Honkonge per Tiananmeno įvykių metines sulaikyta iškili demokratijos aktyvistė

Honkongo policija sulaikė vieną iš kasmet rengiamo 1989-ųjų kruvino susidorojimo su protestuotojais Tiananmeno aikštėje metinių paminėjimo organizatorių, valdžiai siekiant užkirsti kelią prodemokratinio judėjimo nariams penktadienį vėl susirinkti paminėti šios datos.

Keturi policijos pareigūnai sulaikė teisininkę Chow Hang-tung.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Keturi policijos pareigūnai sulaikė teisininkę Chow Hang-tung.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2021, 9:14 AM, atnaujinta Jun 4, 2021, 12:26 PM

Maždaug 7 tūkst. pareigūnų budėjo pasirengę užkirsti kelią bet kokiems bandymams surengti masinį susibūrimą ir pagerbti žudynių aukas uždegant žvakes. Tris pastaruosius dešimtmečius į šią akciją kasmet susirinkdavo tūkstančiai honkongiečių.

Penktadienį paryčiais keturi policijos pareigūnai sulaikė teisininkę Chow Hang-tung – vieną iš nedaugelio iškilių demokratijos aktyvistų, dar nepasiųstų už grotų ir nepasitraukusių į užsienį. Moteris buvo sulaikyta prie savo darbovietės.

37 metų Chow Hang-tung yra Honkongo aljanso, kasmet organizuojančio kruvinų Tiananmeno aikštės įvykių metinių paminėjimą, viena iš vicepirmininkų. Policijos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad ji buvo sulaikyta dėl įtarimų, jog kviečia žmones į neteisėtą susibūrimą.

Kiek vėliau policija patvirtino, kad du asmenys – Chow Hang- tung ir 20-metis jaunuolis – buvo sulaikyti už tai, kad socialiniuose tinkluose kvietė žmones į neteisėtą neteisėtą susibūrimą.

„Savo žinutėse internete jie ragino kitus asmenis dalyvauti uždraustoje viešoje veikloje“, – žurnalistams sakė policijos atstovas Law Kwok-hoi.

Didžiulės minios tradiciškai susirinkdavo paminėti 1989 metų birželio 4-ios įvykių, kai kinų kariai Pekino Tiananmeno aikštėje brutaliai nuslopino taikius demokratijos šalininkų protestus.

1989 metų pavasarį daugybė studentų ir darbininkų susirinko Tiananmeno aikštėje – Kinijos galybės simboliniame centre, kad pareikalautų demokratinių pokyčių ir priemonių prieš korupciją. Jų veiksmai įkvėpė protestus visoje šalyje.

Po septynių protestų savaičių vyriausybė birželio 4-ąją pasiuntė tankus ir kareivius, vaikiusius ir žudžiusius demonstrantus bei stebėtojus į aikštę vedančiose gatvėse. Tąsyk žuvo šimtai, o galbūt tūkstančiai žmonių, tačiau Kinijos vadovybė iki šiol nėra paskelbusi aukų skaičiaus.

Kinijoje griežtai cenzūruojamos bet kokios diskusijos apie įvykius Tiananmeno aikštėje, o kalbant apie juos naudojamas cenzūros eufemizmas „Birželio 4-osios incidentas“. Nedaug kinų yra matę visą pasaulį apskriejusias nuotraukas, kuriose įamžinti tie kruvini įvykiai.

Laikantis „vienos šalies, dviejų sistemų“ politikos, pagal kurią Honkongui turėjo būti leista išlaikyti tam tikras laisves ir autonomiją, šis miestas buvo vienintelė teritorija Kinijoje, kur buvo toleruojamas Tiananmeno aikštės įvykių metinių minėjimas. Kasmet šis renginys tradiciškai vykdavo Viktorijos parke, kur susirinkdavo didžiulės minios žmonių.

Tačiau po 2019 metais šį tarptautinį finansų centrą daug mėnesių purčiusių didžiulių, dažnai smurtinių prodemokratinių protestų Kinija ėmėsi nuožmios kampanijos kitokiai politinei nuomonei nuslopinti ir „patriotizmui“ sustiprinti.

Valdžia uždraudė birželio 4-ąją organizuoti kasmetinę akciją Tiananmeno aikštės įvykių metinėms paminėti, savo sprendimą motyvuodama koronaviruso pavojumi, nors Honkonge per pastarąjį mėnesį neužfiksuota nė vieno nežinomos kilmės vietinio užsikrėtimo atvejo.

Pernai valdžia dėl pandemijos taip pat neleido organizuoti šios akcijos, tačiau tūkstančiai honkongiečių nepaisė draudimo.

Pastarosiomis dienomis valdžia taip pat įspėjo, kad asmenys, susirinksiantys minėti Tiananmeno aikštės įvykių metinių, gali būti apkaltinti ardomąja veikla pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą.

Pernai Honkongui primestas naujas nacionalinio saugumo įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis. Jame numatyta griežčiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

Šis įstatymas iš esmės nutildė kitokią nuomonę ir pavertė neteisėta veika politinių pažiūrų reiškimą.

Pagal šį įstatymą jau sulaikyta per 100 prodemokratinio judėjimo veikėjų, dauguma – dėl politinių pažiūrų ir jų reiškimo.

Kūrybiškas pasipriešinimas

Visgi Kinijai nesiseka visiškai nuslopinti disidentinės veiklos, ir honkongiečiai rado kūrybiškų būdų Tiananmeno aikštės įvykių metinėms paminėti.

„Režimas gali uždrausti susibūrimus, tačiau jis negali uždrausti žmonių širdgėlos“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje žinutėje rašė įkalintas demokratijos aktyvistas ir Honkongo aljanso vadovas Lee Cheuk-yanas.

Aktyvistai paragino honkongiečius penktadienį vakare uždegti žvakes savo namuose ar gyvenamuosiuose rajonuose, taip pat skelbti socialiniuose tinkluose žinutes Tiananmeno aikštės įvykių metinėms paminėti.

„Įjunkite šviesas, kur bebūtumėte. Įjunkite mobiliųjų telefonų švieseles, uždekite tikras žvakes ar įjunkite elektronines žvakes“, – rašė feisbuke Chow Hang-tung kelios valandos iki sulaikymo.

Clara Cheung buvo viena iš grupelės menininkų, ketvirtadienį vakare susirinkusių šalia Viktorijos parko. Ji atsinešė 64 baltas gėles, simbolizuojančias šešto mėnesio ketvirtą dieną, ir padėjo jas gatvėje.

„Turime ieškoti naujų būdų saviraiškai“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Pekinui lojalūs politikai pareiškė, kad raginimai „nutraukti vienpartinį valdymą“ ir „įtvirtinti demokratiją Kinijoje“, paprastai skambėdavę minint Tiananmeno aikštės įvykių metines, dabar gali būti traktuojami kaip ardomoji veikla, užtraukianti baudžiamąją atsakomybę pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą.

Kartu su šiuo įstatymu buvo pradėta vykdyti kampanija „Patriotai valdo Honkongą“, kurios tikslas – pašalinti iš viešųjų pareigų visus Pekinui galimai nelojalius pareigūnus.

Visiška atskaitomybė

Žemyninėje Kinijoje per Tiananmeno įvykių metines paprastai sugriežtinama cenzūra internete, o aikštė Pekine atitveriama.

Penktadienį aikštėje budėjo saugumo pareigūnai, policininkai tikrino žmonių dokumentus.

Kinija dažnai sulaukia tarptautinės kritikos, kad slopina bet kokias diskusijas apie 1989-ųjų protestus ir susidorojimą su demokratijos šalininkais.

Penktadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas paragino Kiniją pateikti visą informaciją apie tų kruvinų įvykių metu žuvusius, sulaikytus ar dingusius žmones.

Taivano užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pareiškė, kad „Tiananmeno ir Honkongo studentai negali būti ištrinti iš atminties ar užmiršti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.