J. Bidenas siūlo laikiną prieglobstį JAV esantiems Honkongo piliečiams

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pranešė, kad suteiks laikiną prieglobstį dabar šalyje esantiems Honkongo piliečiams, kurie dėl vykstančio politinio susidorojimo savo tėvynėje baiminasi dėl savo saugumo.

Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2021, 8:55 PM

Pasak J.Bideno, šiuo žingsniu pripažįstamas žmogaus teisių ir laisvių padėties „reikšmingas“ pablogėjimas dėl Kinijos vyriausybės politikos.

„Vienašališkai primesdama Honkongui Kinijos Liaudies Respublikos nacionalinio saugumo įstatymą Honkongo specialiame administraciniame regione Kinijos Liaudies Respublika pakenkė teisėms ir laisvėms Honkonge“, – sakoma pareiškime.

J.Bidenas priminė daugiau nei 100 opozicijos politikų, aktyvistų ir protestuotojų „suėmimus dėl politinių motyvų“, pareiškiant jiems kaltinimus, iškeltus pagal nacionalinio saugumo įstatymą, kaltinimus, tarp kurių yra kaltinimai įtariama ardomąja ir teroristine veikla bei raginimais atsiskirti.

Dar daugiau nei 10 tūkst. žmonių yra suimti dėl antivyriausybinių protestų, nurodė jis.

Šis sprendimas leis šiuo metu JAV esantiems Honkongo gyventojams ten pasilikti ir dirbti 18 mėnesių.

„Šis veiksmas rodo prezidento Bideno tvirtą paramą Honkongo žmonėms Kinijos Liaudies Respublikos [vykdomų] represijų akivaizdoje, ir aiškiai parodo, kad mes nestovėsime nieko nesiimdami, kai KLR laužo savo pažadus Honkongui ir tarptautinei bendruomenei“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.