Kijevas ir Teheranas pradėjo derybas dėl Irane numušto ukrainiečių lainerio

Kijevas per trečiadienį prasidedančias derybas su Teheranu dėl pernai Irane numušto ukrainiečių keleivinio lėktuvo reikalaus patvirtinti tyrimo baigtį, pareiškė generalinio prokuroro pavaduotojas Giunduzas Mamedovas.

Į Kijevą skridęs lėktuvas „Boeing 737-800“ pernai sausio 8 dieną buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į Kijevą skridęs lėktuvas „Boeing 737-800“ pernai sausio 8 dieną buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 1:48 PM, atnaujinta Jun 2, 2021, 3:32 PM

„Reikalausiu oficialiai patvirtinti, ar baigėsi tyrimas dėl asmenų, atsakingų už Ukrainos lėktuvo numušimą, taip pat [atsakyti], kokia yra bylos nagrinėjimo būsena – jeigu, žinoma, ji yra inicijuota“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė pareigūnas.

Į Kijevą 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ pernai sausio 8 dieną buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto. Per incidentą žuvo visi 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai, įskaitant 82 iraniečius, 63 kanadiečius, 11 ukrainiečių, 10 švedų, septynis afganus ir tris britus.

Po kelių dienų Iranas pripažino, kad jo pajėgos netyčia numušė į Kijevą skridusį lainerį, paaštrėjus įtampai JAV ir Irano santykiuose.

Abiejų valstybių priešprieša buvo pasiekusi piką, kai 2020-ųjų sausio pradžioje amerikiečių dronas sudavė smūgį, per kurį žuvo įtakingas iraniečių generolas Qassemas Soleimani. Tuomet buvo būgštaujama, kad regioną gali apimti tolesnis smurtas.

Vėliau Irano revoliucinės gvardijos aerokosminių pajėgų vadas Amiras Ali Hajizadeh pareiškė, kad prisiima visą atsakomybę už ukrainiečių lėktuvo katastrofą.

Sausį ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad Kijevas gavo Irano techninę ataskaitą apie katastrofos aplinkybes.

Vasarį žiniasklaida paviešino garso įrašą, kuriame asmuo, šaltinių identifikuotas kaip Irano užsienio reikalas ministras Mohammadas Javadas Zarifas, aptaria tikimybę, jog laineris buvo numuštas sąmoningai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.