Naktinių klubų „testas už įėjimą“ sistema braška: po vakarėlio užfiksavo net 180 COVID-19 atvejų

Net 180 žmonių iš apytiksliai 650 dalyvavusių diskotekoje Nyderlandų mieste Enschede COVID-19 testo rezultatas buvo teigiamas, nepaisant to, kad jiems atvykus į vakarėlį reikėjo pateikti neigiamą testo atsakymą arba vakcinacijos įrodymą.

Net 180 žmonių iš apytiksliai 650 dalyvavusių diskotekoje rytų Nyderlandų mieste Enschede COVID-19 testo rezultatas buvo teigiamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Net 180 žmonių iš apytiksliai 650 dalyvavusių diskotekoje rytų Nyderlandų mieste Enschede COVID-19 testo rezultatas buvo teigiamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2021, 7:34 PM

Masiniu koronaviruso židiniu pavirtęs renginys buvo atidžiai vykdomas pagal Nyderlandų „testas už įėjimą“ sistemos planą, po sprendimo panaikinti beveik visus COVID-19 apribojimus, nepaisant per savaitę 145 proc. padidėjusio susirgimų skaičiaus.

Vietos sveikatos tarnyba teigė, kad tarp diskotekoje dalyvavusių olandų greitu metu gali atsirasti dar daugiau teigiamų atvejų.

„Šaltinio ir kontaktų tyrimas yra pačiame įkarštyje. Mes stengsimės kuo greičiau susidaryti išsamų vaizdą, – sakoma Tventės regiono visuomenės sveikatos tarnybos pranešime, kuriame visi dalyvavę raginami izoliuotis ir atlikti testą.

Birželio 26 d., šeštadienį, Enschedo miesto centre, slidinėjimo tematikos naktinio klubo „Aspen Valley“ renginys buvo pirmasis per daugiau nei 15 mėnesių ir įvyko tą pačią dieną, kai Nyderlandai atsisakė daugumos COVID-19 apribojimų.

Olandai galėjo dalyvauti vakarėlyje be jokių veido kaukių ir saugaus atstumo reikalavimų, jei turėjo bilietą ir parodė COVID-19 vakcinacijos sertifikatą arba neigiamą testą.

Naudoti testai buvo nemokami antigeno testai, kurie yra greitesni ir pigesni už PGR tyrimus, tačiau juose yra daugiau klaidingų neigiamų rezultatų.

„Viena didelė drama“

Renginyje dalyvavęs dvidešimtmetis Timas Boxemas vietos laikraščiui „Tubantia“ pasakojo, kad devyni iš 18 dalyvavusių jo draugų užsikrėtė koronaviruso infekcija. Kai jis pats pajuto simptomus, jaunuolis nuvyko į COVID-19 testų centrą.

„Visi priešais ir už manęs eilėje laukiantys testų buvo Aspeno slėnyje, – pasakojo jis laikraščiui. – Tai viena didelė drama.“

P.Boxemas įsitikinęs, kad kai kurie vakarėlių dalyviai suklastojo savo COVID-19 sertifikatus, pavyzdžiui, dalindamiesi neigiamų testų ekrano kopijomis: „Visur vyko apgaudinėjimas.“

Renginio nuotraukose socialiniuose tinkluose matosi, kaip jaunimas glaudžiai bendrauja, geria alkoholinius gėrimus ir pozuoja didelėmis grupėmis ankštame klube.

Naktinio klubo atstovas vietos žiniasklaidai sakė, kad vieta padarė „viską, kas mūsų galioje, kad užtikrintų lankytojai saugumą.“

„Man kelia nerimą tai, kad klientai gali atlikti tyrimą dar prieš 40 valandų, – laikraščiui „Tubantia“ atviravo vakarėlio dalyvis Tommy de Groot. – Taigi kažkas patikrinamas penktadienio popietę, eina į futbolo treniruotes, išgeria alaus su draugais ir vėliau ateina pas mus po 33 kontaktų.“

Vietinė žiniasklaida taip pat pranešė, kad žmonėms per vieną dieną gavus vakciną „Janssen“ („Johnson & Johnson“) buvo išduoti skiepijimo pažymėjimai, nors gamintojas pataria, kad apsauga atsiras tik maždaug po dviejų savaičių.

Daugiau nei 60 proc. Nyderlandų gyventojų yra skiepiję bent vieną COVID-19 skiep1, o tai yra vienas didžiausių rodiklių Europoje. Šią savaitę šalis pradėjo skiepyti 12 metų ir vyresnius vaikus.

Parengta pagal „Irish Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.