Dar trys Baltarusijos leidiniai pranešė apie kratas ir suėmimus

Baltarusijos Baranovičių mieste leidžiamas laikraštis „Intex-press“ ir Breste leidžiamas „Brestkaja gazeta“ ketvirtadienį pranešė apie saugumo struktūrų darbuotojų apsilankymą jų redakcijose.

Baltarusijos pareigūnai blokavo dar vieną nepriklausomą naujienų organizaciją, portalą „Naša Niva“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Baltarusijos pareigūnai blokavo dar vieną nepriklausomą naujienų organizaciją, portalą „Naša Niva“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 1:17 PM, atnaujinta Jul 8, 2021, 5:00 PM

Kaip pranešė „Intex-press“ savo kanale socialiniame tinkle „Telegram“, „į redakciją atėjo iš KGB [Valstybės saugumo komiteto] daryti kratos“.

Anksčiau laikraštis sulaukė Informacijos ministerijos perspėjimo dėl buvusios kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos interviu paskelbimo. Vėliau laikraščio vyriausiasis redaktorius ir įkūrėjas Uladzimiras Janukevičius buvo nubaustas už draudžiamos informacijos platinimą.

Apie saugumo pajėgų atvykimą ketvirtadienį savo „Telegram“ kanale pranešė ir „Brestskaja gazeta“ (BG).

„Į BG redakciją atėjo saugumiečiai, pranešė darbuotojai, kurie nėra redakcijoje“, – sakoma pranešime.

Anksčiau ketvirtadienį buvo pranešta apie opozicijos laikraščio „Naša Niva“ interneto svetainės užblokavimą. Leidinio redakcija informavo, kad sulaikytas vyriausiasis redaktorius Jehoras Marcinovičius, atliekamos kratos darbuotojų namuose.

Ketvirtadienio rytą taip pat buvo sulaikytas nepriklausomos naujienų svetainės orsha.eu vyriausiasis redaktorius Iharas Kazmerčakas.

„Šiandien apie 6 valandą ryto į mūsų svetainės redaktoriaus Iharo Kazmerčako ir dar vieno svetainės darbuotojo butus pasibeldė FTD (Finansinių tyrimų departamento) darbuotojai. Per kratą buvo paimti Iharo nešiojamasis kompiuteris ir mobilusis telefonas. Taip pat iš karto po kratos Iharo buvo paprašyta važiuoti kartu. Kur jis yra dabar ir kada jį paleis, šiuo metu neaišku“, – paskelbė svetainė.

Baltarusijos informacijos ministerija pranešė, kad blokavo portalą „Naša Niva“, Generalinei prokuratūrai apkaltinus jį neįvardintos neteisėtos informacijos skelbimu.

Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA) pranešė, kad pareigūnai atliko kratas „Naša Niva“ biuruose, sulaikė svetainės vyriausiąjį redaktorių J. Marcinovičių, redaktorių Andrejų Skurką ir apieškojo jų butus. Dar su keturi „Naša Niva“ žurnalistai yra nepasiekiami, skelbia BŽA.

„Naša Niva“ žurnalistas Arciomas Harbacevičius tokį valdžios pareigūnų susidorojimą palygino su jų veiksmais prieš kitą populiarų nepriklausomą naujienų portalą Tut.by, kuris taip pat gegužę buvo blokuotas, o jo žurnalistai – sulaikyti.

„Tai yra susidorojimas su redakcija pagal blogiausias sovietų laikų tradicijas“, – A. Harbacevičius sakė kalbėdamas telefonu iš Minsko su naujienų agentūra „The Associated Press“.

1906 metais įkurtas laikraštis „Naša Niva“ yra seniausias ir autoritetingiausias Baltarusijos žiniasklaidos leidinys. Jo skaitytojų ratas internete viršija 100 tūkstančių.

Abu leidiniai – „Naša Niva“ ir Tut.by – išsamiai aprašinėjo mėnesius trukusius protestus prieš Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kuriuos išprovokavo jo perrinkimas šeštai kadencijai per praėjusių metų rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimus. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių protestų judėjimui nuslopinti. Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti policijos, keli protestuotojai žuvo. Visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos atsakydamos į šias represijas įvedė Baltarusijai sankcijų. Naujas griežtesnis sankcijų paketas Baltarusijai buvo paskelbtas po to, kai A. Lukašenka gegužės 23 dieną pasiuntė naikintuvą perimti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių. Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Interneto svetainė Tut.by yra blokuojama nuo gegužės. Dvylika jos žurnalistų yra sulaikyti ir laukia teismo.

Iš viso šiuo metu Baltarusijos laisvės atėmimo vietose yra 27 žurnalistai. Jie atlieka jiems skirtas bausmes arba laukia teismo, skelbia BŽA.

„Susidorojimas su nepriklausoma žiniasklaida Baltarusijoje tęsiasi“, – sakė BAŽ vadovas Andrejus Bastunecas.

„Valdžia nusprendė, kad ji gali palikti milijonus piliečių be informacijos. Valdžiai žurnalistai ir nepriklausoma informacija yra pagrindiniai jos priešai“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.