Ukrainos saugumo tarnyba atlieka tyrimo veiksmus prokremliško parlamentaro atžvilgiu

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir Valstybinis tyrimų biuras (GBR) ketvirtadienį atlieka tyrimo veiksmus tiriant baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai pareikšti prorusiškiems parlamentarams, partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ frakcijos nariams Viktorui Medvedčukui ir Tarasui Kozakui, pranešė SBU spaudos tarnyba.

V. Medvedčuko teismo posėdžio metu mieste kilo protestai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
V. Medvedčuko teismo posėdžio metu mieste kilo protestai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-24 13:17, atnaujinta 2021-06-24 13:18

„SBU ir GBR tyrėjai atlieka operatyvinius tyrimo veiksmus tiriant baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai pareikšti liaudies deputatams V. Medvedčukui ir T. Kozakui“, – informavo spaudos tarnyba ir nurodė vėliau pateiksianti daugiau informacijos.

Vasario 2 dieną prezidentas Volodymytas Zelenskis patvirtino Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sprendimą imtis sankcijų prieš V. Medvedčuką ir T. Kozaką.

Šiuo sprendimu buvo faktiškai blokuota su V. Medvedčuku susijusių prorusiškų televizijų „112 Ukraina“, „Newsone“ ir ZIK veikla.

V. Zelenskio spaudos tarnyba šiuos televizijos kanalus pavadino „propagandos įrankiu“ ir sakė, kad jie gauna finansavimą iš Rusijos.

66 metų verslo magnatas V. Medvedčukas, laikantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną vienu iš savo draugų, Ukrainoje vertinamas itin prieštaringai dėl savo ryšių su Maskva, remiančia prorusiškus separatistus jų kare su Kijevu.

V. Medvedčukas yra vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje: žurnalas „Forbes“ jo turtą vertina 620 mln. JAV dolerių. Parlamentaras yra sakęs, kad V. Putinas yra jo jauniausios dukters Darjos krikštatėvis.

Gegužės viduryje Ukrainos prokurorai pranešė, kad V. Medvedčukas ir T. Kozakas „įtariami valstybės išdavimu ir bandymais grobstyti nacionalinius išteklius Ukrainos Kryme“, kurį 2014 metais aneksavo Maskva.

V. Medvedčukas sakė, kad jam kaltinimai pareikšti už jo poziciją ir yra politiškai motyvuoti.

Generalinė prokurorė gegužės mėnesį sakė, kad V. Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie slaptą Ukrainos karinį dalinį.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Kijevas kaltina Maskvą, kad ši į Ukrainos rytus siunčia karių ir ginklų, siekdama kurstyti konfliktą, jau pareikalavusį per 13 tūkst. gyvybių. Rusija tai neigia, nors įrodymai rodo priešingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.