Po susitikimo su J. Bidenu – V. Putino konferencija: aštrūs žodžiai apie A. Navalną ir Rytų Ukrainos klausimas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad per ką tik pasibaigusį jo susitikimą su JAV vadovu Joe Bidenu nebuvo jokio priešiškumo, jo metu vyravo konstruktyvus tonas.

 V.Putinas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 V.Putino ir J.Bideno susitikimas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 V.Putino ir J.Bideno susitikimas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko į Ženevą susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 7:04 PM, atnaujinta Jun 16, 2021, 8:37 PM

„Bendras vertinimas – manau, kad nebuvo priešiškumo. Priešingai. Mūsų susitikimas vyko, žinoma, principingai, daugeliu atvejų mūsų vertinimai skiriasi. Tačiau, mano nuomone, vis dėlto abi pusės parodė norą suprasti viena kitą ir ieškoti būdų, kaip suartinti pozicijas „, – po derybų žurnalistams sakė V. Putinas.

„Pokalbis buvo gana konstruktyvus“, – pridūrė jis.

Maskva ir Vašingtonas aptars savo diplomatinių santykių sritis, kur „susikaupė krūva darbo“, po susitikimo su JAV prezidentu pareiškė V. Putinas.

„Sutarėme, kad Rusijos užsienio reikalų ministerija ir JAV Valstybės departamentas pradės konsultacijas dėl sąveikos diplomatinėje srityje visumos. Ten yra, apie ką kalbėti – susikaupė krūva darbo“, – sakė V. Putinas per savo spaudos konferenciją, surengtą po abiejų lyderių derybų.

„Man pasirodė, kad abi šalys, įskaitant amerikiečius, yra pasiryžusios ieškoti sprendimo“, – pridūrė rusų prezidentas.

Jis taip pat sakė, kad sutarė su JAV kolega sugrąžinti rusų ir amerikiečių ambasadorius į savo darbo vietas.

„Jie sugrįš į savo darbo vietas. Kada tiksliai – tai grynai techninis klausimas“, – žurnalistams sakė V. Putinas.

Kai J. Bidenas prilygino V. Putiną „žudikui“, Rusija kovą žengė retą žingsnį iškviesdama konsultacijoms savo ambasadorių JAV Anatolijų Antonovą ir pareiškė, kad JAV pasiuntinys Johnas Sullivanas irgi turėtų grįžti į Vašingtoną.

J. Sullivanas Maskvą paliko balandį, JAV ir Rusijai apsikeitus sankcijomis bei išsiuntus viena kitos diplomatų.

Gegužę Rusija oficialiai priskyrė Jungtines Valstijas „nedraugiškoms“ šalims. Tame sąraše, be JAV, yra tik Čekija.

Konsultacijos dėl kibernetinio saugumo

V. Putinas taip pat pažymėjo, kad su amerikiečių kolega sutarė pradėti dvišales konsultacijas dėl kibernetinio saugumo.

„Mes susitarėme, kad pradedame konsultacijas dėl to. Mano nuomone, tai yra nepaprastai svarbu“, – po derybų su J. Bidenu spaudos konferencijoje sakė V. Putinas.

Anot prezidento, „reikia tiesiog išmesti įvairiausias užuominas, susėsti ekspertų lygiu ir pradėti dirbti vadovaujantis JAV ir Rusijos Federacijos interesais“.

„Mes iš esmės dėl to sutarėme, ir Rusija yra tam pasirengusi“, – pabrėžė jis.

Rusijos prezidentas taip pat sakė, kad per susitikimą sutarta dėl konsultacijų dėl tolesnio naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties (START) likimo.

Be to, pasak jo, J. Bidenas sutiko, kad padėtis Rytų Ukrainoje turėtų būti sureguliuota laikantis Minsko susitarimų.

Aleksėjus Navalnas

Rusijos prezidentas V.Putinas trečiadienį pareiškė, kad kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas ignoravo įstatymus, kai pernai po apnuodijimo išvyko gydytis į Vokietiją.

„Tas asmuo žinojo, kad pažeidžia Rusijoje galiojantį įstatymą“, – pareiškė V. Putinas.

V. Putinas sakė, kad A. Navalnas „privalėjo registruotis kaip asmuo, du kartus nuteistas lygtine bausme, sąmoningai – noriu tai pabrėžti – nepaisydamas šio įstatymo reikalavimo, šis ponas išvyko gydytis į užsienį“.

„Valdžios organai nereikalavo, kad jis registruotųsi. Kai tik jis išėjo iš ligoninės ir paskelbė savo vaizdo įrašus internete, kilo toks reikalavimas. Jis neatvyko, nepaisė įstatymo reikalavimo. Jis buvo įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą“, – tęsė prezidentas.

„Apie tai žinodamas, jis atvyko. Darau prielaidą, kad (jis) norėjo... būti sulaikytas. Jis padarė tai, ko norėjo, tad apie ką čia kalbėti?“ – pridūrė V. Putinas.

Trečiadienį Ženevoje paklaustas apie Rusijos susidorojimą su Aleksejaus Navalno organizacijomis ir šalininkais, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsakė kalbėdamas apie „Black lives matter“ demonstracijas visose JAV ir sausio 6-osios Kapitolijaus sukilimą.

JAV prezidentas J.Bidenas nepakvietė V.Putino į Baltuosius rūmus, trečiadienį sakė Rusijos prezidentas, sakydamas, kad sąlygos tokiam susitikimui turi būti tinkamos.

JAV susirūpinimas dėl Arkties militarizacijos „neturi pagrindo“

„Amerikos pusės susirūpinimas dėl militarizacijos neturi visiškai jokio pagrindo“, – po susitikimo  žurnalistams sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad Rusija „atkuria sunaikintą infrastruktūrą“ tame regione.

Pasak V. Putino, Arkties tema „gana detaliai“ aptarta per išplėsto formato derybas su amerikiečiais.

„Juk mes nieko nedarome ten, ko nebuvo Sovietų Sąjungoje. Mes atkuriame prarastą, kadaise visiškai sunaikintą infrastruktūrą. Taip, tai darome šiuolaikiniu lygmeniu – tiek karinę, tiek pasienio infrastruktūrą. Ir – ko ten nebuvo – infrastruktūrą, susijusią su gamtos apsauga“, – sakė V. Putinas.

Anot jo, Arkties regione kuriama Nepaprastųjų situacijų ministerijos infrastruktūra, skirta vykdyti gelbėjimo operacijas jūroje ir apsaugoti aplinką.

„Pasakiau mūsų kolegoms, kad nematau čia jokio susirūpinimo. Priešingai, esu giliai įsitikinęs, kad galime ir turime bendradarbiauti šioje srityje“, – sakė V. Putinas.

„Gali būti kompromisų“ su JAV apsikeitimo kaliniais klausimu

„Aptarėme tai, gali būti tam tikrų kompromisų“, – teigė V. Putinas, pridūręs, kad šį klausimą Ženevoje iškėlė J. Bidenas.

Neseniai duotame interviu buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, kuris Rusijoje buvo nuteistas kalėti 16 metų už šnipinėjimą, paragino J. Bideną susitarti su V. Putinu dėl kalinių mainų ir sakė esąs įkaitų diplomatijos auka.

Kitas JAV pilietis, buvęs jūrų pėstininkas Trevoras Reedas, pernai liepą buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl kaltinimų, kad būdamas neblaivus užpuolė Rusijos policijos pareigūną.

Savo ruožtu Maskva tikriausiai norėtų susigrąžinti Jungtinėse Valstijose įkalintą liūdnai pagarsėjusį rusų ginklų prekeivį Viktorą Butą, taip pat prekyba narkotikais įtariamą pilotą kontraktininką Konstantiną Jarošenką.

V. Buto garbaus amžiaus motina kreipėsi į V. Putiną ir J. Bideną su prašymu susitarti dėl jos sūnaus paleidimo.

V.Putinas aukščiausio lygio susitikimą su J.Bidenu apibūdino kaip „konstruktyvų“.

Putinas vėl sakė neprisimenąs susidūrimo, kai prieš dešimtmetį J.Bidenas buvo viceprezidentas, kuriame, kaip teigiama, amerikietis sakė žiūrėjęs į Putino akis ir nematęs sielos.

Įdomu tai, jog V.Putino konferenciją atidžiai stebi J.Bidenas su komanda. CNN nurodo, kad galimybė tai daryti buvo viena iš priežasčių, kodėl JAV pusė savo spaudos konferencijoje norėjo likti antra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.