Devyni nuteisti Katalonijos separatistų veikėjai išėjo į laisvę

Devyni nuteisti katalonų separatistai, kuriems Ispanijos vyriausybė suteikė malonę, trečiadienį išėjo į laisvę aidint jų rėmėjų sveikinimams, išvengę jiems likusios bausmės dalies už šio šiaurės rytinio regiono mėginimą 2017 metais užsitikrinti nepriklausomybę.

 Devyni nuteisti Katalonijos separatistų veikėjai išėjo į laisvę.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Devyni nuteisti Katalonijos separatistų veikėjai išėjo į laisvę.  <br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 3:54 PM

Ispanijos ministrų kabinetas antradienį suteikė jiems malonę tikėdamasis pradėti, premjero Pedro Sanchezo žodžiais, labai reikalingą susitaikymą šiame turtingame šalies regione, nors aistringa parama į laisvę išėjusiems separatistams rodo, kad problema greitai neišnyks.

Buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junquerasas, penki regiono vyriausybės nariai, buvęs regiono parlamento pirmininkas ir du separatistinių pilietinės visuomenės organizacijų lyderiai į laisvę išėjo netrukus po vidurdienio.

Kalėjime jie praleido nuo pusketvirtų iki ketverių metų.

Ispanijos oficialus valstybės žinių leidinys trečiadienį paskelbė vyriausybės dekretą dėl malonės suteikimo šiems asmenims.

Į laisvę išėjusius Katalonijos lyderius pasitiko dešimtys juos šūksniais ir plojimais sveikinančių rėmėjų ir artimųjų, susirinkusių jų pasitikti nepaisant lietaus. Vienu metu išėję vyrai laikė nedidelį plakatą su užrašu anglų kalba „Freedom Catalonia“ („Laisvę Katalonijai“) ir šio regiono vėliavą. Į savo rėmėjus jie kreipėsi katalonų kalba.

Katalonijos regiono prezidentas Pere Aragonesas ir Katalonijos parlamento pirmininkė Laura Borras taip pat atvyko į kalėjimą separatistų paleidimo proga.

Vyriausybės nutarimu suteikti malonę nuteistiesiems jiems panaikinama likusi nuo 9 iki 13 metų laisvės atėmimo bausmė už kurstymą maištauti ir valstybės lėšų eikvojimą, susijusi su Ispanijos uždraustu referendumu ir po jo paskelbta neilgai gyvavusia Katalonijos nepriklausomybės deklaracija.

Tačiau visą jiems skirtos bausmės laiką nuteistieji toliau bus laikomi valstybės tarnyboje negalinčiais dirbti asmenimis, o dar kartą pažeidę Ispanijos įstatymus bus sugrąžinti į kalėjimą, sakoma vyriausybės dekrete.

Nors apklausos rodo, kad dauguma Ispanijos gyventojų nepritaria malonės suteikimui, P. Sanchezas bandė pasiaiškinti, kad šie asmenys yra populiarūs Katalonijoje ir jų paleidimas į laisvę duos naują pradžią centrinės ir regioninės valdžios santykiams.

Politinis šalies susiskaldymas trečiadienį ryškiai atsispindėjo nacionaliniame parlamente, kur opozicijos lyderis konservatorius Pablo Casado paragino ministrą pirmininką atsistatydinti už tai, kad suteikė malonę nepasitaręs su parlamentu.

„Jūs sveikinate nelemtą dieną Ispanijos demokratijos istorijoje, jūs atiduodate šalies likimą į separatistų rankas“, – sakė P. Casado, kaltindamas P. Sanchezą melavus, nes į valdžią atėjęs socialistų lyderis neva žadėjo nedaryti jokių nuolaidų separatistams.

Atsakydamas P. Sanchezas pareiškė, kad sprendimas suteikti malonę buvo „drąsus, atkuriamasis ir [padarytas] vardan sambūvio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.