NATO vadovas nori skaidrumo JAV ir Danijos šnipinėjimo skandale

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino surengti tyrimą dėl JAV ir Danijos šnipinėjimo skandalo, žiniasklaidoje pasirodžius pranešimų, kad Vašingtonas, padedamas Kopenhagos, šnipinėjo aukšto rango Europos politikus ir NATO nares.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino surengti tyrimą dėl JAV ir Danijos šnipinėjimo skandalo.<br>imago images/Scanpix nuotr.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino surengti tyrimą dėl JAV ir Danijos šnipinėjimo skandalo.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-03 10:35, atnaujinta 2021-06-03 10:36

„Su atveju susijusios šalys yra NATO sąjungininkės ir (jos) privalo pateikti visus faktus ir išsiaiškinti, kas iš tikrųjų nutiko“, – Danijos visuomeniniam radijui „Danmarks Radio“ (DR) sakė J. Stoltenbergas.

Jis teigė, kad incidentas nušvietė Daniją liūdnomis spalvomis, tačiau pasitikėjimas ja NATO išliko nepakitęs.

DR ir kitos Europos žiniasklaidos priemonės sekmadienį paskelbė, kad JAV Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) 2012–2014 m. klausėsi slaptų Danijos pokalbių ir skaitė žinutes, kad šnipinėtų aukšto rango Vokietijos, Švedijos, Norvegijos ir Prancūzijos politikus ir pareigūnus.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel prieš kelias dienas taip pat pareikalavo, kad vyriausybė Kopenhagoje pateiktų išsamų paaiškinimą.

Danijos premjerė Mette Frederiksen teigė, kad nevyko sisteminis sąjungininkų stebėjimas. Ji teigė nemananti, kad buvo pakenkta Danijos santykiams su tokiomis šalimis, kaip Vokietija ir Prancūzija.

Į incidentą itin aršiai nesureagavo ir Vašingtonas. Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki sakė, kad jau daug kas buvo aptarta nuo incidento nutikimo 2014 m.

„Jungtinės Valstijos paskelbė išsamią mūsų požiūrio į užjūrio žvalgybą ataskaitą; prezidentas (Barackas) Obama savo kadencijos metu paskelbė dekretą, kuris reikšmingai pakeitė mūsų požiūrį“, – teigė J. Psaki.

„Toliau bendradarbiausime su mūsų Europos sąjungininkėmis ir partnerėmis, kad išspręstume bet kokius klausimus atitinkamais nacionalinio saugumo kanalais“, – pridūrė atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.