pastaraisiais metais jis tapo itin skaldančia figūra ir įstūmė šalį į užsitęsusią politinę aklavietę.

Pernai šaliai grumiantis su koronaviruso pandemija B. Netanyahu suformavo valdančiąją koaliciją su B. Gantzu, tačiau ją labai greitai sužlugdė vidaus rietenos. Šiai vyriausybei buvo pavesta toliau dirbti, kol bus suformuotas naujas kabinetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.