Baltarusijos režimo eteryje parodytas R. Pratasevičius iškart sukėlė abejonių: A. Lukašenką „gyrė“ dėl „geležinių kiaušinių“ Nepatikėjo ir žurnalisto tėvas

Nežinia kaip, bet Baltarusijos režimas privertė Ramaną Pratasevičių pasakyti iki šiol, rodės, neįtikėtinus žodžius. Jo tėvas Dmitrijus Pratasevičius, ketvirtadienio vakarą išvydęs šį interviu Baltarusjos valstybiniame kanale ONT, iškart pasakė, kad neabejoja, jog jo sūnus buvo paveiktas arba psichologinėmis, arba medicinos priemonėmis.

 Pasirodžiusiame vaizdo įraše R.Pratasevičius apie Baltarusijos režimą atsiliepė palankiai, tačiau tokį staigų pokytį jo šalininkai sieja su įtariamu kankinimu.
 Pasirodžiusiame vaizdo įraše R.Pratasevičius apie Baltarusijos režimą atsiliepė palankiai, tačiau tokį staigų pokytį jo šalininkai sieja su įtariamu kankinimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 11:17 PM, atnaujinta Jun 4, 2021, 8:41 AM

Vienas Baltarusijos opozicinio „Telgram“ kanalo „Nexta“ įkūrėjų R.Pratasevičius buvo areštuotas gegužės 23 d. Minske priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Vilniaus į Atėnus.

ONT eteryje ketvirtadienį R.Pratasevčius sakė: „Kai tik man pateikė dokumentus, pateikė kaltinimus, aš iškart pripažinau savo kaltę pagal Baudžiamojo kodekso 342-ąjį straipsnį – masinių nesankcionuotų akcijų organizavimas. Aš suvokiau, kad raginimai, kuriuos ir aš publikavau, nulėmė tai, kad gatvėse prasidėjo nekontroliuojami neramumai“.

Baltarusijos Baudžiamojo kodekso 342-asis straipsnis numato laisvės atėmimą iki 3 metų. Anksčiau buvo pranešimų, kad R.Pratasevičiui už teroristinę veiklą gresia iki 15 metų nelaisvės ar net mirties bausmė. Toliau buvo dar neįtikinamiau.

„Neslėpsiu, daug kritikavau Aliaksandrą Grigorjevičių Lukašenką. Man atrodė, tam buvo priežasčių“, – sakė R.Pratasevičius, bet paklaustas, ar gerbia Baltarusijos prezidentą, atsakė: „Žinoma“.

„Aš pradėjau suvokti, kad daug dalykų, dėl kurių kritikavau Aliaksandrą Grigorjevičių, iš tikrųjų yra tik spaudimo priemonė. Ir kad daugelyje momentų jis elgėsi, atsiprašau už posakį, kaip žmogus su geležiniais kiaušiniais“, – ONT kalbėjo R.Pratasevičius.

R.Pratasevičius dėstė, iš kur finansavimą gauną Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir jos bendražygiai: „Lietuvos mokesčių mokėtojai, iš esmės, išlaiko užsienio politiką iš savo kišenės. Dar yra privatūs rėmėjai. Ta prasme – verslininkai, verslo elito atstovai ir taip toliau“.

Jis pridūrė, kad yra ir trečias pinigų šaltinis – baltarusių diasporos užsienyje.

„Aš niekada daugiau nenoriu lįsti į politiką. Noriu tikėti, kad galiu viską ištaisyti ir gyventi paprastą ramų gyvenimą“, – kalbėjo R.Pratasevičius. – Noriu turėti šeimą, vaikų ir liautis bėgti nuo kažko“.

Neliko nuošalyje ir tema, kad R.Pratasevičius įtariamas dalyvavęs kariniame konflikte Donbase kaip Ukrainos savanorių bataliono „Azov“ narys.

„Tikiuosi, prezidentas A.Lukešenka turės pakankamai politinės valios, pakankamai ryžto, kad neišduotų manęs Luhansko liaudies respublikai“, – ONT laidoje sakė R.Pratasevičius.

Analitikas pateikė savo išvadas

Baltarusijos analitikas Igaris Tyškevičius neįtikėtiną R.Pratasevičiaus interviu pakomentavo taip: „Nežinau, dėl ko - dėl ambicijų, dėl galimos nuoskaudos – jį „pakabino“. Jo žodžiuose girdimą dalis asmeninio požiūrio, galbūt, suformuoto per pastarąsias dienas, jau už grotų. Su juo gerai padirbėjo psichologai. Ramanas jaudinasi ir, turbūt, supranta, kad jam atkerta kelius atgal. Vardijant pavardes ir faktus, tikėtina, yra tiesos, bet yra ir „stebuklingų atradimų“ – todėl neatmetu formato, kai faktai sugretinami su reikalinga pateikti informacija. Laidos įrašas iš anksto sukarpytas į teminius blokus, kuriais užverčiami valstybės kontroliuojami šaltiniai socialiniuose tinkluose.“

I.Tyškevičius daro išvadą: „R.Pratasevičiius bus spaudžiamas formaliai bendradarbiauti. Jei tai pavyks, tai Vakarų konstrukcija Baltarusijos atžvilgiu pradės byrėti akyse. A.Lukašenkos aplinkai labai svarbu, kad būtent taip ir atsitiktų – ypač dabar. Ir netgi jei po kažkurio laiko R.Pratasevičius ims kalbėti kitaip, kombinacija jau bus suveikusi.“

ONT televizijos laidoje R.Pratasevičius taip pat įvardijo protestų Baltarusijoje koordinatorių pavardes. Anot jo, projektas „Nexta“ tapo svarbiausiu bendravimo tinklu visiems protestuotojams, o prie to prisidėjo Sciapanas Putila, Janas Rudikas, Tadeušas Dičanas, Franakas Viačiorka, Antonas Molotko, Danilas Bogdanovičius ir kiti.

Pasak R.Pratasevčiaus, „Nexta“ iš pradžių gyvavo iš reklamos pinigų. Paskui kanalą ėmė finansuoti ir stambus Rusijos oligarchas, kurio parama per savaitę palaipsniui ėmė siekti 5000 eurų.

Apie savo sulaikymą Minske R.Pratasevičius sakė, kad apie savo kelionę likus vos 40 min. iki skrydžio iš Atėnų į Vilnių jis pranešė darbinėje pokalbių platformoje, kurioje dalyvavo ir žmogus, su kuriuo jis konfliktavo.

Šio asmens jis neįvardijo.

„Turėjau asmeninį konfliktą tik su vienu su žmogumi, pakankamai įtemptą, ypač pastarosiomis dienomis. Pradžioje mes sutarėme gerai, bet per pirmą vakarėlį jis pasakė, kad turėsiu problemų. Esą, mes abu stipraus charakterio, todėl ir kils problemų. Aš, atvirai sakant, iki šiol nežinau, ar šį situacija yra konflikto tęsinys, – kalbėjo R.Pratasevičius, primindamas, kad pokalbių platformoje, be kitų, ir buvo šis žmogus. – Paskui aš buvau tardymo izoliatoriuje, neturėjau jokios informacijos. Vienas pirmųjų dalykų, apie ką pagalvojau – mane kas nors „pakišo“! Aš niekur nesakiau apie kelionę, o kai tik prasitariau – iškart atsidūriau Minske. Taip iškart!“.

R.Pratasevčius sakė, kad pakeitė nuomonę apie protestus prieš A.Lukašenkos režimą:

„Dabar tai tiesiog beprasmiška. Tai – ne paslaptis, aš su savo kolegomis apie tai kalbėjau. Sakiau, kad bet kuriuo atveju reikia atsisakyti to gatvių aktyvumo, koks buvo anksčiau. Tai yra, atsisakyti tų formatų, kuriais dirbome. Todėl, kad dabar aktyvumo tiesiog nėra ir negali būti. Ir dar tada, kai buvau Vilniuje, atvirai sakiau, kad dabar gatvių aktyvumas nereikalingas. Bent jau reikia palaukti, kol paaštrės ekonominė situacija – kai žmonės išeis ne likus dienai prieš naujus rinkimus, ne prieš pareigūnų smurtą. O tada, kai žmonės eis į gatves, šiurkščiai kalbant, dėl lėkštės košės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.