Italai pasipiktinę – į laisvę paleistas daugiau kaip 100 žmonių nužudęs mafijos vadeiva

Sicilijos mafijos bosas Giovanni Brusca, į kurio kraupių nusikaltimų sąrašą patenka tokios žiaurybės kaip vaiko kūno ištirpinimas rūgštyje ir šaltakraujiškas žudimas, paleistas iš kalėjimo.

„Žmonių žudiku“ vadinamas G.Brusca prisipažino įvykdęs daugiau nei 100 žmogžudysčių<br>Tony Gentile/Scanpix nuotr.
„Žmonių žudiku“ vadinamas G.Brusca prisipažino įvykdęs daugiau nei 100 žmogžudysčių<br>Tony Gentile/Scanpix nuotr.
G.Brusca po keliu, kuriuo važiavo prokuroro automobilis, į orą paleido pusę tonos sprogmenų netoli Palermo miesto.<br>AP/Scanpix nuotr.
G.Brusca po keliu, kuriuo važiavo prokuroro automobilis, į orą paleido pusę tonos sprogmenų netoli Palermo miesto.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 6:06 AM

„Žmonių žudiku“ pramintas G.Brusca prisipažino įvykdęs daugiau nei 100 žmogžudysčių, įskaitant garsaus kovotojo prieš Italijos mafiją prokuroro Giovanni Falcone nužudymą.

Tačiau nuteistas italas kalėjime sutiko būti informatoriumi, padėjusiu prokurorams medžioti kitus mafijozus.

Jo paleidimas po 25 metų iš kalėjimo itin supykdė aukų artimuosius. Dabar jis ketverius metus bus paleistas lygtinai.

Giovanni Brusca – kas jis?

64-erių G.Brusca buvo viena pagrindinių Sicilijos mafijos grupės „Cosa Nostra“ figūrų.

1992 m. jis susprogino bombą, per kurią žuvo pagrindinis Italijos prieš mafiją teisėjas G.Falcone vienoje iš labiausiai liūdnai pagarsėjusių žmogžudysčių bylų.

G.Falcone'o žmona ir trys asmens sargybiniai taip pat žuvo per sprogimą, kai G.Brusca po keliu, kuriuo važiavo prokuroro automobilis, į orą paleido pusę tonos sprogmenų netoli Palermo miesto.

Ataka, po dviejų mėnesių nužudžiusi G.Falcone'o kolegą Paolo Borsellino, sukrėtė Italiją ir netrukus buvo sukurti nauji griežti įstatymai, pradėję aktyvų karą prieš mafijas.

G. Brusca prisipažino įvykdęs daugiau nei 100 žmogžudysčių.

Vienas baisiausių – jį išdavusio kito mafijozo 11 metų sūnaus Džuzepės Di Matteo nužudymas. Italas berniuką pagrobė ir kankino, o vėliau pasmaugė, kūną ištirpino rūgštyje – dėl to vaiko šeima negalėjo jo palaidoti.

Po arešto 1996 m. jis tapo valstybės liudytoju, kad susimažintų bausmę. Jis padėjo tyrėjams susekti kitus mafijos narius, atsakingus už keletą išpuolių 1980-aisiais ir 1990-aisiais.

Visuomenės reakcija

Žiauriojo G.Brusca paleidimas sukėlė kai kurių jo aukų artimųjų sielvartą ir pyktį.

Vieno iš nužudytų asmens sargybinių žmona Tina Montinaro laikraščiui „Repubblica“ sakė esanti „įniršusi ir bejėgė“.

„Valstybė yra prieš mus – po 29 metų mes vis dar nežinome tiesos apie žudynes, o Giovanni Brusca, žmogus, sunaikinęs mano šeimą, dabar yra laisvas“, – apgailestavo T.Montinaro.

Negailestingai nužudyto teisėjo sesuo Maria Falcone teigė, kad naujiena ją itin „nuliūdino“, tačiau įstatymai suteikė Brusca teisę palikti kalėjimą.

Keli Italijos politikai taip pat pasmerkė mafijozo paleidimą.

„Po 25 metų kalėjimo mafijos bosas Giovanni Brusca yra laisvas žmogus. Tai nėra tas „teisingumas“, kurio nusipelno italai“, – įsitikinęs dešiniųjų „Lygos“ partijos lyderis Matteo Salvini.

„Tai yra smūgis į pilvą, po kurio negalite kvėpuoti“, – antradienį radijo stočiai „Rtl 102.5“ tvirtino centro kairiosios demokratų partijos lyderis Enrico Letta.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę