Baltarusijoje 11 studentų ir dėstytoja nuteisti už dalyvavimą protestuose

Baltarusijos teismas penktadienį skyrė laisvės atėmimo bausmes 11 studentų ir dėstytojai, nuteistiems už dalyvavimą pernai vykusiuose protestuose prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, pranešė žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

Baltarusijoje 11 studentų ir dėstytoja nuteisti už dalyvavimą protestuose.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Baltarusijoje 11 studentų ir dėstytoja nuteisti už dalyvavimą protestuose.  <br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 1:37 PM

Dešimčiai studentų ir dėstytojai Volhai Filatčankavai Minsko teismas skyrė po pustrečių metų įkalinimo, o dar vienas studentas siunčiamas už grotų dvejiems metams, sakoma pranešime.

Šie studentai ir Baltarusijos valstybinio informatikos ir radioelektronikos universiteto dėstytoja buvo sulaikyti per didžiulius protestus, kilusius po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šalį geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Baltarusijoje kelis mėnesius gatvėse vyko beprecedenčio masto protestai, kai kada pritraukdavę dešimtis tūkstančių žmonių, bet valdžia juos griežtai malšino – buvo sulaikyta tūkstančiai demonstrantų, aktyvistų, nepriklausomos žiniasklaidos darbuotojų ir opozicijos veikėjų. Daugelis opozicijos lyderių buvo priversti išvykti iš šalies.

Studentai dažnai būdavo šių protestų priešakyje, o žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ anksčiau šiais metais paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad keli šimtai jaunuolių buvo sulaikyti ir nubausti, dar per 150 – pašalinti iš savo aukštųjų mokyklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.