Haičio policija dėl prezidento nužudymo kaltina įtariamuosius iš Kolumbijos, JAV

Haičio prezidentą Jovenelį Moise'ą jo namuose nužudė 28 narių – amerikiečių ir kolumbiečių – būrys, kurio aštuoni nariai tebėra laisvėje, ketvirtadienį paskelbė politinio chaoso apimtos šalies policija.

Haičio prezidentą jo namuose nužudė 28 narių – amerikiečių ir kolumbiečių.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Haičio prezidentą jo namuose nužudė 28 narių – amerikiečių ir kolumbiečių.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 8:10 AM, atnaujinta Jul 9, 2021, 8:12 AM

Prezidentą jo privačioje rezidencijoje sostinėje Port o Prense anksti trečiadienį nužudė ginkluoti asmenys, taip pat sužeidę jo žmoną Martine. Pastaroji buvo hospitalizuota.

Policija ketvirtadienį pademonstravo kai kuriuos įtariamuosius, kolumbietiškus pasus ir konfiskuotus ginklus žiniasklaidai. Haičio nacionalinės policijos vadovas Leonas Charles'is pažadėjo susekti dar besislapstančius įtariamuosius.

„Prezidento nužudymo operaciją įvykdė... 28 užpuolikų, tarp jų 26 kolumbiečių, komanda“, – spaudos konferencijoje Port o Prense sakė L. Charles'is.

„Areštavome 15 kolumbiečių ir du iš Haičio kilusius amerikiečius. Trys kolumbiečiai buvo nukauti, o dar aštuoni slapstosi“, – nurodė jis.

Anksčiau pareigūnai skelbė, kad nukauti keturi įtariamieji. L. Charles'is šio neatitikimo nepaaiškino.

Mažiausiai šeši žudikų būrio nariai tikriausiai yra buvę Kolumbijos kariai, ketvirtadienį sakė gynybos ministras Diego Molano.

Kitą dieną po prezidento nužudymo neturtingiausia abiejų Amerikų šalis neturėjo nei prezidento, nei dirbančio parlamento, o premjerais ir valstybės lyderiais skelbėsi du vyrai.

Haičio policija Taivano ambasadoje areštavo 11 su prezidento nužudymu siejamų asmenų

Taivanas penktadienį paskelbė, kad 11 įtariamų Haičio prezidento Jovenelio Moise'o žudikų bandydami pabėgti įsiveržė į taivaniečių ambasadą, bet policija vėliau juos sulaikė.

Taivano užsienio reikalų ministerijos atstovė Joanne Ou sakė, kad po trečiadienį įvykdyto įžūlaus nužudymo ambasada „saugumo sumetimais“ uždaryta.

„[Liepos] 8-ąją, auštant, ambasados apsaugos darbuotojai pastebėjo, kad į ambasados kiemą įsilaužė ginkluotų vyrų grupė. Apsaugos darbuotojai iškart pranešė ambasados darbuotojams ir Haičio policijai“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovė.

„Haičio vyriausybės prašymu ir siekdama padėti sulaikyti įtariamuosius ambasada leido Haičio policijai patekti į savo teritoriją“, – pridūrė ji.

Taivano ambasados Port o Prense interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sakoma, kad policija operaciją pradėjo maždaug 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku ir sėkmingai areštavo 11 įtariamųjų.

Haitis yra viena iš vos 15 valstybių, diplomatiškai pripažįstančių Taivaną. Dauguma šių šalių yra nedidelės Lotynų Amerikos ir Ramiojo vandenyno regiono valstybės.

Taivano ambasada Port o Prense yra netoli privačios rezidencijos, kur buvo nušautas J. Moise'as.

Ketvirtadienį Haičio policija paskelbė, kad prezidentą jo namuose nužudė 28 narių – amerikiečių ir kolumbiečių – būrys, kurio aštuoni nariai tebėra laisvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.