Baltarusijoje – kratos žmogaus teisių centro „Viasna“ darbuotojų namuose

Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ trečiadienį pranešė, kad teisėsaugos pareigūnai atlieka kratas keleto jos darbuotojų namuose.

 Baltarusijoje – kratos žmogaus teisių centro „Viasna“ darbuotojų namuose.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje – kratos žmogaus teisių centro „Viasna“ darbuotojų namuose.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2021, 10:52 AM, atnaujinta Jul 14, 2021, 5:45 PM

„Teisėsaugininkai atėjo su kratos orderiu pas žmogaus teisių centro „Viasna“ teisininką Vladzimirą Labkovičių. Detalių kol kas nėra“, – per socialinį tinklą „Telegram“ parašė organizacija.

Ten pat nurodoma, kad trečiadienį ryte surengta krata žmogaus teisių gynėjo Valiancino Stefanovičiaus namuose.

Vėliau „Viasna“ per „Telegram“ pranešė, kad apie 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku Finansinių tyrimų departamento darbuotojai atvyko atlikti kratos Gardine dirbančio žmogaus teisių aktyvisto Viktaro Sazonavo namuose.

Kaip pranešta, kovo mėnesį dėl „Viasna“ darbo buvo iškelta baudžiamoji byla.

„Tyrimų komiteto vyriausiosios valdybos organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų... valdyba tiria baudžiamąją bylą, iškeltą dėl teisių gynimo centro „Viasna“ veiklos“, – pranešė aktyvistai.

„Viasna“ nurodė, kad baudžiamoji byla dėl viešąją tvarką šiurkščiai pažeidusių grupinių veiksmų organizavimo ir aktyvaus dalyvavimo juose.

„Šiuo metu vyksta aktyvūs tyrimo veiksmai: kratos mūsų regioninių padalinių biuruose ir organizacijos narių butuose, kviečiama į apklausas, atliekami kiti procesiniai veiksmai“, – nurodė teisių gynėjai.

„Kaip rodo oficialūs Tyrimų komiteto komentarai,... „Viasna“ neva finansuoja ir teikia kitokią materialinę paramą neteisėtiems masiniams renginiams“, – sakoma pranešime.

„Viasna“ priminė, kad anksčiau dėl analogiškų kaltinimų buvo sulaikyti centro aktyvistai ir savanoriai Maryja Rabkova, Andrejus Čapiukas, Leanidas Sudalenka ir Taciana Lasica.

Anksčiau Tyrimų komitetas skelbė, kad toliau tiria baudžiamąją bylą ir kad „preliminaraus tyrimo metu, siekdami nustatyti protestų... finansavimo aplinkybes, tyrėjai inicijavo kratas organizacijose, prisistatančiose teisių gynėjomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.