Afganistane tęsiantis kautynėms Kabulo ir Talibano derybininkai susitiko Katare

Afganistano vyriausybės ir Talibano atstovai šeštadienį susitiko derybų Dohoje, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Į Katarą taip pat turėjo atvykti buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į Katarą taip pat turėjo atvykti buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2021, 4:10 PM

Naujas derybų ratas rengiamas Afganistane siaučiant smurtui, kai Talibanas atnaujino didelio masto puolimą, iš šalies baigiant išvykti paskutinėms užsienio pajėgoms.

Abi konflikto pusės susitikinėja Kataro sostinėje jau kelis mėnesius, bet šių nuolat strigdavusių derybų perspektyva atrodo dar niūresnė, kovotojams skinant pergales mūšių laukuose.

Šeštadienį po rytinių pamaldų viename prabangiame Dohos viešbutyje susirinko keli aukšto rango pareigūnai, įskaitant buvusį Afganistano aukščiausiąjį administracijos pareigūną Abdullah Abdullah, dabar vadovaujantį Aukštajai nacionalinio susitaikymo tarybai.

Prie jų prisidėjo Dohoje veikiančio Talibano politinio biuro derybininkai.

Į Katarą taip pat turėjo atvykti buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai, bet jis pasiliko Kabule, sakė vienas šaltinis.

„Aukšto lygio delegacija atvyko čia kalbėtis su abiem pusėmis, nukreipti jas ir palaikyti [vyriausybės] derybininkų grupę, kad būtų paspartintos derybos ir daroma pažanga“, – AFP sakė Afganistano vyriausybės derybų grupės Dohoje atstovė Najia Anwari.

„Tikimės, kad tai paspartins derybas ir... artimiausiu laiku abi pusės pasieks rezultatą, o mes pamatysime tvarią ir orią taiką Afganistane“, – pridūrė ji.

„Pasiruošę dialogui“

Talibanui buvo paranku, kad JAV ir kitos užsienio pajėgos baigiamos išvesti iš Afganistano. Kovotojai nuo gegužės surengė virtinę žaibiškų puolimų visoje šalyje ir perėmė kontrolę daugelyje kaimiškų vietovių.

„Esame pasiruošę dialogui, pokalbiams ir deryboms. Mūsų prioritetas – spręsti problemas dialogu“, – prieš šeštadienio derybas televizijai „al Jazeera“ sakė Talibano atstovas Muhamadas Naeemas.

„Kita pusė privalo turėti tikros ir nuoširdžios valios užbaigti problemas“, – pridūrė jis.

Susitikus vyriausybės atstovams ir Talibano delegacijai, vadovaujamai mulos Abdul Ghani Baradaro, pirmiausiai buvo perskaityta Korano ištrauka, per „Twitter“ parašė M. Naeemas.

Pakistanas šeštadienį iš dalies atidarė vieną pietinę perėją prie sienos su Afganistanu, uždarytą, kai Talibanas praeitą savaitę užėmė strategiškai svarbų Afganistano pasienio miestą Spin Boldaką, išstūmęs vyriausybės pajėgas.

Vietos sukarintų pajėgų pareigūnas Muhammadas Tayyabas teigė, kad sprendimas buvo priimtas dėl „santykinės ramybės kitoje pusėje“, tačiau pabrėžė, kad perėja išliks uždaryta prekybai.

Talibanas taip pat stiprino savo pozicijas šalies šiaurėje. Šeštadienį susirėmimai tęsėsi prie sienos su Turkmėnija, vienas įtakingiausių Afganistano karinių ir politinių veikėjų Abdul Rashido Dostumo tvirtovėje.

Afganistane blogėjant saugumo padėčiai, šeštadienį Prancūzijos vyriausybė taip pat išskraidino iš sostinės apie 100 savo piliečių ir ambasadoje Kabule dirbusių afganistaniečių, nurodė vienas prancūzų diplomatinis šaltinis.

Kelios kitos šalys, tarp jų Indija, Kinija, Vokietija ir Kanada, pastarosiomis dienomis išskraidino savo piliečius arba paragino juos išvykti.

Kautynės Afganistane intensyvėjo kelias pastarąsias savaites, talibams vienu metu rengianti daugiakrypčius puolimus ir stulbinama sparta užimant dešimtis rajonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?