Chuntos nuverstos Mianmaro lyderės teisme bus duoti pirmieji parodymai

Prieš daugiau nei keturis mėnesius kariuomenės nuverstos Mianmaro lyderės Aung San Suu Kyi teismo procese pirmadienį turi būti duoti pirmieji parodymai.

 Chuntos nuverstos Mianmaro lyderės teisme bus duoti pirmieji parodymai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Chuntos nuverstos Mianmaro lyderės teisme bus duoti pirmieji parodymai.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 12:23 PM

Nuo vasario 1 dieną generolų įvykdyto pučo Mianmarą kone kasdien purto protestai.

Neramumus brutaliai malšinant saugumo pajėgoms ir kariuomenei žuvo jau daugiau kaip 850 civilių, nurodo vietos stebėtojai.

Chunta iškėlė Nobelio taikos premijos laureatei ištisą virtinę kaltinimų, įskaitant teiginius, kad ji nesėtai paėmė aukso kaip kyšį ir pažeidė kolonijinių laikų konfidencialumo įstatymą.

Pirmadienį jos gynybos komanda turėjo apklausti liudytojus dėl kaltinimų, kad nuversta lyderė pernai netinkamai importavo nešiojamąsias radijo stoteles ir nepaisė suvaržymų dėl COVID-19 per politinės agitacijos renginius prieš rinkimus, kuriuos jos vadovaujama partija „Nacionalinė demokratijos lyga“ (NLD) triuškinamai laimėjo.

Aung San Suu Kyi advokatai, kuriems buvo leista susitikti su savo kliente tik du kartus nuo dienos, kai jai buvo skirtas namų areštas, pareiškė, kad teismo procesas turėtų baigtis iki liepos 26 dienos.

Posėdžiai bus rengiami kiekvieną pirmadienį.

Žurnalistams neleidžiama nušviesti proceso specialiajame teisme sostinėje Neipide, tačiau naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė, kad rajone buvo mobilizuotos gausios policijos pajėgos.

„Tikimės geriausio, bet esame pasiruošę blogiausiam“, – prieš posėdį AFP sakė vienas iš Aung San Suu Kyi advokatų Khinas Maungas Zawas.

Planuojama, kad antradienį bus pradėta nagrinėti atskira kurstymo maištauti byla, iškelta Aung San Suu Kyi, nuverstam prezidentui Winui Myintui ir kitiems įtakingiems NLD nariams.

Jei 75 metų Aung San Suu Kyi bus pripažinta kalta, ji galėtų būti pasiųsta už grotų daugiau nei dešimtmečiui.

„Tai parodomasis teismas, paskatintas vien politinių motyvų“, – AFP teigė žmogaus teisių organizacijų tinklo „Alternative ASEAN Network on Burma“ koordinatorė Debbie Stothard.

Pasak jos, chuntos lyderis „Minas Aungas Hlaingas yra pasiryžęs pasiųsti Aung San Suu Kyi už grotų visam gyvenimui“.

„Jei tik galėtų, jis tikriausiai būtų pareiškęs jai kaltinimus pagal visus įmanomus įstatymus“, – pridūrė aktyvistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.