V. Orbanas: JAV gali „kištis“ į 2022 metų Vengrijos rinkimus

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė esąs „pasiruošęs“ potencialiam „kišimuisi“ iš išorės, įskaitant vykdomam Jungtinių Valstijų, prieš ateinančiais metais vyksiančius parlamento rinkimus, per kuriuos nacionalistinių pažiūrų vyriausybės vadovas gali prarasti valdžią.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė esąs „pasiruošęs“ potencialiam „kišimuisi“ iš išorės, įskaitant vykdomam Jungtinių Valstijų, prieš ateinančiais metais vyksiančius parlamento rinkimus, per kuriuos nacionalistinių pažiūrų vyriausybės vadovas gali prarasti valdžią.   <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė esąs „pasiruošęs“ potencialiam „kišimuisi“ iš išorės, įskaitant vykdomam Jungtinių Valstijų, prieš ateinančiais metais vyksiančius parlamento rinkimus, per kuriuos nacionalistinių pažiūrų vyriausybės vadovas gali prarasti valdžią.   <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2021, 3:00 PM

„Tai vyks – mes dėl to nesirūpiname, mes tam esame pasiruošę“, – penktadienį ryte transliuotame interviu su JAV televizijos laidų vedėju Tuckeriu Carlsonu atsakė V. Orbanas, kai buvo paklaustas, ar „nerimauja, jog [per rinkimus] bus kišamasi iš išorės“.

„Aišku, tarptautinė kairė darys viską, ką gali, galbūt netgi daugiau, kad pakeistų vyriausybę čia, Vengrijoje“, – teigė V. Orbanas.

2022 metų balandį vyksiantys rinkimai tikriausiai bus įtempti – visuomenės apklausos rodo, kad V. Orbano valdančioji partija maždaug tiek pat populiari, kaip ir kairiųjų bei dešiniųjų opozicijos partijų koalicija.

Nuo 2010 metų vadovaujantis V. Orbanas Vengriją padarė, anot jo, „neliberalia“ tvirtove ir ne kartą sulaukdavo kaltinimų iš Briuselio ir Vašingtono dėl demokratijos silpninimo.

Pernai per savo rinkimų kampaniją JAV prezidentas Joe Bidenas pateikė Vengriją kaip neigiamą pavyzdį, kritikuodamas savo pirmtako Donaldo Trumpo užsienio politiką.

„Matote, kas dedasi visur, pradedant Baltarusija, baigiant Lenkija ir Vengrija, ir kaip pasaulyje kyla totalitariniai režimai... šis prezidentas [D. Trumpas] priima visus tuos banditus pasaulyje“, – tąsyk interviu televizijai „Fox News“ sakė J. Bidenas.

Paklaustas, ar prognozuoja, kad J. Bideno administracija mėgins „neleisti“ jo perrinkti, V. Orbanas atsakė: „Anksčiau ar vėliau amerikiečiai supras, kad Vengrijos problemas turi spręsti vengrai.“

„Netgi kairuoliškai liberaliai vyriausybei Jungtinėse Valstijose geriau turėti gerą partnerę, kuri yra konservatyvi krikščioniška demokratija ir jau seniai palaikoma Vengrijos žmonių“, – pridūrė premjeras.

„Tai geriau, negu turėti vyriausybę, kuri yra remiama Amerikos ir laikosi jos pozicijos, bet po kelių mėnesių pralaimi, sukuriant destabilizaciją ir netikrumą, – tvirtino V. Orbanas. – Ne mylima, bet stabili partnerė yra geriau negu neaiški nauja. Tikiuosi, amerikiečiai tai supras.“

D. Trumpas girdavo 58 metų Vengrijos lyderio prieš imigrantus nukreipta politika, įskaitant pasienio tvorų statymą. Tuo metu V. Orbanas vadino D. Trumpą „didžiu Vengrijos draugu“.

D. Trumpo politika su šūkiu „Pirmiausiai – Amerika“ buvo „labai teigiama žinia čia, Vidurio Europoje... Tai reiškia, kad Vengrija irgi gali tapti visų svarbiausia“, – V. Orbanas sakė T. Carlsonui, jau visą savaitę transliuojančiam iš Vengrijos.

Premjeras taip pat sakė apgailestaujantis, kad birželį rinkimus Izraelyje pralaimėjo premjeras Benjaminas Netanyahu.

„Vengrijos konservatyvūs krikščioniai, judėjiškas-krikščioniškas demokratinis mąstymas neteko dviejų svarbių tarptautinių rėmėjų, ir į valdžią atėjo oponentai“, – kalbėjo V. Orbanas.

T. Carlsonas, vienas populiariausių „Fox“ televizijos kanalų komentatorių, per savo transliacijas iš Budapešto negailėjo liaupsių V. Orbano politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.