Mažėjant naujų COVID-19 atvejų Europoje, stiprėja nerimas dėl pavojingos mutacijos

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamais duomenimis, pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje sparčiai mažėjo.

 Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamais duomenimis, pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje sparčiai mažėjo.  <br> imago/Scanpix nuotr.
 Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamais duomenimis, pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje sparčiai mažėjo.  <br> imago/Scanpix nuotr.
 Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamais duomenimis, pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje sparčiai mažėjo.  <br>Luis Boza/Cover Images/ Scanpix nuotr.
 Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamais duomenimis, pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimų skaičius Europos Sąjungos, Šengeno erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje sparčiai mažėjo.  <br>Luis Boza/Cover Images/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-14 14:57

Labiausiai užsikrėtimų mažėjo Lenkijoje, Rumunijoje ir Lietuvoje – tai padėjo Lietuvai ne tik nusileisti iš pirmos vietos, bet ir palikti didžiausią sergamumą fiksavusių šalių penketuką.

Tarp didžiųjų šalių skaičiai sparčiai mažėjo Vokietijoje ir Italijoje, lėčiau – Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Tačiau net keturiose šalyse sergamumas didėjo. Skaičiai ryškiai kopia į viršų Jungtinėje Karalystėje. Per savaitę užsikrėtimų skaičius šalyje išaugo daugiau nei 50 proc.

Skelbiama, kad viruso indiškoji atmaina Jungtinėje Karalystėje jau sudaro 91 proc. visų naujų užsikrėtimų. Anglijos viešosios sveikatos agentūros duomenimis, dvi „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozės 87,9 proc. atvejų apsaugo nuo indiškosios atmainos, o „AstraZeneca“ – 59,8 proc. atvejų.

Jau trečią savaitę užsikrėtimų skaičius auga ir Portugalijoje, o tai kelia šios šalies politikams nerimą įsibėgėjant turizmo sezonui.

Iki birželio 27 d. atidėtas priemonių švelninimas Lisabonoje ir dar trijuose šalies regionuose – šiauriniuose Braga ir Vale de Cambra bei pietiniame Odemira.

Jungtinei Karalystei priėmus sprendimą grąžinti Portugaliją į sąrašą šalių, iš kurių grįžus privaloma izoliuotis, ir praradus didelį potencialių turistų srautą, ketinama atverti šalį JAV gyventojų turistinėms kelionėms – atvykti galės asmenys, kurie pateiks dokumentą apie vakcinavimą pagal baigtinę schemą (14 dienų po paskutinio skiepo) viena iš Europos vaistų agentūros patvirtintų vakcinų.

Nors statistinis augimas fiksuotas Islandijoje ir Maltoje, sergamumas šiose šalyse lieka žemas – atitinkamai 15,4 ir 12,6.

Nyderlanduose nustatomų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius mažėjo beveik trečdaliu. Šalis vakcinavimo plano išimti „Johnson&Johnson“ vakciną, kuri bus naudojama tik sunkiau pasiekiamoms gyventojų grupėms skiepyti – laivų įguloms, benamiams, kt.

Sprendimas priimtas įvertinus, kad ši vakcina turi panašų šalutinį poveikį kaip ir „AstraZeneca“, o šalis yra užsisakiusi pakankamai „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinų, kuriomis gali paskiepyti likusius šalies gyventojus.

„AstraZeneca“ vakcina ir toliau skiepijami vyresni nei 60 metų asmenys – atsisakius skiepytis šia vakcina, jiems siūloma alternatyva.

Lietuva Nyderlanduose išlieka oranžinėje zonoje, todėl į ją leidžiamos tik būtinos kelionės, o prieš atvykstant iš Lietuvos į Nyderlandus privalu atlikti testą ir atvykus izoliuotis 10 dienų.

Latvijos vyriausybė dar kartą atidėjo sprendimą atverti sienas ES ir Šengeno šalių gyventojams atvykti į šalį dėl nebūtinų kelionių, o tai stabdo galimybę atgaivinti Baltijos šalių kelionių burbulą turistams prasidėjusio vasaros sezono metu.

Jei asmuo atvyksta į Latviją su būtina priežastimi ir turi ES skaitmeninį pažymėjimą, jam leidžiama įvažiuoti be PGR testo ar medicininės pažymos, patvirtinančios, kad asmuo neplatina infekcijos.

Turintiems ES skaitmeninį pažymėjimą nėra taikomas ir reikalavimas izoliuotis, t. y. ES skaitmeninis pažymėjimas prilyginamas dokumentui, patvirtinančiam, kad asmuo neplatina infekcijos

Estijoje nuo birželio 11 d. švelninamos priemonės. Kultūros, sporto, religiniuose, mokymo renginiuose uždarose patalpose leidžiama dalyvauti ne daugiau kaip 600 žmonių, bet užpildant ne daugiau kaip 50 proc. patalpos pajėgumo, atviroje erdvėje – ne daugiau kaip 1 000 žmonių.

Estijos muziejuose ir parodų galerijose gali susirinkti ne daugiau kaip 600 žmonių, išskirstant juos į atskiras sales, bet patalpų užpildymas neturi būti didesnis nei 50 proc. SPA centruose, baseinuose vienu metu leidžiama būti ne daugiau kaip 600 žmonių, bet neviršijant 50 proc. patalpų užpildymo,o restoranuose, kavinėse, baruose aptarnaujamų klientų skaičius neturi būti didesnis nei 50 proc. patalpų pajėgumo. Prie vieno staliuko aptarnaujamų klientų skaičius neberibojamas.

Ispanijoje nuo birželio 7 d. atsivėrė užsieniečių turistinėms kelionėms: asmenims, galintiems patvirtinti vakcinavimą pagal baigtinę schemą, leidžiama atvykti iš visų šalių, o iš ES ir Šengeno erdvės šalių taip pat leidžiama atvykti pateikus ne anksčiau kaip prieš 72 val. atlikto PGR testo arba ne anksčiau kaip prieš 48 val. atlikto antigenų testo neigiamą atsakymą.

Tuo metu Norvegijos visuomenės sveikatos institutas prognozuoja, kad pandemijos iš esmės pavyks atsikratyti per vasarą. Instituto teigimu, bus išvengta didelių sergamumo bangų, bet COVID-19 neišnyks, išliks nedidelių židinių rizika tarp neskiepytų gyventojų.

Manoma, kad šalis bus priklausoma nuo COVID-19 vystymosi eigos kitose Europos šalyse.

Nuo birželio 11 d. taip pat startavo išbaigta norvegiško COVID-19 pažymėjimo versija – pažymėjimas iš pradžių naudojamas šalies viduje, jam pasirinkta patikrinamo QR kodo forma, kuri nuskenavus sužibs žaliai tuo atveju, jei pažymėjimo savininkas yra paskiepytas, gavo neigiamą testo rezultatą arba per pastaruosius šešis mėnesius persirgo.

Norvegijoje asmenys laikomi paskiepytais praėjus trims savaitėms po pirmosios skiepo dozės. ES skaitmeninio pažymėjimo reikalavimus atitinkantis sertifikatas bus įvestas liepos mėn. pradžioje.

Dabartiniai atvykimo į šalį nebūtinų kelionių ribojimai išlieka, kaip ir rekomendacija vengti kelionių į užsienį, kuri pratęsta iki liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.