J. Bidenas žada „nutraukti tylą“ dėl 1921 metų afroamerikiečių žudynių

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pagerbė pamirštas 1921 metų žudynių Talsos mieste Oklahomoje – vieno baisiausių rasistinio smurto protrūkių per JAV istoriją – aukas.

 J. Bidenas žada „nutraukti tylą“ dėl 1921 metų afroamerikiečių žudynių.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 J. Bidenas žada „nutraukti tylą“ dėl 1921 metų afroamerikiečių žudynių.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-02 10:58

„Atvykstu čia padėti nutraukti tylos, nes tyloje žaizdos gilėja“, – pasakė J. Bidenas susirinkusiesiems, tarp kurių buvo Talsos žudynes išgyvenusių žmonių.

J. Bidenas į Talsą atvyko paminėti šio smurto protrūkio 100-ųjų metinių.

Žudynės prasidėjo po to, kai grupė juodaodžių vyrų nuėjo į vietos teismą ginti jauno afroamerikiečio, kaltinto baltosios moters užpuolimu.

Kitą dieną auštant baltieji vyrai plėšė ir degino rajoną, kuris iki tol taip klestėjo, kad buvo vadinamas Juoduoju Volstritu. Žuvo iki 300 jo gyventojų afroamerikiečių.

Praėjus šimtmečiui J. Bidenas sakė, kad dabar „neįtikimai intensyviai“, kaip jis dar „nėra matęs“, puolamos juodųjų amerikiečių „šventos teisės“ balsuoti.

Be finansinės kompensacijos miesto gyventojai iš J. Bideno apsilankymo tikisi ir daugiau dėmesio šiai ilgą laiką tabu buvusiai tragedijai.

Talsoje taip pat pradėti kasinėti bendri kapai, kuriuose palaidota daug anuometinių žudynių aukų, siekiant surinkti daugiau informacijos apie tamsią miesto praeitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.