Rusija ir toliau spaudžia žiniasklaidą: surengė kratas nepriklausomų žurnalistų namuose

Rusijos policija antradienį vykdo kratas kelių tiriamosios žurnalistikos leidinio darbuotojų ir jų giminaičių butuose, valdžiai didinant spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai.

Kratos surengtos prieš planuojamą paskelbti tyrimą dėl įtartino vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo, jo sūnaus ir kitų artimųjų praturtėjimo, sakė „Proyekt“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kratos surengtos prieš planuojamą paskelbti tyrimą dėl įtartino vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo, jo sūnaus ir kitų artimųjų praturtėjimo, sakė „Proyekt“.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 10:38 AM, atnaujinta Jun 29, 2021, 11:25 AM

Viena iš paskutinių Rusijoje dar likusių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių – leidinys „Projekt“, kurio specializacija – nuodugnūs žurnalistiniai tyrimai, pranešė, kad policija krečia jo vyriausiojo redaktoriaus Romano Badanino ir žurnalistės Marijos Žolobovos namus.

Kitas žurnalistas, redaktoriaus pavaduotojas Michailas Rubinas, buvo sulaikytas policijai atliekant kratą jo tėvų bute, socialiniuose tinkluose pranešė „Projekt“.

Pranešime nurodoma, kad kratos surengtos „Projekt“ planuojant paskelbti tyrimą dėl vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo, jo sūnaus ir kitų giminaičių turto.

„Vis tiek jį paskelbsime“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė interneto leidinys.

Advokatas Vasilijus Kušniras naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad kratos vykdomos tiriant bylą dėl Sankt Peterburgo verslininko Iljos Trabero apšmeižimo.

„Po žurnalistų publikacijos esą pablogėjo [I. Trabero] sveikata“, – sakė advokatas.

Kremliaus kritikai sako, kad per du valdymo dešimtmečius prezidentas Vladimiras Putinas nutildė daugumą disidentų ir tildo žiniasklaidą.

Kelios opozicinės ir nepriklausomos žiiniasklaidos priemonės, dar veikiančios Rusijoje, patiria didžiulį spaudimą, tvirtina Kremliaus oponentai.

Balandžio mėnesį pareigūnai rusišką nepriklausomą naujienų svetainę „Meduza“ įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą. Sumažėjus iš reklamos gaunamoms pajamoms, svetainė buvo priversta pradėti sutelktinio finansavimo kampaniją, kad išsilaikytų.

2014 metais įkurta „Meduza“ yra viena populiariausių Rusijos nepriklausomų naujienų svetainių. Jos redakcija įsikūrusi Latvijoje, kad būtų galima apeiti Maskvos cenzūrą, tačiau kai kurie šio portalo žurnalistai gyvena Rusijoje.

Gegužę į „užsienio agentų“ sąrašą buvo įtrauktas kitas nepriklausomas interneto leidinys – „VTimes“. Birželį jis buvo priverstas užsidaryti.

Į Rusijos „užsienio agentų“ sąrašą įtraukti asmenys ir organizacijos privalo atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo publikacijas. Antraip jiems gresia baudos.

Priskyrimas „užsienio agentams“ laikomas atgrasomąja priemone reklamos užsakovams. Šiame sąraše esančių leidinių darbuotojai sako, kad dėl to sunkiau dirbti, taip pat ir cituoti šaltinius.

Rusijoje rugsėjį vyks parlamento rinkimai. Prieš juos kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno organizacijas valdžia paskelbė ekstremistinėmis, o jo sąjungininkams buvo uždrausta kelti savo kandidatūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.