Suomija stabdo afganistaniečių deportaciją

Suomija pirmadienį pranešė, kad stabdys priverstines afganistaniečių deportacijas, siekdama įvertinti blogėjančią saugumo padėtį šalyje.

Afganistano pareigūnai paragino visas Europos šalis trims mėnesiams nutraukti deportacijas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Afganistano pareigūnai paragino visas Europos šalis trims mėnesiams nutraukti deportacijas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2021, 2:52 PM

Afganistano pareigūnai paragino visas Europos šalis trims mėnesiams nutraukti deportacijas, saugumo pajėgoms kovojant su smurto banga, kurią sukėlė Talibano puolimas.

Suomijos imigracijos tarnyba pareiškė, kad „neigiamų sprendimų, susijusių su išsiuntimu iš šalies į Afganistaną“ priėmimas buvo sustabdytas liepos 9 dieną.

Tolesnis sprendimas bus priimtas tik baigus vertinimą, pranešė tarnyba.

Imigracijos pareigūnas Jaakko Purontie vietos žiniasklaidai sakė, kad prieglobsčio prašytojams leidimas likti šalyje nebus suteiktas automatiškai, o jie turės ilgiau palaukti sprendimo dėl savo prašymų.

Tarnyba šiuo metu nagrinėjimui gavusi 350 afganų prašymų.

Talibano kovotojams sparčiai perimant vis didesnių Afganistano teritorijų kontrolę ir darant vis didesnį spaudimą vyriausybės pajėgoms, daugybė kaimiškų vietovių gyventojų vėl priversti palikti savo namus ir keltis į saugesnes vietas šalies viduje. Padėtį dar labiau sunkina naujas COVID-19 protrūkis.

Penktadienį Talibanas pareiškė kontroliuojantis 85 procentus šalies teritorijos ir pagrindines sienos perėjas.

Smurto protrūkis kilo šalį paliekant JAV ir tarptautinėms pajėgoms. JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį paskelbė, kad amerikiečių karinė misija Afganistane bus užbaigta rugpjūčio 31 dieną, praėjus beveik 20 metų nuo jos pradžios. Tačiau jis pripažino, kad „itin mažai tikėtina“, jog Kabulas įstengs kontroliuoti visą šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.