Kanados kariuomenei nurodyta pasirengti galimai miestelių evakuacijai dėl gaisrų

Kanados vyriausybė penktadienį įspėjo dėl laukiančios „ilgos ir sunkios vasaros“, ir rengia karinius orlaivius tiems atvejams, jei reiktų padėti evakuoti miestelius ir kovoti su daugiau kaip 100 rekordinės karščio bangos kurstomų gaisrų.

Gaisrai Kanadoje.<br>Scanpix nuotr.
Gaisrai Kanadoje.<br>Scanpix nuotr.
Gaisrai Kanadoje.<br>Scanpix nuotr.
Gaisrai Kanadoje.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2021, 2:49 PM, atnaujinta Jul 3, 2021, 2:50 PM

Vakarinėje Britų Kolumbijos provincijoje šiuo metu siaučia mažiausiai 152 gaisrai, o 89 iš jų kilo per pastarąsias dvi dienas, nurodo pareigūnai. Daugumą gaisrų sukėlė žaibai.

Šie gaisrai dega į šiaurę nuo Kamlupso miesto, 350 km į šiaurės rytus nuo Vankuverio.

Nors dėl alinančios kaitros Kanadoje tiesiogiai kaltinamas aukšto atmosferos slėgio „karščio kupolas“, rekordinės karščio bangos tampa dažnesnės dėl klimato kaitos.

Visame pasaulyje dešimtmetis iki 2019 metų buvo karščiausias per visą stebėjimų istoriją. Penkeri pastarieji metai buvo patys karščiausi.

„Sausra ir... karštis Britų Kolumbijoje yra beprecedenčiai, – penktadienį sakė viešojo saugumo ministras Billas Blairas. – Šie miškų gaisrai rodo, kad prasideda turbūt ilga ir sunki vasara.“

Ministras pirmininkas Justinas Trudeau penktadienį po pietų susitiko su atsako į krizę grupe, kurioje dirba ir keli ministrai. Jis sakė, kad jau kalbėjosi su Britų Kolumbijos premjeru, pavojuje atsidūrusių miestelių merais ir autochtonų bendruomenių vadais.

„Mes padėsime“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Atsako grupė paskelbė, kad įkurs operacijų centrą Edmontone, kur ginkluotosios pajėgos galės teikti logistinę pagalbą. Kariuomenės orlaiviai taip pat siunčiami į pagalbą.

Maždaug 1 tūkst. žmonių jau pabėgo nuo gaisrų Britų Kolumbijoje, o pareigūnai ieško dingusiųjų.

Vėlai penktadienį Britų Kolumbijos medicinos tyrėjo biuras pranešė, kad pastarąją savaitę mirė 719 žmonių – „tris kartus daugiau“ nei vidurkis šiuo periodu normaliomis sąlygomis.

„Manoma, kad... ekstremalūs orai, kuriuos pastarąją savaitę išgyvena Britų Kolumbija, reikšmingai prisideda prie mirčių skaičiaus padidėjimo“, – sakoma provincijos vyriausiosios koronerės Lisos Lapointe pareiškime.

Litono kaimas 250 km į šiaurės rytus nuo Vankuverio trečiadienio vakarą buvo evakuotas dėl staiga kilusio ir išplitusio gaisro. Sudegė beveik 90 proc. šios gyvenvietės pastatų, sakė šiam rajonui atstovaujantis parlamentaras Bradas Visas.

Gaisras kilo kitą dieną po šiame kaime užfiksuoto Kanados karščio rekordo – 49,6 Celsijaus laipsnio.

„Negaliu apsakyti, su kokiu gaisrų pavojumi šiuo metu susiduria kone visos Britų Kolumbijos dalys, ir raginu Britų Kolumbijos gyventojus atidžiai klausytis pareigūnų savo bendruomenėse, laikytis nurodymų“, – sakė provincijos premjeras Johnas Horganas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.