Neramumai atsinaujino: Izraelis smogė taikiniams Gazos Ruože

Izraelio aviacija anksti trečiadienį smogė taikiniams Gazos Ruože, šios palestiniečių teritorijos kovotojams paleidus padegamųjų balionų į Izraelio pietinę dalį, pranešė saugumo šaltiniai ir įvykių liudininkai.

Izraelio aviacija anksti trečiadienį smogė taikiniams Gazos Ruože, šios palestiniečių teritorijos kovotojams paleidus padegamųjų balionų į Izraelio pietinę dalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio aviacija anksti trečiadienį smogė taikiniams Gazos Ruože, šios palestiniečių teritorijos kovotojams paleidus padegamųjų balionų į Izraelio pietinę dalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 7:15 AM

Šis balionų leidimas ir atsakomieji aviacijos smūgiai yra pirmoji aktyvi konfrontacija tarp Izraelio ir Gazos Ruožo nuo gegužės 21-ąją paskelbtų paliaubų, užbaigusių 11 dienų trukusias kautynes. Gazos Ruožo tarnybų duomenimis, ankstesni susirėmimai pareikalavo 260 palestiniečių gyvybių, o Izraelio kariuomenė ir policija pranešė, kad žydų valstybėje žuvo 13 žmonių.

Kaip pranešė palestiniečių šaltiniai, trečiadienį Izraelio oro pajėgos smogė mažiausiai vienai vietovei į rytus nuo pietinio Kan Juniso miesto.

Vienas naujienų agentūros AFP fotonaujienų žurnalistas Kan Junise matė sprogimus.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) informavo, kad atsakydami į „padegamuosius balionus“ jų „naikintuvai smogė kariniams objektams, priklausantiems teroro organizacijai „Hamas“.

Pasak kariškių, taip pat buvo smogta „objektams ir teroro veikėjų susitikimo vietoms“ Kan Junise.

Per gegužę vykusias vėliausias kautynes palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamame neturtingame Gazos Ruože, turinčiame apie 2 mln. gyventojų, buvo sugriauta apie tūkstantis butų, biurų ir parduotuvių.

Izraelio trečiadienį surengti smūgiai buvo pirmieji antskrydžiai Gazos Ruože nuo žydų valstybės naujos vyriausybės atėjimo į valdžią sekmadienį vakare, kai premjero postą prarado 12 metų šaliai vadovavęs Benjaminas Netanyahu.

Padegamieji balionai iš palestiniečių anklavo buvo leidžiami, kai daugiau kaip tūkstantis žydų ultranacionalistų demonstrantų, nešusių Izraelio vėliavas, antradienį užplūdo į įtampos židiniu reguliariai tampantį Jeruzalės senamiestį.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinės Tautos prieš šias eitynes, kurioms leidimą davė naujojo premjero Naftali Benneto vyriausybė, ragino elgtis santūriai.

Demonstraciją prižiūrėjo stiprios policijos pajėgos, blokavusios gatves ir kurtinamosiomis granatomis bei minkštomis kulkomis vaikė palestiniečius, mėginusius užtverti pagrindinį eitynių maršrutą.

Pasak medikų, per šiuos susirėmimus buvo sužeisti 33 palestiniečiai. Policija informavo, kad nukentėjo du pareigūnai ir kad 17 žmonių buvo sulaikyti.

„Hamas“ pagrasino imtis atsakomųjų priemonių dėl šių eitynių, skirtų paminėti Jeruzalės „suvienijimą“, kai Izraelis per 1967 metų karą užėmė Jordanijos kontroliuotą Šventojo miesto rytinę dalį ir ją aneksavo. Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės šios aneksijos nepripažįsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.