Graikijoje sulaikytas slapstęsis neonacių lyderio pavaduotojas

Graikijos policija ketvirtadienį areštavo neonacių grupės „Auksinė aušra“ lyderio pavaduotoją, spalį nuteistą kalėti daugiau kaip 13 metų, sakė šaltinis policijoje.

„Auksinės aušros“ ideologas Christos Pappas slapstėsi nuo pat istorinio teismo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Auksinės aušros“ ideologas Christos Pappas slapstėsi nuo pat istorinio teismo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 8:24 AM, atnaujinta Jul 2, 2021, 8:26 AM

„Auksinės aušros“ ideologas Christos Pappas slapstėsi nuo pat istorinio teismo, nuteisusio per pusšimtį „Auksinės aušros“ narių dėl vadovavimo nusikalstamai organizacijai, žudymo, užpuolimų ir neteisėto ginklų laikymo.

59 metų Ch. Pappas, nuteistas už savo vaidmenį vadovaujant grupei, buvo areštuotas vienuose namuose Atėnų rytiniame Zografo rajone, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis policijoje.

Policijos pranešime sakoma, kad Ch. Pappas penktadienį stos prieš prokurorą.

Taip pat areštuota 52 metų moteris, kaip manoma, slėpusi jį savo namuose.

Ch. Pappas, buvęs baldų parduotuvės savininkas, kurio tėvas generolas leitenantas 1967-aisiais padėjo ateiti į valdžią diktatoriui Georgios Papadopoulos, yra Italijos diktatoriaus Benito Mussolini gerbėjas ir fašistų atmintinų daiktų kolekcininkas.

Jis buvo paskutinis slapstęsis „Auksinės aušros“ veikėjas, gegužę Belgijai išdavus buvusį „Auksinės aušros“ aukšto rango lyderį, europarlamentarą Ioannis Lagos.

Ch. Pappas per savo advokatus sakė, kad neketina pats prisistatyti policijai, ir po pateiktos apeliacijos tikėjosi švelnesnės bausmės.

Ch. Pappui pavyko išvengti arešto 2013 metais, kai „Auksinės aušros“ aukšto rango nariai buvo sulaikyti po reperio antifašisto Pavlos Fyssas nužudymo, galiausiai nulėmusio organizacijos uždraudimą.

2015-aisiais prasidėjęs „Auksinės aušros“ teismo procesas vadinamas vienu reikšmingiausių per Graikijos politinę istoriją.

Teismas pripažino, kad ksenofobijos ir antisemitizmo neslepianti partija buvo vadovaujama kariško stiliaus vadovybės, skatinusios migrantų ir politinių oponentų užpuolimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.