Pekinas kaltina „manipuliavimu“ G-7, sukritikavusį Kiniją dėl žmogaus teisių

Kinija pirmadienį „politiniu manipuliavimu“ apkaltino Didįjį septynetą (G-7), šiam turtingųjų demokratijų klubui sukritikavus Pekiną dėl žmogaus teisių padėties Sindziange ir Honkonge.

 Pekinas kaltina „manipuliavimu“ G-7, sukritikavusį Kiniją dėl žmogaus teisių  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Pekinas kaltina „manipuliavimu“ G-7, sukritikavusį Kiniją dėl žmogaus teisių  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 10:29 AM

Savo komunikate, paskelbtame po trijų dienų trukmės viršūnių susitikimo Anglijoje, G-7 lyderiai sukritikavo Kiniją dėl Sindziango regiono mažumų ir Honkongo demokratijos šalininkų persekiojimo. Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas paragino Pekiną „pradėti veikti atsakingiau kalbant apie tarptautines žmogaus teisių normas“.

Kinijos ambasada Jungtinėje Karalystėje pirmadienį piktai sureagavo į tokius pareiškimus ir apkaltino G-7 „kišimusi“.

„Didysis septynetas, prisidengdamas su Sindziangu susijusiais klausimais, užsiima politiniu manipuliavimu ir kišasi į Kinijos vidaus reikalus; mes tam griežtai prieštaraujame“, – pareiškime cituojamas vienas ambasados atstovas.

Diplomatinė atstovybė apkaltino G-7 „melu, gandais ir nepagrįstais kaltinimais“.

Žmogaus teisių organizacijų teigimu, kinų valdžia Sindziange maždaug 1 mln. uigūrų ir kitų mažumų narių kalina perauklėjimo stovyklose, tačiau Pekinas tvirtina, kad šios įstaigos padeda kovoti su islamo ekstremizmu.

„Puoselėsime savo vertybes, be kita ko, ragindami Kiniją gerbti žmogaus teises ir pagrindines laisves“, – rašoma Didžiojo septyneto komunikate.

Savo pirmame per beveik dvejus metus nevirtualiame forume septynių šalių lyderiai prisiėmė virtinę įsipareigojimų dėl skiepijimo nuo COVID-19, kovos su klimato kaita, žmogaus teisių ir prekybos srityse.

Jie taip pat paragino atlikti naują tyrimą dėl pandeminio koronaviruso ištakų Kinijoje. Pekino ambasada su tokiu žingsniu nesutiko, bet pabrėžė, kad procesas bet kokiu atveju turėtų būti „moksliškas, objektyvus ir teisingas“.

„Dabartinė epidemija tebesiaučia visame pasaulyje, o atsekamumo darbai turėtų būti atliekami mokslininkų visame pasaulyje ir neturėtų būti politizuojami“, – pabrėžė ambasada.

Koronavirusas pirmąkart buvo aptiktas centrinėje Kinijoje 2019 metų pabaigoje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sausį nusiuntė į šalį tarptautinių ekspertų komandą tirti infekcijos ištakų.

Tačiau kovą po ilgo delsimo paskelbtoje ataskaitoje neprieinama jokių tvirtų išvadų, o pats tyrimas vėliau buvo sukritikuotas dėl skaidrumo stokos.

G-7 taip pat paskelbė apie naują infrastruktūros fondą, kuris, J. Bideno teigimu, bus „daug teisingesnis“ nei panaši Kinijos plataus masto iniciatyva „Viena juosta, vienas kelias“ (angl. Belt and Road Initiative, BRI).

Reaguodama į šią žinią, Kinijos ambasada savo pareiškime pasiskundė, kad „komunikate Kinijai iškeliami kaltinimai ekonomikos ir prekybos klausimais nesuderinami su faktais ir yra nepagrįsti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.