Mianmare 25 žmonės žuvo per kariuomenės ir kovotojų su chunta susirėmimus

Mianmaro centrinėje dalyje dvidešimt penki kovotojai su šalies karine chunta ir civiliai žuvo per susidūrimus su kariuomene, sekmadienį pranešė vieno kaimo gyventojai.

Protestai Mianmare.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Mianmare.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-04 16:27, atnaujinta 2021-07-04 16:29

Mianmare vyrauja neramumai nuo vasario mėnesio, kai per perversmą buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi, o vietos stebėjimo grupė pranešė, kad karinei chuntai mėginant nutildyti disidentus, jau žuvo 890 žmonių.

Kai kuriose vietovėse civiliai suformavo „gynybos pajėgas“ kovai su Valstybės administracijos taryba, kaip save dažnai vadina chunta, o kovai gyventojai naudoja medžioklinius šautuvus ar savadarbius ginklus, pasigamintus iš namų apyvokos daiktų.

Centrinė Sagaingo provincija jau ne kartą tapo gyventojų gynybos pajėgų ir kariuomenės susirėmimų vieta, o penktadienį kovos kilo Depajino miestelyje.

Gyventojai teigė naujienų agentūrai AFP, kad kariuomenės sunkvežimiai įvažiavo į teritoriją ir pradėjo netoli džiunglių įsikūrusio kaimo apšaudymą, tikėdamiesi priversti gynybos pajėgų narius bėgti.

„26 kartus girdėjome artilerijos šūvius“, – pranešė kaimo gyventojas, pridūręs, kad kovotojai mėgino pasipriešinti, tačiau nepajėgė atlaikyti atakos.

„Jie nušovė visus, kurie jiems pasitaikė kelyje ir kaime. Jie neturėjo kokio nors vieno taikinio“, – pridūrė gyventojas.

Tarp žuvusiųjų buvo civilių, pridūrė jis.

Kaimo gyventojai laukė iki šeštadienio, kol išdrįso išeiti iš namų įvertinti atakos nuostolių, teigė vietos gynybos pajėgų narys, padėjęs organizuoti palaikų surinkimą.

„Pirmiausia mes radome devynių žuvusiųjų palaikus ir juos palaidojome“, – teigė jis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad dar aštuonis kūnus rado kita komanda ir tą pačią dieną palaidojo.

Sekmadienį rasti dar aštuoni kūnai.

„Pastebėjau, kad dauguma žuvusiųjų buvo nušauti į galvą“, – pridūrė jis.

Šį faktą naujienų agentūrai patvirtino ir kitas asmuo, padėjęs palaidoti žuvusiuosius.

Kovotojų teigimu, kariuomenės gretos aplink Depajiną didėja, o tūkstančiai gyventojų pabėgo, bijodami tolesnių karinių veiksmų.

„Kariuomenė mus medžioja džiunglėse nuo šio ryto“, – teigė kovotojai.

„BBC News Burmese“ – BBC kanalas mjanmų kalba, transliuojamas Mianmare, – pranešė apie panašų aukų skaičių.

„Teritorijos stabilizavimas“

Tuo tarpu valstybės valdoma žiniasklaida paskelbė kitokią susidūrimo versiją, sakydama, kad kariškiai patruliavo šioje srityje, kai atsidūrė pasaloje.

Pasak valstybinės žiniasklaidos, kareiviai atrėmė „ginkluotus teroristus“, o vėliau aptiko „keturis minosvaidžius ir šešis šovinio kapsulėmis užtaisomus ginklus“, pranešė laikraštis „Global New Light of Myanmar“, kuris nepranešė žuvusiųjų kaime skaičiaus.

Per kitą išpuolį kitoje Sagaingo provincijos dalyje buvo nužudytas vienas saugumo pajėgų narys, o institucijos „stengėsi stabilizuoti teritoriją“, pridėta laikraštyje.

Nepaisant represijų grėsmės, protestuotojai Mianmare vis dar kasdien eina į gatves, nepaisydami karinio režimo.

Sekmadienio gyventojai visame Sagaingo mieste surengė trumpas demonstracijas ir kėlė į viršų tris pirštus, surengę trumpas eitynes miesto gatvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.