Bandys sutramdyti girtus vairuotojus: norima patvirtinti drastiškas bausmes

Po visą Lenkiją sukrėtusios avarijos, kai našlaičiai liko trys vaikai, šalies premjeras Mateuszas Morawieckis pranešė, kad dar šiais metais bus patvirtintos drastiškos bausmės girtiems vairuotojams.

Po avarijos Lenkijoje užsimota griežtinti bausmes neblaiviems vairuotojams.<br> Piotr Łatacha/Scanpix nuotr.
Po avarijos Lenkijoje užsimota griežtinti bausmes neblaiviems vairuotojams.<br> Piotr Łatacha/Scanpix nuotr.
Po avarijos Lenkijoje užsimota griežtinti bausmes neblaiviems vairuotojams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Po avarijos Lenkijoje užsimota griežtinti bausmes neblaiviems vairuotojams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Po avarijos Lenkijoje užsimota griežtinti bausmes neblaiviems vairuotojams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Po avarijos Lenkijoje užsimota griežtinti bausmes neblaiviems vairuotojams.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jul 15, 2021, 5:35 PM

„Norime smarkiai padidinti bausmes, nes girtas prie vairo sėdantis asmuo potencialiai gali užmušti kitus“, – sakė M.Morawieckis.

Teisingumo viceministras Marcinas Warcholas patvirtino, kad naujas įstatymo projektas jau paruoštas ir netrukus bus įteiktas tvirtinti Seimui.

Numatoma ypač griežtai bausti tuos vairuotojus, kurių sukeltoje avarijoje žus arba bus rimtai sužeisti kiti žmonės, o kraujyje bus nustatyta daugiau kaip viena promilė alkoholio.

Kaltininkai praras teisę vairuoti visam gyvenimui arba labai ilgam laikui, taip pat privalės mokėti kompensacijas sužalotiesiems arba žuvusiųjų šeimoms.

Automatiškai bus konfiskuojama transporto priemonė. Jei apsvaigęs asmuo avariją padarė vairuodamas svetimą automobilį, privalės sumokėti valstybės iždui minėto automobilio vertės dydžio baudą.

Tokius įstatymo sugriežtinimus premjeras M.Morawieckis pažadėjo skubiai reaguodamas į visuomenės pasipiktinimą dėl praėjusią savaitę girto vairuotojo sukeltos tragedijos. Nelaimė įvyko Pakarpatės vaivadijoje, greitkelyje šalia 100 km nuo Liublino nutolusiame Staliova Volios miesto.

Neleistinoje vietoje kelio posūkyje lenkdamas kitus automobilius sportinio „Audi S7“ vairuotojas susidūrė su priešpriešinio eismo juosta važiuojančiu „Audi A4“. Žuvo pastarąjį automobilį vairavęs 39-erių vyras ir dvejais metais jaunesnė jo žmona.

Tai, kad kartu keliavęs poros pustrečių metų sūnus nepatyrė jokių rimtesnių sužalojimų, ekspertai pavadino stebuklu. Bet televizijos įamžintas mažylio išgąstis ir mamytės ieškojimo vaizdai sukrėtė visą šalį.

Per girtą vairuotoją našlaičiai liko dar du žuvusiųjų vaikai.

Visuomenės įsiūtį padidino žinia, kad vien lengvų sužalojimų patyręs 37-erių avarijos kaltininkas jau anksčiau už greičio viršijimą buvo praradęs vairuotojo pažymėjimą, o šįkart jo kraujyje nustatyta 1,6 promilės alkoholio.

Lenkams nuostabą ir pyktį taip pat sukėlė informacija, jog per COVID-19 pandemiją kelių policija rengė pusantro karto mažiau vairuotojų girtumo patikrinimų, nepaisant pranešimų apie pastaraisiais mėnesiais šalyje gerokai padidėjusį alkoholio vartojimą.

2019 m. patikrintas 16,8 mln. vairuotojų girtumas, o 2020 m. – tik 6,6 mln.

Pirmąjį šių metų pusmetį dėl blaivumo testuota 3,3 mln. vairuotojų – 0,7 mln. mažiau nei pernai per tokį pat laiką.

Nors patikrinimų rengta mažiau, neblaivių vairuotojų Lenkijos keliuose per 6 mėnesius sulaikyta 2000 daugiau nei pernai.

Vien tą dieną, kai Staliova Volioje įvyko minėta tragedija, policija užfiksavo 467 girtus vairuotojus.

Vis dėlto Krokuvos universiteto Baudžiamosios teisės katedros profesorius Witoldas Zontekas premjero M.Morawieckio pareiškimą dėl bausmių sugriežtinimo pavadino populistiniu. Jis priminė, kad jau dabar galiojantys įstatymai leidžia iš avarijos kaltininko priteisti išmokas sužeistiesiems ir žuvusiųjų šeimoms.

Siūlymą konfiskuoti mašinas profesorius pavadino nerealiu dėl organizacinių sunkumų.

Tokį įstatymą vyriausybė buvo žadėjusi įvesti dar prieš metus, tačiau ekspertams jį sukritikavus nesiryžta to padaryti.

Šį kartą Lenkijos politikai, siekdami nuslopinti kritiką dėl sumažėjusių girtumo patikrų keliuose, teigia nesustosiantys ir griežtas įstatymas tikrai bus priimtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.